Fotó és videó a közösségi médiában: hogyan csináld? Talán az első, ami sokaknak eszébe jut, ha marketing témában szóba jönnek a fotó és videó tartalmak, az a közösségi média. Ez pedig nagyon is logikus, hiszen sokan így találkoznak először a cégeddel. Ezek a felületek döntik el, hogy egy adott felhasználó érdeklődő lesz-e, vagy sem. Fotós […]

Fotó és videó a közösségi médiában: hogyan csináld?

Talán az első, ami sokaknak eszébe jut, ha marketing témában szóba jönnek a fotó és videó tartalmak, az a közösségi média. Ez pedig nagyon is logikus, hiszen sokan így találkoznak először a cégeddel. Ezek a felületek döntik el, hogy egy adott felhasználó érdeklődő lesz-e, vagy sem. Fotós tartalmakat pedig mindenképpen érdemes bevetni. A HubSpot felmérése szerint posztjaid így kétszer annyi reakciót válthatnak ki, mintha szimpla szövegek lennének!

A közösségi média fotó és videó tartalmai akkor működnek, ha hatékonyan szólnak a közönséghez. Ehhez pedig meg kell találnod a stílust, ami kifejezetten a Te célközönségedet szólítja meg. Ha terméked, szolgáltatásod kifejezetten magas profilú, luxust kedvelő fogyasztókra céloz, ne erőltesd a csináld-magad megoldásokat. Inkább kíméld meg magad a stressztől, és vegyél igénybe egy profi fotó és videó szolgáltatást, hogy rendszeresen makulátlanul letisztult, professzionális vizuális tartalmakkal szolgálhass. Ha márkád inkább a személyesség varázsára épít, akkor se ess át a ló túloldalára. Lehet, hogy közönséged értékeli a nyers és őszinte saját tartalmakat, de még jobban kedvelik majd őket, ha mindezt minőségi formában gyártod. Ehhez sokszor annyi is elég, hogy tanulmányozd a telefonod kamerájának beállításait: hogyan tudod a legjobbat kihozni az adott lehetőségből? Ehhez persze hozzátartozik az utómunka is – de ne ijedj meg! Sokszor minimális utánanézés és pár perc beállítás után látványos különbséget érhetsz el.

Fotó és videó tartalmaid természetesen akkor lesznek igazán sikeresek a közösségi médiában, ha átgondolt és következetes tartalomstratégia szerint posztolod őket. Azt azonban mindenképp kerüld el, hogy ennek megtervezése és kivitelezése a fő tevékenységedtől vegyen el értékes időt!

Ha kiszervezed ezt a feladatot, sokkal több értékes időt és energiát spórolsz, mint amennyi pénzt elköltesz.

Termékfotók: csak felsőfokon érdemes!

A marketing fotó és videó egyik legfontosabb szerepe akkor jön el, amikor termékedet kell részletesen bemutatni. Ebben a műfajban a legfontosabb, hogy próbáld a lehető legjobban megközelíteni az élő vásárlás élményét. Egészen egyszerűen hangzik, nem? Pedig sokszor nem kis kihívás. A világhálón számos tippet olvashatsz technikákról és „hackekről”, amelyek segítenek amatőr körülmények között is termékfotókat készíteni – de az így készült fotó és videó maximum a hangulatot tudja átadni. Ha ilyenekkel kísérletezel, bátran posztolhatod a közösségi média felületeidre, ám termékfotóként ezek a tartalmad nem fogják megállni a helyüket: abból az egyszerű okból, hogy nem lesz elég jó a felbontásuk, valószínűleg nincsenek körültekintően bevilágítva, így nem adják vissza a színeket, és nem biztosítanak belátást minden szögből.

Milyen tehát a jól sikerült termék fotó és videó? Elsősorban használható. Ha ellátogatsz például a Zara webshopjára, láthatod, hogy a ruhákat sokszor guggoló, fekvő, kortárs táncmozdulatokhoz hasonló pozíciókba instruált modelleken fotózzák – az egyszeri vásárló pedig el sem tudja képzelni, hogy fog állni rajta az adott darab. Ez a gyakorlat internet-szerte jobbnál jobb paródiák tárgya – reklámértéke tehát van, de mi ne kövessük a példájukat!  A termékekről készült fotó és videó készítése során meg kell tanulnunk a potenciális vásárlóink szemével látni és pontosan azt megmutatni, amire kíváncsiak. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ne lehetne absztraktabb, művészibb fotósorozatot készíteni a termékekről – ezek jól működhetnek social média tartalmakként, vagy inspirációs összeállításként a weboldalon.

