Keresőoptimalizálás (SEO) szótár

Mi a SEO jelentése?

A SEO jelentése: A SEO egy rövidítés, amely a keresőmotor optimalizálására utal, amely a webhely optimalizálásának folyamata annak érdekében, hogy szerves vagy nem fizetett forgalmat szerezzen a keresőmotor találati oldalán. Ennek érdekében a keresőmotorok átvizsgálnak és feltérképeznek különböző weboldalakat, hogy jobban megértsék, miről szól a honlap.

 

A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | MN | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y

A

A Hajtás felett – Above the Fold

Tartalom, amely egy webhelyen jelenik meg a felhasználó görgetése előtt. A Google 2012-ben létrehozta az Oldal elrendezési algoritmust, hogy csökkentse azon webhelyek rangsorolását, amelyek túl sok hirdetést jelentenek meg ebben a részben.

A befektetés megtérülése (ROI) – Return on Investment

A SEO tevékenységek teljesítményének mérésének módja. Ezt úgy kell kiszámítani, hogy elosztjuk az organikus kereséssel szerzett bevétel összegét a teljes beruházás költségével, majd megszorozzuk a 100-tal.

Adat – Data

A valódi ügyfeleket képviselő összes szám – ki, mi, hol, mikor, miért és hogyan – mindegyikre szükség van a SEO stratégiákkal és taktikákkal kapcsolatos megalapozott döntések meghozatalához.

AJAX

Az aszinkron JavaScript és az XML egy olyan programozási típus, amely lehetővé teszi egy weboldal számára, hogy információkat küldjön és fogadjon egy szervertől, hogy dinamikusan megváltoztassa az oldalt újratöltés nélkül.

Ajtó oldal – Doorway Page

Azok a weboldalak, amelyeket a keresőmotorok rangsorolására hoztak létre, meghatározott kulcsszavak alapján, kizárólag azzal a céllal, hogy átirányítsák az adott oldalra kattintó felhasználókat egy másik webhelyre.

Aldomain – Subdomain

Egy külön szakasz, amely létezik a fő domainben. Például: http://jobs.searchenginejournal.com/ egy aldomain, amely a https://www.searchenginejournal.com/ fő domain-jén létezik.

Algoritmus – Algorithm

Összetett számítógépes program, amelyet a keresőmotorok használnak adatok lekérdezésére és a lekérdezés eredményeinek továbbítására. A keresőmotorok algoritmusok kombinációját használják a rangsorolt ​​weboldalak megjelenítéséhez az eredményoldalon számos rangsorolási tényező és jel alapján.

Algoritmus megváltoztatása – Algorithm Change

Néhány algoritmikus változás teljesen észrevétlenül marad. A jelentős algoritmikus változások hatása azonban általában meglehetősen gyorsan megfigyelhető, bár a változás teljes bevezetése néha hetekbe telik. Az algoritmikus változásoknak három formája van:

Algoritmus update: A keresőmotor megváltoztatja a meglévő algoritmus bizonyos jeleit.

Algoritmus frissítés: A keresőmotor újra létező algoritmust futtat ugyanazokkal a jelekkel, mint az utoljára.

Új algoritmus: A keresőmotor új algoritmust ad hozzá a keresés minőségének javításához. Például: Google Panda, Google Penguin.

Alt Attribútum (Alt tag) – Alt Attribute

HTML kód, amely információt nyújt a keresőmotorok és a képernyőolvasók számára (vak és látássérültek számára) a kép tartalmának megértéséhez.

Más néven: Alt szöveg, Alternatív szöveg, Alt tag

Analitika – Analytics

Az adatok gyűjtésének, elemzésének és értelmezésének tudománya a jövőbeni fellépés érdekében, annak alapján, hogy mi működött (vagy mi nem). Történeti visszatekintést is nyújt.

Lásd még: Google Analytics

Állapotkódok – Status Codes

A szerver által küldött válaszkódok, ha egy linkre kattintanak, weboldalt vagy fájlt kérnek, vagy űrlapot nyújtanak be. A SEO szempontjából fontos általános HTTP státuskódok:

 • 200 (OK)
 • 404 (nem található)
 • 410 (elmúlt)
 • 500 (belső szolgáltatáshiba)
 • 503 (A szolgáltatás nem elérhető)

Álcázás – Cloaking

Más tartalom vagy URL-ek megjelenítése az emberek és a keresőmotorok számára. Ez megsérti a Google Webmester irányelveit.

Átirányítás – Redirect

Technika, amely egy felhasználót (vagy keresőmotort), aki egy weboldalt igényelt, egy másik (de ugyanakkor releváns) weboldalra küld. Kétféle átirányítás létezik:

301: Állandó átirányítás

302: Ideiglenes átirányítás

Átkattintási arány (CTR) – Click-Through Rate (CTR)

Olyan arány (százalékban kifejezve), amellyel a felhasználók rákattintanak az organikus keresési eredményekre. Ezt úgy számítják ki, hogy a szerves kattintások számát elosztják az összes megjelenítés számával, majd megszorozzák 100-kal.

Árva oldal – Orphan Page

Minden olyan weboldal, amelyhez nem kapcsolódnak más, a weboldalon található oldalak.


B

B2B

Jelentése business-to-business (üzlettől-üzletnek). A B2B SEO esetében a beszerzési ciklus hosszabb, a termékek és szolgáltatások drágábbak, a közönség pedig profi döntéshozók.

B2C

Jelentése business-to-consumer (üzlettől-fogyasztóknak). A B2C SEO esetében a vásárlási ciklus általában rövidebb (bár az ágazatonként továbbra is változik), a termékek és szolgáltatások (többnyire) olcsóbbak, a fogyasztók pedig a közönség.

Baidu

Kína legnépszerűbb keresőmotorját, a Baidu-t 2000 januárjában alapították Robin Li és Eric Xu.

Bejövő link – Backlink, Inbound link

Egy olyan weboldalra mutató link, amely egy külső webhelyről származik. Például, ha a Keresőmotor naplója linkel a Google-hoz, akkor ez bejövő linknek számít a Google oldalán; ha a Google linket mutat a Herz Kreáció oldalára akkor az egy bejövő link.

Belső link – Sitelinks

Legfeljebb hat algoritmikusan választott hivatkozás, amelyek a legmagasabb rangú organikus keresési eredmény ugyanazon weboldalának felsorolása alatt jelennek meg. Letilthatjuk, hogy az oldalak belső linkekként jelenjenek meg a Search Consoleban vagy a Bing Webmester Eszközökben.

