A LinkedIn-t számos helyen integrálhatod a marketing stratégiádba. A felhasználók és cégek több különböző céllal használják a LinkedIn-t, melyek közül az egyik a networking.

A LinkedIn a világ legnagyobb online szakmai hálózata, több mint 850 millió taggal 200+ országból. A LinkedIn-t számos helyen integrálhatod a marketing stratégiádba, erről bővebben LinkedIn marketing tippek vállalkozóknak című e-bookunkban olvashatsz.

A felhasználók és cégek több különböző céllal használják a LinkedIn-t, melyek közül az egyik a networking, azaz a kapcsolatépítés. Annak érdekében, hogy a legnagyobb sikerrel és hatékonysággal tudj kapcsolatokat építeni a LinkedIn-en, elhoztunk neked 7 tippet:

1. Töltsd ki a profilod!

Ha még nem tetted, győződj meg arról, hogy LinkedIn profilod teljesen ki van töltve és nincsenek hiányosságok vagy üres mezők. Miért? Mert a LinkedIn előnyben részesíti a teljes profilokat a hiányosakkal szemben. Egy félig kitöltött LinkedIn profil olyan, mint egy féloldalas önéletrajz. Bárki, aki felkeresi a profilod, azt fogja gondolni, hogy szakmailag nincs sok mondanivalód magadról. Ennek elkerülése érdekében tehát mindenképpen tölts ki minden mezőt és adj meg minél több információt szakmai előéletedről.

2. Optimalizáld profilod!

A LinkedIn profilod kitöltése csak az első lépés. Ha szeretnél kitűnni a platform több millió felhasználója közül, akkor mindenképpen optimalizálnod is kell azt. Fogadd meg az alábbi tippeket és máris előnnyel indulsz a lehető legjobb személyes márka kiépítése felé vezető úton:

  • Használj jó minőségű, barátságos profilképet!
  • Írj rövid és tömör címsort!
  • Készíts átfogó szakmai összefoglalót!
  • Add meg korábbi munkahelyeid, listázd a tapasztalataid!
  • Sorold fel a legfontosabb készségeid!

3. Gyűjts ajánlásokat!

Az ajánlások segítségével kollégáid és kapcsolataid igazolhatják szakértelmed egy adott területen. Ez a funkció rendkívül hasznos, hiszen minél több ajánlást kapsz, annál hitelesebbnek tűnsz leendő munkaadóid vagy partnereid előtt. Az ajánlások begyűjtése a LinkedIn-en roppant egyszerű. A legjobb módszer az, ha te is ajánlasz másokat. Kezdd munkatársaiddal, barátaiddal és családtagjaiddal, mivel nagy valószínűséggel ők is viszonozzák majd a szívességet.

Ehhez csak annyit kell tenned, hogy legörgetsz a profiljukban a „Készségek és ajánlások” részhez, megkeresed azt a készséget, amelyben támogatni szeretnéd őket, majd megnyomod a készség mellett található „+” gombot. Ezt követően kérd meg őket, hogy viszonozzák a szívességet, és ajánlják valamelyik készségedet.

Az ajánlások megszerzésének másik módja az, ha közvetlenül kéred őket. Küldj egy üzenetet a volt kollégáidnak, barátaidnak vagy családtagjaidnak, és kérd meg őket, hogy ajánlják bizonyos készségeid.

 

 

4. Szemezgess a kapcsolataid közül!

A LinkedIn hálózatépítésnek sokféle módja van. Az első és legmegbízhatóbb, hogy olyan emberekkel veszed fel a kapcsolatot, akiket már ismersz. A LinkedIn-en ezt is könnyedén megteheted. Kezdd azzal, hogy importálod az összes telefonos névjegyed a LinkedIn-re és küldesz nekik egy kapcsolódási kérelmet! Ezután használd az „Emberek, akiket ismerhetsz” funkciót, hogy több olyan személyt találj, aki hozzájuk hasonló! Gondold át, kik maradhattak ki a gyűjtésedből, mert könnyen lehet, hogy megfeledkeztél néhány régi iskolatársadról, kollégádról!

5. Lépj kapcsolatba ismeretlenekkel a szakterületeden!

A LinkedIn hálózatépítés célja nem az, hogy a lehető legtöbb embert gyűjtsd össze. Inkább arra törekedj, hogy kölcsönösen értékes kapcsolatokat hozz létre olyan felhasználókkal, akik segíthetnek a szakmai fejlődésedben. Kérelmeddel együtt küldj egy személyre szabott üzenetet és egy rövid bemutatkozót! Ha mondjuk szállítmányozással foglalkozol és új ügyfeleket keresel, írj 2-3 mondatot arról, hogy miért érné meg együtt dolgoznotok! Például így: “Kedves X, köszönöm, hogy elfogadtad a kérelmem. Jól látom, hogy webáruházat üzemeltetsz? Az én cégem is szállítmányozással foglalkozik és szívesen készítenénk egy árajánlatot számodra, ha nem bánod. Mikor lenne 5 perced arra, hogy egyeztessünk?”

6. Csatlakozz LinkedIn csoportokhoz!

A LinkedIn csoportok dedikált fórumok, ahol hasonló érdeklődésű, vagy ugyanabban az iparágban dolgozó szakemberek megosztják tudásukat, kérdéseket tesznek fel, és olyan témákról beszélgetnek, amelyek foglalkoztatják őket. Ha csatlakozol ilyen csoportokhoz, új embereket ismerhetsz meg és kapcsolatokat alakíthatsz ki, megoszthatod véleményed és bemutathatod tapasztalataid, szakértelmed. A számodra releváns csoportok megtalálása roppant egyszerű: csak írd be a keresőbe azokat a kulcsszavakat, amelyek kapcsolódnak a területedhez és már böngészhetsz is a találatok között. Már azzal is több ezer felhasználó elé kerülhetsz, ha csak egy maroknyi aktív csoporthoz csatlakozol. Ahhoz azonban, hogy értékes kapcsolatokat építs, többre lesz szükséged: részt kell venned a beszélgetésekben és releváns információt kell megosztanod. Ne feledd, először mindig adj valamit, mielőtt kérsz!

7. Rendszeresen készíts tartalmat!

A kapcsolati hálód posztjainak kedvelése, kommentálása és megosztása nagyszerű módja a hálózatod bővítésének – de miért állnál meg itt? Ha te magad is rendelkezel megfelelő tapasztalatokkal és értékes információt tudsz megosztani követőiddel, ne tartsd magadban, hiszen ez mindenkinek jó! Érdekel, hogyan készíthetsz eredményes tartalmakat és aknázhatod ki a LinkedIn-ben rejlő lehetőségeket?

Töltsd le ingyenes ebookunkat és megtudod!

Ez is érdekelhet

Szálláskezelés felsőfokon

Szálláskezelés felsőfokon

A szállás menedzsment létfontosságú szempont a szálláshely iparban, amely rendkívül időigényes és az önálló kezelése nagy kihívást jelenthet a bérbeadók számára.

Social media – miért légy jelen?

Social media – miért légy jelen?

A kétezres években a tömegmédia csatornáin túl annak közlési módja is megváltozott, a mostmár elsődlegesen okos eszköz alapú közösségi média felületek elterjedésével.

A kiadványszerkesztés ökölszabályai

A kiadványszerkesztés ökölszabályai

Ahány ház, annyi szokás – mondja egyik legismertebb közmondásunk. Nagy igazság, mely arra hívja fel a figyelmet, hogy nem vagyunk egyformák és ez jól is van így.