A logó jellemzően az első adat, amelyet a potenciális vásárló megismer a márkánkból, tehát fontos a jól megválasztott forma és színvilág.

logó tervezés

 

A logó tervezéshez nemcsak kreatív szemléletre és szakértő kezekre van szükség. A logó készítést bizony komoly kutatómunka kell, hogy megelőzze. Ezért a logó tervezés első lépése az alapozás kell, hogy legyen!

1. Végezz alapos kutatómunkát!

Ez azt jelenti, hogy ismerd meg jól az ügyfeled és az általa forgalmazott vagy forgalmazni kívánt terméket, szolgáltatást. Tudd meg, mi a célja, a missziója, a küldetése, miért csinálja, amit csinál. Kiket céloz, kikhez szeretne szólni. Ezek mind fontos szempontok és egy-egy kérdés mentén még mélyebbre lehet hatolni, ami által még célzottabban lehet elkezdeni az alkotó munkát.

Precizitás és alaposság kéz a kézben jár

2. Legyen pontos a célmeghatározás!

Fontos tisztázni, miért is van szükség a logóra. Új vállalkozásról van-e szó vagy régi vállalkozásként szeretne megújulni, más típusú célközönség felé szeretne nyitni, mint eddig, bővíteni szeretné a szolgáltatások körét, amihez új arculatra van szükség. A motiváció sokféle lehet, logo dizájn tekintetében azonban fontos tisztázni, hogy pontosan milyen célkitűzések mentén és milyen célközönséget célozva érdemes elkezdeni gondolkodni.

3. Kezdd fekete-fehérben!

Ahogy fentebb említettük, a megfelelő színvilág fontos része a logó dizájnnak, de a tervezés szakaszában elvonhatja a figyelmet, és megnehezítheti az ügyfél számára az alapkoncepció átgondolását. Ezért tehát érdemes a színt a folyamat későbbi szakaszára hagyni. A vonalak, a formák, maga az ötlet sokkal fontosabb, mint a szín. Gondoljunk csak az almára, akibe valaki beleharapott…

4. A logó legyen önazonos

A logó tervezés nem könnyű műfaj. Egy apró szimbólumon keresztül kell ugyanis üzenetet közvetíteni. Illeszkednie kell a teljes arculatba és azonnali hatást kell elérnie a potenciális vevők irányába. A logó készítés során számos szempontot kell szem előtt tartani, mind gyakorlati síkon, úgy, mint stílus, színek, formák tekintetében és elméleti síkon is, mint üzenet, értékrend, tevékenység. Bár ezek a szempontok elég nyilvánvalónak tűnhetnek, de a helyénvalóság ennél mélyebbre megy. Minél megfelelőbb az adott terv mögött meghúzódó indoklás, annál könnyebb lesz eladni az ötletet egy ügyfélnek.

Szellemesség és kreativitás egyszerre

5. Legyen egyszerű, de hatásos!

A logó dizájnnak nem kell minden esetben szimbólumnak lennie. Egy cégnév, egy szó is válhat megfelelő logóvá, ha egyedi és különleges, gondoljunk csak a Google-re. Egyszerű, mégis hatásos. Ha azonban ez nem működik, akkor a logó dizájnjaként kiemelhetünk egy betűt vagy alkalmazhatunk egy kapcsolódó szimbólumot megfelelő színhasználattal, akárcsak a Shell esetében tették ezt a kreatívosok.

+1. Ha mosolyt csal az arcokra, az már garantált félsiker!

Általában véve is, de a nehéz időkben különösen érvényes az a szabály, hogy csalj mosolyt az emberek arcára. Bármilyen furcsa, logó design tekintetében is lehetséges ezt elérni, még ha talán nem is tűnik olyan egyszerű vállalkozásnak. Azonban a tervezés során fontos észben tartani, hogy a szellemesség mindig kifizetődő! Nemcsak a munkát teszi szórakoztatóbbá, de az ügyfélnek is segíthet sikeresebbé válni. Nyilván fontos szempont, hogy milyen területről van szó és kiket célzunk meg a tervezés során, ugyanakkor ha adott piacon és célcsoport tekintetében van helye a humornak, az segíthet ügyfelünket megkülönböztetni a versenytársaktól. Jó példa erre az Amazon, akik egy egyszerű kis vonallal csalnak mosolyt a fogyasztók arcára. Amennyiben szakértő segítségre lenne szükséged a vállalatod arculati kézikönyvének a megtervezésében, keress minket bizalommal!

Ez is érdekelhet

Szálláskezelés felsőfokon

Szálláskezelés felsőfokon

A szállás menedzsment létfontosságú szempont a szálláshely iparban, amely rendkívül időigényes és az önálló kezelése nagy kihívást jelenthet a bérbeadók számára.

Social media – miért légy jelen?

Social media – miért légy jelen?

A kétezres években a tömegmédia csatornáin túl annak közlési módja is megváltozott, a mostmár elsődlegesen okos eszköz alapú közösségi média felületek elterjedésével.

Networking a LinkedIn-en

Networking a LinkedIn-en

A LinkedIn-t számos helyen integrálhatod a marketing stratégiádba. A felhasználók és cégek több különböző céllal használják a LinkedIn-t, melyek közül az egyik a networking.