Más néven: Deep Links (Bing).

Bing

A Microsoft keresőmotorjának neve. A Bing 2009. júniusában indult, helyettesítve a Microsoft Live Search (korábban MSN Search és Windows Live Search). 2010 óta a Bing a Yahoo organikus keresési eredményeit hajtja végre, a Microsoft és a Yahoo által 2009 júliusában kötött keresési megállapodás részeként.

Bizalom – Trust

Általában a domain történetére vonatkozik (pl. Hivatkozik-e vagy tartalmaz szakértői forrásokat, pozitív hírnevet épít-e, betartja a Webmester irányelveit).

Black Hat SEO (fekete kalap SEO)

Kockázatos SEO technikák, amelyek ellentétesek a Google Webmester irányelveivel.

Lásd még: Webspam

Blog

Tartalom közzététele, időrendi sorrendbe rendezve, a tetején a legfrissebb tartalommal. A tartalom tükrözi a személyes vagy vállalati érdekeket, és egyén vagy közreműködők csoportja írhatja. A blogokat eredetileg webnaplóknak vagy weblogoknak nevezték. Mivel azonban a „webnapló egy szerver naplófájljait is jelentheti, a kifejezés zavaró volt. A félreértés elkerülése érdekében a „blog” rövidítést készítették, és ez lett a közös kifejezés.

Bot

Lásd: Crawler, Googlebot

Büntetés – Penalty

Lásd: Kézi művelet


C

ccTLD

Országkód felső szintű domain-je. Például egy, a Magyarországi székhellyel rendelkező vállalkozásnak lenne egy ilyen domainje: herzkreacio.hu, ahol a „hu” a ccTLD.

Cím – Heading

A címsorok (H1-H6) a tartalmat részekre bontják, fontosságuk alapján, ahol a H1 a legfontosabb, a H6 pedig a legkevésbé fontos. A címcímkéket természetesen kell használni, és adott esetben tartalmazniuk kell a cél kulcsszavakat, mivel ennek használata kis SEO előnyt jelenthet.

Click Bait

Olyan tartalom, amelyet arra terveztek, hogy az embereket kattintásra ösztönözze, általában azáltal, hogy túlzásba hozzák vagy szándékosan félrevezetik a címsorokat, így a kiadók hirdetési bevételt szerezhetnek.

CMS

A Tartalomkezelő Rendszert jelenti. Web alapú alkalmazás, amely lehetővé teszi az emberek számára digitális eszközök létrehozását, feltöltését és kezelését.

Co-Citation

Milyen gyakran két weboldalt (vagy weboldalt) említ egy harmadik fél webhelye, akkor is, ha az első két elem nem hivatkozik (vagy hivatkozik) egymásra. Ilyen módon a keresőmotorok meg tudják állapítani a tárgy hasonlóságát.

Crawler

A program keresőmotorjai feltérképezik az internetet. A botok weboldalakat keresnek, hogy információkat gyűjtsenek, és hozzáadják, vagy frissítsék a keresőmotor indexét.

Más néven: Bot, Spider, Web Crawler

Crawling

Információgyűjtés egy bejáró segítségével egy milliárd nyilvános weboldalról a weboldalak frissítéséhez, hozzáadásához és rendezéséhez a keresőmotor indexében.

CSS

Lépcsőzetes stíluslapok leírják, hogyan kell a HTML elemeknek (pl. Szín, betűtípusok) megjelenniuk a weboldalakon, és hogyan kell alkalmazkodniuk, amikor különféle eszközökön tekintik meg őket.


D

Dead-End oldal – Dead-End page

Olyan weboldal, amely nem kapcsolódik más weboldalakhoz. Úgy hívják, mert ha egy felhasználó vagy bot megérkezik ezen az oldalon, nincs helye továbblépni.

De-index

Amikor a Google ideiglenesen vagy véglegesen eltávolít egy webhelyet vagy weboldalt a keresési eredményekből, különösen a keresési indexéből. A Google az URL-ek eltávolítása eszközt biztosít a Search Console-ban önkéntes esetekben; a webhelyet azonban indexelés nélkül is le lehet vonni büntetésként a Google Webmester irányelveinek megsértése miatt, kézi művelet formájában.

Más néven: Törlés, Lelistázás

DMOZ

Jelentése: Nyílt Könyvtár Project (Open Directory Project). Ez a weboldalak emberi szerkesztésű könyvtára 1998. június 5-én indult és 2017. március 17-én zárult le.

Do-follow

Egy link, amely nem használja a “nofollow” attribútumot. Más szavakkal, egy link.

Domain

Webhely címe – általában olyan kiterjesztéssel zárul, mint például .com, .org vagy .net. Például: a www.herzkreacio.eu/.com a webhely domainje.

Domain Hatóság – Domain Authority

 • A weboldal általános, az idők során felépített „erőssége”, amely gyorsan segíthet az új oldal rangsorolásában, még mielőtt a tartalom hivatkozásokat vagy elkötelezettséget szerez.
 • A 0–100 közötti pontszámot a Moz SEO szoftvercég használja arra, hogy megjósolja a weboldal képességét a keresési eredmények között.

DuckDuckGo

Egy keresőmotor, amelyet 2008. szeptember 28-án alapítottak. Gyakran dicsérik, hogy a felhasználói adatvédelemre koncentrálnak és a szűrőbuborékok hiánya (a keresés személyre szabása). A DuckDuckGo több mint 400 forrásra támaszkodik a keresési eredmények kiszolgálására, ideértve a vertikális keresőgépeket, a saját robotját, a DuckDuckBot-ot, a Bing-t és a Yandex-t. 2016-ban 4 milliárd keresést végeztek a DuckDuckGo-on.


E

Egységek (Entitások) – Entities

Emberek, helyek, szervezetek, webhelyek, események, csoportok, tények és egyéb dolgok.

Lásd még: Tudás gráf.

E-kereskedelem – E-commerce

Termékek vétele és eladása online.


F

Felhasználói élmény (UX) – User experience

A felhasználók általános érzése megmarad azután, hogy kapcsolatba lépnek egy márkával, online jelenlétével és termékével / szolgáltatásával.

Felhasználók által generált tartalom (UGC) – User-generated content

Bármilyen típusú tartalom – videók, blogbejegyzések, megjegyzések, vélemények stb. -, amelyeket a felhasználók vagy az ügyfelek készítenek.

