Reklámújságon innen és túl Generációs szakadékok mindig is voltak, ám a digitális robbanás, a technológiai fejlődés intenzív gyorsulása hosszú ideig úgy tűnt, hogy komoly éket ver a generációk közé. Az X-generáció tagjai, tehát az 1965-1979 között születettek alkalmazkodóképességét alaposan próbára tette a technológiai fejlődés. Ezen generáció tagjai ugyanis még emlékeznek, azokra az időkre, amikor még […]

Reklámújságon innen és túl

Generációs szakadékok mindig is voltak, ám a digitális robbanás, a technológiai fejlődés intenzív gyorsulása hosszú ideig úgy tűnt, hogy komoly éket ver a generációk közé.

Az X-generáció tagjai, tehát az 1965-1979 között születettek alkalmazkodóképességét alaposan próbára tette a technológiai fejlődés. Ezen generáció tagjai ugyanis még emlékeznek, azokra az időkre, amikor még hétfőnként adásszünet volt a tévében. Együtt nőttek fel az elektronikus levelezés előre törésével és felnőtt fejjel részesei lehettek az internet forradalmának. Ők az úgynevezett digitális bevándorlók, akik ma már – köszönhetően a gyors alkalmazkodó-képességüknek – szintén a neten keresnek mindent, de a telefont még szívesen használják igazi beszélgetésre, míg ez a későbbi generációkról, már kevésbé mondható el.

Ők azok, akik a digitális forradalom ellenére, még mindig szívesen átlapozzák a postaládákba bedobott reklámújságot, illetve megtartják a rendezvényeken kapott brosúrákat. Ha alaposabban vizsgáljuk ezen generáció fogyasztási magatartását, kiderül, hogy nem szeretnek kockáztatni. Amíg nincsenek információik, nem hoznak döntést komolyabbat legalábbis biztos nem. Számukra megbízható forrást biztosít egy olyan reklámújság, amelyik kézzel fogható, tapintható és személyes kontaktust is feltételez.

A reklámújság létjogosultsága

Ha ebből a nézőpontból indulunk ki, akkor tekintve, hogy a 18-49 éves korosztály nagy részét az az X- és Y-generáció fedi le, akik a digitális ősrobbanás előtt is éltek, egyértelműen kijelenthetjük, hogy a reklámújságok élettartama egészen addig kitolódik, amíg a megszokásaikhoz ragaszkodó korosztály többségi fogyasztó. És ugyanitt nem szabad szó nélkül elmenni amellett sem, hogy a digitális bennszülöttekként emlegetett Z-generáció tagjai számára pedig épp az ’old school’ mivolta lehet csábító és újdonság erejű a vállalati reklámújság.

De nem ez az egyetlen érv, ami a papír alapú reklámhordozók mellett szól. Összeszedtünk néhány fontos szempontot, amelyek a reklámújság, más néven vállalati brosúra létjogosultságát hivatottak alátámasztani.

 1. Költséghatékony

  Szemben az online hirdetési felületekkel, a papír alapú reklámújság előállítása jóval alacsonyabb. Arról nem is beszélve, hogy míg egy online reklámhirdetést adott időre vásárolunk, addig a reklámújság előállítása egyszeri költséget igényel és folyamatosan jelen van.

 2. Célközönség orientált

  Bár az online platformok algoritmusok alapján mérik, hogy kit milyen hirdetéssel bombázzanak, a vállalati reklámújság nagy előnye, hogy vállalati rendezvényeken, eseményeken, találkozókon személyes interakció keretében van lehetőség átnyújtani. Ez a terjesztési módszer azt jelenti, hogy kifejezetten megcélozhatjuk azokat az embereket, akik valóban érdeklődnek adott vállalkozása iránt.

 3. Kölcsönhatást eredményez

  A reklámújságot az ember megérintheti, megtarthatja, továbbadhatja másoknak. Folyamatosan szem előtt van, ezzel is fenntartva az érdeklődést a potenciális ügyfelek számára ellentétben az interneten megjelenő reklámokkal. Amelyek a „zajban” akár el is veszhetnek és csak pillanatokra ragadják meg a figyelmet.

 4. Vizuális élményt biztosít

  Az agyba továbbított információk 90% vizuális. Az agy pedig 60 ezerszer gyorsabban dolgozza fel a vizuális információt, mint a szöveget. Éppen ezért is lehet hatékony eszköz a reklámújság, amiben egy jól eltalált grafikai elem vagy fotó, akár évekre is beéghet az ember agyába – elég csak a National Geographic magazin Afgán lány címlapjára gondolnunk.

Egyértelműen kijelenthető, hogy a reklámújság ideje még nem áldozott le. Amellett ugyanis, hogy nagy mennyiségű információt lehet benne közölni, egyszerre több érzékszervre is hat, ezáltal erőteljesebb hatást  gyakorol az emlékezetünkre. Előállításuk olcsó, terjesztésük – ha úgy akarjuk – semmibe sem kerül. Lehetőséget kínál a személyes kapcsolódásra és nem utolsó sorban mindig láthatóak, fizikailag jelen vannak, ahelyett, hogy csak hirtelen felvillannának a telefonokon vagy számítógépeken.

Kövess minket Facebookon, Instagramon és Pinteresten is!

Ez is érdekelhet

Szálláskezelés felsőfokon

Szálláskezelés felsőfokon

A szállás menedzsment létfontosságú szempont a szálláshely iparban, amely rendkívül időigényes és az önálló kezelése nagy kihívást jelenthet a bérbeadók számára.

Social media – miért légy jelen?

Social media – miért légy jelen?

A kétezres években a tömegmédia csatornáin túl annak közlési módja is megváltozott, a mostmár elsődlegesen okos eszköz alapú közösségi média felületek elterjedésével.

Networking a LinkedIn-en

Networking a LinkedIn-en

A LinkedIn-t számos helyen integrálhatod a marketing stratégiádba. A felhasználók és cégek több különböző céllal használják a LinkedIn-t, melyek közül az egyik a networking.