Videó szerkesztés: több múlik rajta, mint gondolnád!

A fotó és videó tartalmak – különösen az utóbbi – mindig szerkesztést igényelnek. Ezen a folyamaton pedig rengeteg minden múlik: az égbe emelheti, vagy a bukott tartalmak poklába taszíthatja fotó és videó anyagaidat. A videó gyártásnak tehát érdemes alapvetően úgy nekiállnod, hogy észben tartod: a lehető legjobb felvételre kell törekedni! Bár az utómunka sok mindent feljavíthat, csodákra azért messze nem képes. Ha megvan a kívánt nyersanyag, a következő lépés mindig a szelektáló vágás legyen. Fotó és videó tartalmak gyártásánál elengedhetetlen, hogy szigorú szemmel és kemény szívvel képes legyél kiválogatni, mely elemek ütik meg a készülő anyag kívánt színvonalát. Ebbe fokozottan beleértendők a fölösleges csendek, az „ő-zések”, a témához nem kapcsolódó vágóképek.

Figyelned kell arra is, hogy a fotó és videó anyagaid mennyire képesek fenntartani a fogyasztók figyelmét.  Ezt videók esetében leginkább úgy tudod elérni, hogy törekedsz a dinamikára – ebben segítenek a megfelelő helyen beszúrt vágások és effektek, feltéve persze, hogy nem viszed őket túlzásba. Ha stock videókkal is kiegészítenéd a saját nyersanyagot, figyelj arra, hogy ne lógjon ki túlságosan a sorból!

Zenéből pedig csakis jog tisztát használj – ezt nem is kell magyaráznunk, sok fölösleges stressztől és súlyos költségektől kíméled meg magad, ha ezt szem előtt tartod.

Figyelem, a call to action a fotó és videó tartalmaidból sem maradhat ki!

Videó szerkesztés esetén ezt könnyedén megoldhatod akár feliratok segítségével is.

Lépj szintet és ismerd meg a fotó és videó marketing előnyeit!

Ha valaha is vettél már valamit azért, mert egy frappáns, jól eltalált TV-reklámnak köszönhetően a fejedben ragadt a szlogen, vagy nem tudtál ellenállni a nagy felbontásba bemutatott olvadó csokoládénak, már érted is, miért olyan sikeres a videó marketing. Persze van egy óriási különbség: míg egy TV-spot elképesztő költségeket jelent, az online fotó és videó tartalmakkal operáló hirdetések kisvállalkozásoknak is elérhető és hatékony lehetőségeket jelentenek. Ahogy említettük, adott az alap szituáció, miszerint a fotó és videó tartalmak látványosabb több reakciót és nagyobb elérést generálnak – ehhez pedig plusz előnyként jó néhány dolgot számolhatunk még hozzá. A kézzelfogható eladási eredményeken kívül a videó marketing hatékonyan támogatja a keresőoptimalizálási tevékenységedet is, és a legjobb eszköz, hogy elérd és reakcióra bírd a mobilos felhasználókat. A fotó és videó marketing értékét tehát nem érdemes alábecsülni.

 

Szeretnéd professzionális fotó és videó tartalmakkal támogatni céged marketing tevékenységét? Keresd a Herz Kreáció tapasztalt csapatát!

Ez is érdekelhet

Szálláskezelés felsőfokon

Szálláskezelés felsőfokon

A szállás menedzsment létfontosságú szempont a szálláshely iparban, amely rendkívül időigényes és az önálló kezelése nagy kihívást jelenthet a bérbeadók számára.

Social media – miért légy jelen?

Social media – miért légy jelen?

A kétezres években a tömegmédia csatornáin túl annak közlési módja is megváltozott, a mostmár elsődlegesen okos eszköz alapú közösségi média felületek elterjedésével.

Networking a LinkedIn-en

Networking a LinkedIn-en

A LinkedIn-t számos helyen integrálhatod a marketing stratégiádba. A felhasználók és cégek több különböző céllal használják a LinkedIn-t, melyek közül az egyik a networking.