Felső szintű domain (TLD) – Top-level domain

Egy adott webcím kiterjesztése. Ezek tartalmazzák:

 • .com
 • .org
 • .net
 • .info

Sokkal több iparág- és országspecifikus lehetőség is létezik.

Más néven: gTLD (általános felső szintű domain); Domain kiterjesztése.

Feltérképezés költségvetése – Crawl budget

Feltérképezés költségvetése. Azon URL-címek száma, amelyeket a keresőmotorok egy adott időszakon belül feltérképezni tudnak és szeretnének feltérképezni egy webhelyen.

Feltérképezési hiba – Crawl error

 • URL-címek, amelyeket a keresőmotor robotja nem tud bejárni.
 • Az állapotkódot visszaadó URL-ek

Fekete doboz teszt – Black box test

A feket dobozok olyan komplex számítógépes programok, amelyet általában rosszul értelmezünk. A bemenetek és a kimenetek megfigyelhetők, de magának a folyamatnak nincs hozzáférése bizalmas jellege miatt. Például a Google algoritmusa egy fekete doboz.

Fizetett keresés – Paid Search

A kattintás alapú hirdetések (PPC-Pay Per Click), amelyek a keresőmotorokon megjelennek a természetes eredmények felett (és gyakran az alatt is).

Forgalom – Traffic

Azok az emberek (és néha robotok), akik meglátogatják az weboldalad.

Függőleges keresés – Vertical search

Speciális típusú keresés, ahol a hangsúly csak egy adott témára, a tartalom típusára vagy a médiára irányul. Például: YouTube (videó), Amazon (vásárlás), Kayak (utazás), Yelp (üzleti vélemények).

Fülke – Niche

Konkrét piac vagy érdeklődési kör, amely egy nagyon szenvedélyes emberek kis csoportjából áll.


G

Gépi tanulás – Machine learning

A mesterséges intelligencia azon részhalmaza, amelyben a rendszer adatokat használ egy összetett folyamat megtanulására és kiigazítására emberi beavatkozás nélkül.

Google

A Larry Page és Sergey Brin által 1998 szeptemberében alapított keresőmotor. A Google radikális eltérést mutat az emberi szerkesztésű webes könyvtáraktól, a webes feltérképezés technológiájára és egy összetett algoritmusra támaszkodva a hiperhivatkozási minták elemzésére a webhelyek rangsorolására. A Google a leggyakrabban használt keresőmotor a világ szinte minden országában.

Például 2003-ban George W. Bush elnöke Fehér Házának bioképes rangsorban helyezkedik el a „nyomorúságos kudarc” keresésekor.

Google Analytics

Ingyenes internetes elemző program, amely felhasználható a közönség viselkedésének, forgalomszerzési források, tartalomteljesítmény és még sok más nyomon követésére.

Látogasson el a Google Analytics oldalra: Google Analytics.

Google Bomba

Olyan gyakorlat, amelynek célja egy weboldal rangsorolása a meglepő vagy ellentmondásos keresési kifejezéseknél. Ezt úgy valósították meg, hogy számos weboldal egy adott weboldalra mutató hivatkozást adott rögzített szöveggel, hogy ez a kifejezés rangsorolható legyen.

Googlebot

A webes feltérképező rendszer, amelyet a Google új webhelyek és weboldalak keresésére és felvételére használ fel az indexébe.

Google Dance

A 2002-től kezdve használt kifejezés ingatag, amikor a Google nagyjából havonta frissítette keresési indexét.

Google Kolibri

A Google keresési algoritmusát, amelyet hivatalosan bejelentettek 2013. szeptemberében, miután egy hónapja már használták. A Hummingbird célja az volt, hogy jobban megértse a lekérdezések teljes körét (azaz a szemantikai keresést), és ne bizonyos kulcsszavakat, a jobb eredmények elérése érdekében.

Google Galamb Frissítés – Google Pigeon Update

A 2014. július 24-én elindított jelentős Google helyi keresési frissítés neve (amelyet a SEO ipar ad, nem a Google). A Pigeon célja a helyi keresések pontosságának és relevanciájának javítása volt, a hagyományosabb Google rangsorolási jelek kihasználásával, valamint a távolság és a rangsorolási paraméterek megkeresése.

Google Panda Algoritmus – Google Panda Algorithm

A Google egyik legfontosabb algoritmusfrissítése, amely eredetileg 2011 februárjában jelent meg, azt számos későbbi frissítés követte. A Google Panda célja az volt, hogy csökkentse az alacsony értékű tartalom láthatóságát, amelyet gyakran „tartalomfarmok” készítenek. 2016-ban a Panda a Google alapvető rangsorolási algoritmusának része lett.

Google Pingvin algoritmus – Google Penguin Algorithm

A Google egyik legfontosabb algoritmusa, amelyet 2012 áprilisában indított el, frissítések és frissítések sorozatát követte. A Penguin célja az volt, hogy csökkentse a túlságosan optimalizált webhelyek vagy azok a webhelyek láthatóságát, amelyek bizonyos spam jellegű taktikákat túlzottan visszaéltek (pl. Alacsony minőségű linkek felépítése, kulcsszavak kitöltése). 2016-ban a Penguin valós időben indította el a Google alapvető algoritmusának részeként.

Google RankBrain

A Google egyik alapvető algoritmusváltozását hivatalosan bevezették 2015 októberében, bár ezt megelőző hónapokban tesztelték. A RankBrain segítségével a Google hozzátette a gépi tanulást az algoritmusához, és ezt a harmadik legfontosabb rangsor jelzőnek hívják. 2016 júniusában kiderült, hogy a RankBrain részt vett minden lekérdezésben, és befolyásolja a rangsorolást.

Google Sandbox

Elméletileg megvitatott és megvitatott (de a Google által soha nem megerősített) „várakozási időszak”, amely megakadályozza, hogy az új webhelyek optimalizálási erőfeszítéseik teljes előnyeit élvezzék. Ezt a hatást általában leginkább az új, versenyképes kulcsszavakat célzó webhelyek szemléltetik, és csak akkor lehet legyőzni, ha a webhely elegendő tekintélyt szerez.

Google Search Console

A Google Search Console számos hasznos funkciót kínál, többek között a webhelyek figyelési képességének és a webhelyek sebességének figyelésének képességét. Ezen oldalakat a kézi műveletekről szóló értesítések továbbítására is használják.

Google Trends

Google Trends

Olyan webhely, ahol feltárhatja az adatok megjelenítését a legújabb keresési trendekről, történetekről és témákról.

