Céges arculattervezés (branding) A célunk, hogy megjegyezzenek, tudjanak rólunk. Épp ezért a látványnak meg kell ragadnia leendő ügyfeleink vagy a szolgáltatásaink iránt érdeklődők figyelmét. Fontos, hogy márkánknak egységes stílusa legyen, hogy a színek, formák harmóniát alkossanak, és összhangban legyenek küldetésünkkel. Megjelenésünk egyik legfontosabb eleme a logó, amely cégünket egy pillantás alatt azonosítani tudja. Ez az […]

Céges arculattervezés (branding)

A célunk, hogy megjegyezzenek, tudjanak rólunk. Épp ezért a látványnak meg kell ragadnia leendő ügyfeleink vagy a szolgáltatásaink iránt érdeklődők figyelmét. Fontos, hogy márkánknak egységes stílusa legyen, hogy a színek, formák harmóniát alkossanak, és összhangban legyenek küldetésünkkel. Megjelenésünk egyik legfontosabb eleme a logó, amely cégünket egy pillantás alatt azonosítani tudja. Ez az arculattervezés alapja.

arculattervezés

Kattints ide, ha szeretnél még hasznos anyagot a céges arculattervezés más területeiről is.

Az első benyomás

Nem kell marketingpszichológiával foglalkozni ahhoz, hogy belássuk, akkor lehetünk eredményesek, ha sikerül megszereznünk az ügyfelek figyelmét. Az azonban már az emberi pszichológia része, hogy a fogyasztók gyakorlatilag minden fontos vásárlás ügyében egyetlen szempillantás alatt döntenek. Leendő ügyfeleink másodpercek alatt véleményt alkotnak rólunk: a termékünkről és a szolgáltatásainkról. Mégpedig legtöbbször az első benyomás alapján. Partnereink először vállalkozásunk arculatával találkoznak – a weboldalon, a social media felületeken, a hírlevélben, online hirdetések vagy nyomtatott szórólapok formájában. Akárcsak a személyes találkozásainkban, az üzleti életben is kulcsfontosságú, hogy a lehető legjobb benyomást keltsük. Egy szimpatikus, jól kommunikáló, tudatosan felépített arculattervezés a megfelelő üzenetet közvetíti, és tudat alatt is nagy hatást gyakorol a célközönségedre.

Milyen a jó logó? – 3 szempont (arculattervezés)

A logó egyedi jele egy cégnek, vállalkozásnak vagy szervezetnek. Azonnal azonosítja a szolgáltatást vagy terméket, és megszólítja a célcsoportot. Lehet szöveges, grafikai, vagy a kettő ötvözete, ha találó és eredeti, küldetésünk sikerének fontos támogatója lesz.

A logó mindenhol jelen van cégünk életében: az e-maileken, a weboldalon, a termékeken, a roll-upokon, az irodánk ajtaján. A logó olyan, mintha a cégünk „arca” lenne, vagy a személyes ujjlenyomatunk. Annak érdekében, hogy logónk elérje célját, érdemes figyelembe venni a következő három szempontot: egyszerűség, időtállóság, sokoldalúság.

Egyszerű

A jó logó ismérve, hogy az emberek gyorsan felismerik, és azonnal társítják vele a vállalkozást, és a cég küldetését, filozófiáját. Egy egyszerű grafikus szimbólum könnyen megjegyezhetővé és emlékezetessé teszi a logót. Használhatunk grafikát, a cég vagy márka nevével kombinálva is. Ilyenkor fontos, hogy a használt betűtípus egyedi legyen, ami megkülönböztet minket a versenytársainktól. Akár grafikus elemet, betűtípust vagy színt választunk cégünk megkülönböztető jegyének, fontos, hogy ne csak arra gondoljunk, nekünk mi tetszik. Vegyük figyelembe a választott szimbólum vagy szín által kiváltott hatást, valamint azt, hogy azok milyen jelentést hordoznak. A piros például energikus, a kék megbízható, a zöld nyugodt; az egyenes vonalak: a négyzet és háromszögformák az erőre és stabilitásra utalnak, míg a kör és ovális vonalak a teljességet, egységet szimbolizálják.

Időtálló

A legmegbízhatóbb és legsikeresebb vállalkozások arculata nem változik úgy, mint a divattrendek. Gondoljunk csak olyan nagy márkákra, mint az Apple, a Nike, vagy bármelyik autómárka. Egy jó logónak időtlennek kell lenni, hogy 5, 10 vagy 20 év múlva is ugyanazt az üzenetet közvetítse. Ezért érdemes a tervezéskor alaposan átgondolni, mi is az az üzenet, küldetés, amit meg akarunk fogalmazni a logó által.

Sokoldalú

Mivel a logónk mindenhol megjelenik, fontos tulajdonsága, hogy azokon a felületeken, ahol fel akarjuk használni, egyaránt megfelelő módon jelenjen meg: a weboldalon, a csomagoláson, ajándéktárgyakon, névjegykártyán, plakátokon stb. A logót emiatt vektoros formában kell megtervezni, hogy minőségromlás nélkül méretezhető legyen, és különböző környezetben, színben is felismerhető maradjon.

Logótervezés (arculattervezés)

Ma már számos online felület, logótervező alkalmazás áll rendelkezésünkre, amivel magunk is megpróbálkozhatunk cégünk arculatának megtervezésével. A weben található lehetőségek közül több ingyenes vagy fizetős kiegészítő lehetőségeket tartalmaz. A tervezőoldalak többsége néhány, a cégünk jellemzőire, egyéni ízlésünkre utaló kérdés megválaszolása után többféle lógóvariációt ajánl fel. Ezek mind hasznosak lehetnek, amikor tervezni kezdjük a logónkat. Hasznos ötleteket meríthetünk belőlük. Ráadásul költség- és időhatékony megoldást kínálnak. Jó azonban észben tartani, hogy ezek a logógenerátorok template-ek, azaz sablonok alapján dolgoznak, és bármennyire fejlett is ma már a technika, ha egyedi: a küldetésünkre és a célcsoportunkra szabott arculatot kialakítása a cél, érdemes a jól átgondolt küldetésnyilatkozatunk összeállítása után szakemberekkel megterveztetni a logónkat.

logotervezés

Ide kattintva megnézheted logótervezés és arculattervezés szervízeinket a grafikai tervezés szolgáltatásunk alatt.

Ez is érdekelhet

Szálláskezelés felsőfokon

Szálláskezelés felsőfokon

A szállás menedzsment létfontosságú szempont a szálláshely iparban, amely rendkívül időigényes és az önálló kezelése nagy kihívást jelenthet a bérbeadók számára.

Social media – miért légy jelen?

Social media – miért légy jelen?

A kétezres években a tömegmédia csatornáin túl annak közlési módja is megváltozott, a mostmár elsődlegesen okos eszköz alapú közösségi média felületek elterjedésével.

Networking a LinkedIn-en

Networking a LinkedIn-en

A LinkedIn-t számos helyen integrálhatod a marketing stratégiádba. A felhasználók és cégek több különböző céllal használják a LinkedIn-t, melyek közül az egyik a networking.