Látogass el a Google Trend-re: Google Trends.

Google Webmester irányelvek – Google Webmaster Guidelines

A Google útmutatása a webhely-optimalizálással kapcsolatos helyes gyakorlatokról, valamint a „tiltott” gyakorlatokról, amelyek kézi műveletet eredményezhetnek. Egyszerűen:

 • Készítsen egyedi, értékes és vonzó webhelyeket és weboldalakat a felhasználók számára, nem pedig a keresőmotorok számára.
 • Kerülje el azokat a trükköket és technikákat, amelyek megtévesztik a felhasználókat és csak a keresési rangsor javítására szolgálnak.

Ajánlott olvasmány: Google Webmester irányelvek.

Gyorsítótár – Cache

Olyan technológia, amely ideiglenesen tárol webes tartalmat, például képeket, az oldal későbbi betöltési idejének csökkentése érdekében.

Gyorsítótárazott oldal – Cached Page

A weboldal pillanatképe, ahogyan az a keresőmotor utoljára feltérképezésekor jelent meg.


H

Hang Keresés – Voice Search

A hang által aktivált technológia olyan típusa, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy eszközbe (általában okostelefonba) beszéljenek, kérdéseket tegyenek fel vagy online keresést végezzenek.

Használhatóság – Usability

Azt mutatja, hogy milyen egyszerű az emberek számára a weboldalad használata. A honlapod kialakítása, a böngésző kompatibilitása és egyéb tényezők szerepet játszanak a használhatóság javításában és webhelyének a lehető legtöbb ember számára elérhetővé tételében.

Hatóság – Authority

A jelek kombinációjával a keresőmotorok webhelyek és weboldalak rangsorolására használják fel.

Headline

Egy H1 tag.

Head Term

Népszerű kulcsszó magas keresési mennyiséggel, amelyhez általában nehéz rangsorolni.

Más néven: Head Key, Short-Tail

Hilltop algoritmus – Hilltop algorithm

A HITS algoritmus befolyásolása és a Google algoritmusának 2003-ban hozzáadása mellett a Hilltop „szakértői” státuszt adott egy adott témával kapcsolatban közzétett egyes weboldalakhoz vagy weboldalakhoz, amelyek a témához kapcsolódó független oldalakra mutatnak.

HITS algoritmus – HITS algorithm

A hiperhivatkozás által indukált témakeresés egy linkelemző algoritmus, amely az értéket nemcsak a tartalom és a bejövő hivatkozások (hatóságok), hanem a kimenő hivatkozások (hubok) alapján is felbecsüli.

Hivatkozó – referrer

URL-adatok, amelyek azonosítják a felhasználó weboldal-kérésének forrását.

Hírnév menedzsment – Reputation Management

A márka vagy személy pozitív online felfogásának kialakítása – beleértve a keresési eredményeket és a közösségi médiát is – a negatív említések láthatóságának minimalizálásával.

Más néven: Online hírnév menedzsment, PR

Homepage

A webhely alapértelmezett vagy bevezető weboldala.

Honlap – Website

A világhálón együtt tárolt weboldalak gyűjteménye.

Honlapon belüli link – Sitewide link

Link, amely megjelenik egy weboldal minden oldalán, általában egy sablont használó blogok vagy webhelyek oldalsávjában, vagy láblécében.

.htaccess fájl – .htaccess file

Szerverkonfigurációs fájl, amely felhasználható az URL-ek átírására és átirányítására.

HTML

A hipertext-továbbítási protokoll az adatok átvitele a számítógépes szerverről a webböngészőre.

HTTPS

A Hypertext Transfer Protocol Secure a Secure Sockets Layer (SSL) protokollt használja a webhely és a webböngésző között átvitt adatok titkosításához. A HTTPS egy kisebb Google-rangsorolási tényező.

Horgony szöveg – Anchor text

A link kattintható szava vagy szavai. A szöveg célja, hogy kontextuális információkat nyújtson az embereknek és a keresőmotoroknak arról, hogy mi a weboldal vagy a webhely, amelyre hivatkoznak. Például, ha egy linket hozott létre a látogatóknak a Keresőmotor naplóba való elküldéséhez, akkor a horgonyszöveg a „Keresőmotor naplója”.

Márka kulcsszó (branded keyword)

Hozzászólás Spam – Comment spam

Rosszul írt, gyakran témán kívüli és önpromóciós megjegyzések, amelyeket spambot-ok küldenek el egy ingyenes (de végül értéktelen) link megszerzésének reményében.

Hub oldal – Hub page

Hiteles központi erőforrás (pl. Oldal vagy cikk), egy adott témának (kulcsszónak) szentelt, amelyet folyamatosan frissítenek és összekapcsolnak, valamint linkelnek a helyileg releváns weboldalakhoz.


I

Idő az oldalon – Time on page

Nem pontos becslés arról, hogy a felhasználó mennyi időt töltött egy adott weboldalt. A magas kilépési arányú oldalak jelentősen torzíthatják ezeket az adatokat.

Index

Az adatbázis-keresőmotorok a feltérképezés során összegyűjtött információk tárolására és visszakeresésére használják.

Információs architektúra – Information architecture

Megmutatja, hogy hogyan szerveződik egy weboldal, és hol található a weboldalon különböző tartalom és navigációs elemek.

Indexability

Milyen egyszerűen egy keresőmotor bot képes megérteni és hozzáadni egy weboldalt az indexéhez.

Indexelt oldal – Indexed page

A bejáró által felfedezett weboldal felkerült a keresőmotor indexébe, és megjelenhet a releváns lekérdezések keresési eredményeiben.

Ismétlődő tartalom – Duplicate content

Ha egy weboldalon jelentős mennyiségű tartalom felel meg, vagy hihetetlenül hasonló ahhoz, amely ugyanazon vagy más webhely másutt létezik.

IP-cím – IP address

Internetprotokoll cím. Az IP-címek lehetnek:

 

 • Közös: Számos webhely megoszt egy címet egy kiszolgálón vagy szervercsoporton belül (más néven: virtuális tárhely).
 • Dedikált: A weboldalnak saját címe van.

Egyik sem segít jobban rangsorolni; egy dedikált IP-cím azonban növelheti a webhely sebességét, ami már igen.


J

JavaScript (JS)

Programozási nyelv, amely lehetővé teszi a tartalom, linkek, metaadatok vagy más elemek dinamikus beillesztését a weboldalakon. A JavaScript potenciálisan megnehezítheti a keresőmotorok robotjainak a weboldalak feltérképezését és indexelését, és meghosszabbíthatja a weboldalak betöltéséhez szükséges időt a felhasználók számára.


K

Kalózkodás – Piracy

A keresőmotorok célja az olyan tartalom szerves keresési rangsorának csökkentése, amely sérti a szerzői jogokat. A Google 2012-ben bevezette a szűrőt, amely csökkenti a DMCA-val kapcsolatos számos eltávolítási kérelemről bejelentett webhelyek láthatóságát.

Ajánlott olvasmány:

A keresési algoritmusok frissítése (Google)

Kanonikus URL – Canonical URL

Egy HTML kód elem, amely meghatározza az előnyben részesített webhely URL-jét, ha több URL azonos vagy hasonló tartalommal rendelkezik, hogy megismételje az ismétlődő tartalmat.

Kapcsolati metrikák – Engagement Metrics

Módszerek annak mérésére, hogy a felhasználók hogyan lépnek kapcsolatba a weboldalakkal és a tartalommal. Az elkötelezettség mutatói például:

 • Átkattintási arány
 • Konverziós arány
 • Visszafordulási arány
 • Idő az oldalon / oldalon
 • Új és visszatérő látogatók
 • Gyakoriság és késleltetés
 • Tartózkodási idő

Kenyérmorzsa – Breadcrumb

Navigációs elem, amely segít a felhasználóknak könnyen kitalálni, hol vannak a webhelyen.

Lásd: Weboldal navigáció

Keresési előzmények – Search History

A keresőmotorok nyomon követik a felhasználók által végzett kereséseket (szöveg és hang), minden meglátogatott weboldalt és minden kattintott hirdetést. A keresőmotorok ezeket az adatokat felhasználhatják a bejelentkezett felhasználók eredményeinek személyre szabására.

Más néven: webböngészési előzmények.

Keresőmotor – Search Engine

Számítógépes program, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy lekérdezéseket írjanak be az információk (pl. Fájlok, webhelyek, weboldalak) kinyerése céljából a program indexéből (azaz egy olyan internetes keresőmotor, mint például a Google, indexeli a webhelyeket, weblapokat és a Világháló). A keresőindexet egy bejáró segítségével építjük fel és frissítjük, az elemeket algoritmusok sorozata elemzi és rangsorolja.

Lásd még: Baidu, Bing, DuckDuckGo, Google, Yahoo, Yandex

Keresőmotor-marketing (SEM) – Search Engine Marketing

Egy kifejezés a weboldal láthatóságának növelésére a keresőmotor találati oldalain, ideértve a fizetett és az organikus tevékenységeket is.

Keresőmotor eredményeinek oldala (SERP) – Search Engine Results Page

Az oldal keresőmotorjai a keresés elvégzése után megjelennek a felhasználók számára. A keresőmotorok általában körülbelül 10 természetes keresési eredményt mutatnak, relevancia szerint rendezve. A lekérdezéstől függően más keresési funkciók is megjelenhetnek, többek között:

 • AdWords hirdetések (az organikus keresési eredmények felett és alatt)
 • Kiemelt részletek (más néven: Position Zero)
 • képek
 • Tudáspanelek
 • Helyi csomag (térképpel)
 • hírek
 • Kapcsolódó kérdések
 • Kapcsolódó keresések
 • Vásárlási eredmények
 • A belső linkek
 • Tweets
 • Videók

Más néven: SERP, amikor több keresőmotor eredményoldalára hivatkozunk.

Keresőoptimalizálás (SEO) – Search Engine Optimization

A weboldal – és az adott weboldal teljes tartalmának – optimalizálásának folyamata, tehát kiemelkedő helyen jelenik meg a keresőmotorok természetes eredményeiben. A SEO megköveteli annak megértését, hogy a keresőmotorok hogyan működnek, mit keresnek az emberek (azaz kulcsszavak és kulcsszavak), és miért keresik az emberek (szándék). A sikeres SEO vonzóvá teszi a webhelyet a felhasználók és a keresőmotorok számára. Ez a technikai (az oldalon található SEO) és a marketing (az oldalon kívüli SEO) kombinációja.

Lásd: On-Page SEO, Off-Page SEO

Kézi művelet – Manual Action

A Google büntetés ideje. A Google kézi lépéseket tesz egy weboldalon, miután egy emberi áttekintő (azaz egy Google alkalmazott) manuálisan felülvizsgálja a webhelyet annak ellenőrzésére, hogy nem felel meg a Google Webmester irányelveinek. A szankcionált webhelyeket le lehet vonni vagy teljes mértékben eltávolítani a keresési eredményekből. A kézi műveletek a teljes weboldalon, vagy csak bizonyos weboldalakon értékelhetők.

Kiemelt kivonat – Featured Snippet

Bizonyos kérdésekre, általában kérdésekre (pl. Ki / mi / hol / mikor / miért / hogyan) a Google néha külön blokkot mutat az organikus keresési eredmények felett. Ez a doboz egy összefoglalót (bekezdés, lista, táblázat vagy videó formájában), valamint a közzététel dátumát, az oldal címét, a válaszra mutató weboldal hivatkozását és az URL-t tartalmazza.

Más néven: Pozíció nulla.

Kimenő link – Outbound Link

Egy link, amely a látogatókat egy másik weboldalra irányítja, amelyik jelenleg nem jelenik meg.

Konverzió – Conversion

Amikor a felhasználó elvégzi a kívánt műveletet egy webhelyen. Példák a konverziókra:

 • A vásárlás befejezése.
 • Elemek hozzáadása a kosárba.
 • Űrlap kitöltése (pl. Bemutató igénylése, regisztráció webináriumra / eseményre).
 • Prémium tartalom letöltése (pl. E-könyv, whitepaper).
 • Feliratkozás e-mail hírlevélre.
 • Videó nézetek.

Konverziós arány – Conversion Rate

Olyan arány (százalékban kifejezve), amellyel a weboldal felhasználói elvégzik a kívánt műveletet. Ezt úgy számítják, hogy a konverziók teljes számát elosztják a forgalommal (vagy a látogatások számával), majd megszorozzák 100-kal.

Konverziós arány optimalizálása – Conversion Rate Optimization (CRO)

A webhelyen bekövetkező konverziók számának vagy minőségének javításának folyamata. Néhány népszerű CRO-taktika magában foglalja a weboldal kialakításának, a másolás, a képek, az ár, a cselekvésre ösztönzés és az üzenetküldés változásainak tesztelését.

Korreláció – Correlation

A két vagy több elem közötti kapcsolat létezésének mértéke. Gyakran használják a SEO kutatásban, hogy az algoritmusok fekete doboz jellege miatt következtethessék a változók kapcsolatát a keresési rangsorban. Mindig emlékezz azonban arra a korrelációs okozati összefüggésre.

Kölcsönös kapcsolatok – Reciprocal links

Amikor két webhely megállapodik abban, hogy linkeket cserélnek egymással.

Könyvtár – Directory

A webhelyek listája, általában kapcsolódó kategóriákkal elválasztva és emberi szerkesztők által fenntartva. A könyvtáratól függően a felvétel ingyenes vagy fizetett lehet. A múltban a könyvtárakból származó linkek nagyon keresettek voltak (pl. DMOZ), ami széles körű visszaélésekhez és az ilyen linképítés általános leértékelődéséhez vezetett.

Más néven: Web Directory, Link Directory

Közösségi média – Social Media

Platformok (webhelyek és alkalmazások), ahol a felhasználók kapcsolatba léphetnek egymással, valamint tartalmakat készíthetnek, megoszthatnak és olvashatnak.

KPI (Key Performance Indicator)

A teljesítménymutatót jelenti. A vállalkozások mérési módszerrel mérik fel, hogy a marketing és üzleti célok, célok és célok elérésre kerülnek-e.

Kulcsszó – Keyword

Az a szó, szó vagy kifejezés, amelyet egy SEO szakember vagy marketingszakember céloz annak érdekében, hogy megfeleljen és rangsorolja azt, amit a felhasználók keresnek. A weboldalakon használt szavak segíthetnek a keresőmotoroknak meghatározni, hogy mely oldalak mutatják a legmegfelelőbben az organikus találatokat, amikor a kereső beírja a lekérdezést. A kulcsszavak általában témákat, ötleteket vagy kérdéseket képviselnek.

Más néven: Keyphrase. Kulcskifejezés

Kulcsszó kannibalizálás – Keyword cannibalization

Olyan önverseny, amely akkor fordul elő, amikor egy webhely több oldala rangsorolja ugyanazt a lekérdezést egy SERP-n. Ennek eredményeként alacsonyabb CTR, csökkentett jogosultság és alacsonyabb konverziós arányok érhetők el, mint ha egy jól összevont, egységesített weboldalunk van.

Kulcsszó kutatás – Keyword research

A releváns témák, tárgyak és kifejezések keresőinek belépése a keresőmotorokba, valamint ezen kifejezések mennyisége és versenyszintje. Ezt a gyakorlatot számos ingyenes és fizetett eszköz teszi lehetővé.

Kulcsszó Sűrűség – Keyword density

Azt mutatja, hogy milyen gyakran jelenik meg egy szó vagy kifejezés a weboldal tartalmában. A legjobb esetben ez a nem bizonyított koncepció elavult, ha valóban számít a keresőmotorok számára. Nincs olyan ideális százalék, amely elősegíti a weboldal jobb rangsorolását.

Kulcsszó tömés – Keyword stuffing

Releváns kulcsszavak hozzáadása vagy a természetes kulcsszavak megismétlése egy weboldalhoz a keresési rangsor növelésének reményében. Ez a spam taktika ellentétes a Google Webmester irányelveivel, és kézi műveletet eredményezhet.

Külső hivatkozás – External link

Lásd: Kimenő link

Lábléc link – Footer Link

Linkek, amelyek a weboldal alsó részében (vagy „láblécében”) jelennek meg.

Lásd: Weboldal navigáció


L

Lapnézet – Pageview

Amikor egy weblap betöltődik a böngészőben.

Látens szemantikus indexelés (LSI) – Latent Semantic Indexing

Információ-visszakeresési módszer, amelynek célja a keresőmotorok számára a szó helyes környezetének azonosítása. Az LSI ma nem játszik hasznos szerepet a SEO-ban.

Láthatóság – Findability

Milyen könnyű felfedezni a weboldal tartalmát mind belsőleg (a felhasználók által), mind kívülről (a keresőmotorok által).

Láthatóság – Visibility

A webhelyek kiemelkedése és pozíciója az organikus keresési eredmények között helyezkednek el.

Lead

Olyan személy, akit érdekli vagy nem érdekli az Ön terméke (i) és / vagy szolgáltatása (i). A vezetők szívesen megosztják e-mail címüket (és általában más személyes vagy kapcsolattartási információkat) azért, hogy valamit cseréljenek, amit a webhelyről értéknek tartanak.

Lekérdezés – Query

Az a szó, szavak vagy kifejezés, amelyet a felhasználó beír a keresőmotorba.

Más néven: Keresés.

Link

A kapcsolat két HTML-kóddal épített webhely között. Egy link segítségével a felhasználók navigálhatnak webhelyekre, közösségi hálózatokra és alkalmazásokra. A linkek kritikus szerepet játszanak abban, hogy a keresőmotorok hogyan értékelik és rangsorolják a webhelyeket.

Link Csali – Link bait

Szándékosan provokatív tartalom, amelynek célja az emberek figyelmének felkeltése és más webhelyek linkjeinek vonzása.

Link Equity

A bejövő kapcsolatok értéke a relevancia, tekintély és bizalom szempontjából.

Link Juice

Olyan kifejezés, amelyet soha nem szabad nyilvános vagy online felhasználni.

Erre gondoltál: Hatóság vagy esetleg PageRank?

Linképítés – Link building

Az a folyamat, amelynek célja más megbízható és releváns webhelyek elérése az Ön webhelyére való hivatkozáshoz, ezáltal javítva az organikus keresési rangot és a láthatóságot. A kapcsolat kiépítését az alábbiak tehetik meg:

 • Tájékoztatás a média, bloggerek, befolyásolók és webmesterek számára.
 • A szerkesztői kapcsolatok természetes módon vonzzák a különféle típusú kiváló minőségű vagy szenzációs tartalmakat.
 • Fizetni értük. Például linkeket szerezhet szponzorált tartalommal, fizetett áttekintésekkel, vagy fizethet egy adott típusú linkre való megjelenésért egy másik webhelyen.
 • Partnerkapcsolatok kialakítása.
 • Manuálisan. Például összekapcsolja a kezelt vagy birtokában lévő különféle tulajdonságokat, vagy hozzáadhatja webhelyét online könyvtárakhoz vagy áttekintő webhelyekhez.

Link Farm

Amikor egy webhelyek egy csoportja kapcsolódik egymáshoz, általában automata programokat használva, abban a reményben, hogy mesterségesen növelik a keresési rangsorot. Spam taktika.

Más néven: Link Network, Blog Network, Private Blog Network.

Log fájl – Log file

Egy fájl, amely rögzíti a felhasználók adatait, például IP-címeket, böngésző típusát, internetszolgáltató (ISP), dátum / időbélyeg, hivatkozó / kilépési oldalak és kattintások számát.

Long-Tail kulcsszó – Long-Tail keyword

 • Nagyon specifikus többszörös kifejezések, amelyek gyakran magasabb vásárlási szándékot mutatnak.
 • Kevésbé népszerű kulcsszavak, amelyek alacsony keresési mennyiséggel rendelkeznek, és amelyek általában könnyebben rangsorolhatók.

Link profil

Minden olyan típusú link, amely egy adott webhelyre mutat. A weboldal hivatkozási profiljának minősége nagyban változhat, attól függően, hogy miként szerezték meg őket és a rögzített szöveget.

Link sebesség – Link velocity

Milyen gyorsan (vagy lassan) egy webhely gyűjt össze linkeket. A kapcsolatok sebességének hirtelen növekedése potenciálisan spam jelenlétét jelezheti, vagy vírusmarketing, vagy valami hírértékű cselekvés (szándékosan vagy szándékosan) eredményeként.


M

Márka kulcsszó – Branded Keyword

Ha a felhasználói lekérdezés egy adott vállalat vagy márkanév pontos egyezését vagy variációját tartalmazza. Például a „Herz online marketing”, „Herz közösségi média marketing” „Herz grafikai tervezés”, „Herz kiadványszerkesztés”, „Herz Webfejlesztés” és a „Herz fotó és videó” is példa a márkás kulcsszavakra.

Mesterséges intelligencia (AI)

Az a tudomány, hogy a számítógépek emberi intelligenciát igénylő feladatokat hajtanak végre. Ahelyett, hogy egy programozott szabályt követne (mint például egy algoritmus), az AI számítógépes rendszer alapvetően egy digitális agy, amely megtanulja. Az AI emberi beavatkozás nélkül döntéseket is hozhat és hajthat végre.

Meta címkék – Meta tags

Információ, amely megjelenik egy weboldal HTML forráskódjában annak tartalmának leírására a keresőmotorok számára. A címcímke és a metaleírás a leggyakrabban használt metacímkék a SEO-ban.

Meta kulcsszavak – Meta keywords

Címke, amely hozzáadható a HTML dokumentum fejrészéhez. Ha egy kulcsszót ad hozzá ide, ez nem segíti a rangsorolást – a keresőmotor algoritmusai évek óta figyelmen kívül hagyják ezt a címkét rangsorolási célokból a visszaélések miatt (kulcsszó-tömés formájában).

Metaleírás – Meta description

Címke, amely hozzáadható a HTML dokumentum fejrészéhez. Ez egy weboldal tartalmának leírásaként szolgál. Ezt a tartalmat nem használják a rangsorolási algoritmusokban, hanem gyakran „kivonatként” jelennek meg, amely megjelenik a keresési eredmények között. A pontos és vonzó leírások növelhetik az organikus átkattintási arányt.

Metric

A tevékenység és a teljesítmény mérésének módja egy SEO kezdeményezés sikerének (vagy annak hiányának) felmérésére.

Mély link – De-index

 • Bármely weboldalra mutató link, amely nem a kezdőlap.
 • Egy link, amely a mobilalkalmazás tartalmára mutat.

Minőségi kapcsolat – Quality Link

Bejövő hivatkozás, amely hiteles, releváns vagy megbízható webhelyről származik.

Minőségi tartalom – Quality Content

Tartalom, amely elősegíti az üzleti vagy marketing célok sikeres elérését (pl. Szerves forgalom vagy társadalmi részvények vezetése, felső keresési rangsor megszerzése, potenciális ügyfelek / eladások létrehozása).


N

Naplófájl elemzése – Log File Analysis

A naplófájlban található adatok feltárásának folyamata a tendenciák azonosítása, a webhely adminisztrálása, a felhasználó mozgásának nyomon követése a webhely körül, demográfiai információk gyűjtése és megértése érdekében, hogy a keresőrobotok miként másznak be a webhelyen.

“(nem biztosított)” – “(not provided)”

Miután a keresőmotorok 2011-ben elindultak a biztonságos kereséshez, a kulcsszóadatokat eltávolították a Google Analytics-ből, helyébe a „(nem biztosított)” felirat váltotta be – így lehetetlenné vált, hogy megtudjuk, mely kérdések kérdései voltak a webhelyet megtaláló látogatók számára.

Negatív SEO – Negative SEO

Ritka, de rosszindulatú gyakorlat, ahol a webszemét-technikákat használják egy másik weboldal, általában egy versenytárs keresési rangsorának károsítására.

Noarchive Tag

Metacímke (meta tag), amely azt mondja a keresőmotoroknak, hogy ne tárolja az oldal gyorsítótárban tárolt másolatát.

Nofollow attribútum – Nofollow attribute

Metacímke (meta tag), amely azt mondja a keresőmotoroknak, hogy ne kövessék egy adott kimenő linket. Ez akkor történik, amikor egy webhely nem akarja átadni jogosultságot egy másik weboldalnak, vagy mert ez egy fizetett link. A nofollow attribútum így néz ki:

<a href=”http://www.example.com/” rel=”nofollow”> Itt található a horgonyszöveg</a>

Noindex Tag

Metacímke, amely arra szólítja fel a keresőmotorokat, hogy ne indexeljen egy adott weboldalt az indexében.

Nosnippet Tag

Metacímke, amely azt mondja a keresőmotoroknak, hogy ne jelenítsék meg a leírást az Ön adataival.

Nyitóoldal – Landing Page

 • Bármely weboldal, amelyre a látogató navigálhat.
 • Önálló weboldal, amelyet az ügyfelek rögzítésére vagy a konverziók generálására terveztek.

O

Off-Page SEO

Más néven oldalon kívüli SEO. A keresletgenerálással és a márkatudatossággal kapcsolatos tevékenységek, amelyek egy weboldalon kívül zajlanak. A kapcsolatok kiépítése mellett a promóciós taktikák magukban foglalhatják a közösségi média marketingét, a tartalom marketingét, az e-mail marketinget, a befolyásoló marketinget és az offline marketing csatornákat (pl. TV, rádió, hirdetőtáblák).

Oldalsebesség – Page Speed

A weblap teljes feltöltéséhez szükséges idő. Az oldal sebessége a rangsorolási tényező.

Oldaltérkép – Sitemap

A weboldalak listája. Kétféle webhelytérkép létezik:

 • HTML: Az ilyen típusú webhelytérkép, amelyet általában témák szerint rendeznek, segít a webhely felhasználói számára a webhely navigálásában.
 • XML: Az ilyen típusú webhelytérkép a bejárók számára a weboldalon található weblapok listáját nyújtja.

On-Page SEO

Más néven oldalon belüli SEO. Ezekre a tevékenységekre egy webhelyen kerül sor. A releváns, magas színvonalú tartalom közzététele mellett az oldali SEO magában foglalja a HTML-kód (például címcímkék, metacímkék), az információs architektúra, a weblap navigációjának és az URL-struktúra optimalizálását is.

Organikus keresés – Organic search

A SERP-en megjelenő természetes vagy fizetetlen listák. Az organikus keresési eredményeket, amelyeket algoritmusok elemeznek és rangsorolnak, úgy tervezték, hogy a felhasználóknak a lekérdezésük alapján a legrelevánsabb eredményeket biztosítsák.

Osztott tesztelés – Split Testing

Kontrollált kísérlet, amelynek során legalább két weboldalt összehasonlítunk egy másik változónak a konverziókra gyakorolt ​​hatására. Miután az oldalakat elég hosszú ideig megjelenítjük ahhoz, hogy a webhely látogatói elegendő mennyiségű teljesítményadatot gyűjtsenek, „nyertest” hirdethetünk.

Más néven: A / B tesztelés.


P

PageRank

A Google szerint: „A PageRank egy oldal fontosságának mértéke a többi oldal bejövő hivatkozásai alapján. Egyszerűen fogalmazva: minden egyes link egy másik oldalról a webhely egyik oldalára növeli a webhely PageRank értékét. Nem minden kapcsolat egyforma. ” Az algoritmust a Google társalapítójának, Larry Page-nek nevezték el

PBN

Private Blog Network azaz Privát Blog Hálózat.

Lásd: Link Farm.

PDF

A Portable Document Format fájlt jelenti. A PDF-fájlok tartalmazhatnak szöveget, képeket, linkeket, videókat és egyéb elemeket.

PHP

A Hypertext Preprocessor egy szkriptnyelv, amelyet dinamikus tartalom létrehozására használnak a weboldalakon.

Pogo-ragasztás – Pogo-sticking

Amikor a lekérdezés beírása után a kereső oda-vissza ugrál a SERP és a keresési eredmények között felsorolt ​​oldalak között.

Lásd még: Tartózkodási idő

Pozíció – Position

Lásd: Rang, Rank

Pók – Spider

Lásd: Bot

PPC (pay per click)

Kattintás alapú hirdetés. Olyan típusú hirdetés, ahol a hirdetőket egy bizonyos összeggel számolják fel (általában az ajánlat, a relevancia, a számlaelőzmények és a verseny határozza meg) minden alkalommal, amikor a felhasználó rákattint a hirdetésre. A PPC és a SEO kombinálása több SERP ingatlant, kattintást és konverziót eredményezhet. A PPC-adatok szintén információt nyújtanak a SEO stratégiájáról, és a fordított helyzet is igaz.


Q

QDF

Azt jelenti, hogy a lekérdezés frissítést érdemel. A keresőmotor dönthet úgy, hogy újabb weboldalakat jelenít meg a keresési eredmények között (nem pedig a régebbi oldalakon), ha egy adott keresési kifejezés trendben áll, valószínűleg azért, mert egy hír esemény az adott témában végzett keresések növekedését eredményezte.


R

Rang – Rank

Ahol egy weboldal megjelenik egy adott lekérdezés organikus keresési eredményeiben.

Rangolási tényező – Ranking factor

Egyedi elem, amely hozzájárul az algoritmusok összetett sorozatához, amely meghatározza, hogy a weboldalak hol jelenjenek meg egy adott lekérdezés organikus keresési eredményeivel. A Google évek óta azt állítja, hogy algoritmusai „több mint 200 egyedi jelre támaszkodnak”, hogy segítsék a felhasználókat megtalálni a legrelevánsabb weboldalt vagy választ.

Más néven: Ranking Signal.

Reinclusion

Az a folyamat, amikor a keresőmotor felkérést kap egy weboldal vagy weboldalak visszatérésére a keresési mutatójába az indexelés megszakítása után.

Rejtett szöveg – Hidden Text

Bármely olyan szöveg, amelyet a felhasználó nem lát, és amelynek célja a keresési rangsor manipulálása azáltal, hogy weblapokat tölt be tartalomban gazdag kulcsszavakkal és másolással. Ez a technika ellentétes a Google Webmester irányelveivel, és kézi műveletet eredményezhet. Például a következő szöveg hozzáadásával:

 • Túl kicsi az olvasáshoz.
 • A háttér színével megegyező.
 • A CSS használata a szöveg elhagyására a képernyőn.

Relevance

A keresőmotorok azt mérik, hogy a weboldal tartalmának szorosan összekapcsolt összehangolása igazodik-e a keresési lekérdezés környezetéhez.

Responsive Website

Olyan webhely, amelyet úgy terveztek, hogy automatikusan alkalmazkodjon a felhasználó képernyőméretéhez, függetlenül attól, hogy asztali vagy mobil eszközön nézi meg.

Rich Snippet

A strukturált adatokat hozzá lehet adni egy weboldal HTML-hez, hogy kontextuális információkat biztosítsunk a keresők számára a feltérképezés során. Ez az információ ezután megjeleníthető a SERP-kben, és továbbfejlesztett listát eredményez, amelyet gazdag kivonatnak neveznek.

robots.txt

A robotok kizárási protokollja (vagy szabványos) egy weboldal gyökerében elérhető szöveges fájl, amely megmondja a keresőmotorok bejáróinak, hogy a weboldal mely területeit kell figyelmen kívül hagyni.


S

Share of Voice

Megmutatja, hogy hány megjelenítés érkezik egy márkának a SERP-ben a keresési kifejezésekhez, összehasonlítva az összes olyan benyomással, amelyet a márka versenytársai kapnak ugyanazon keresési kifejezésekkel kapcsolatban.

SSL tanúsítvány – SSL Certificate

Digitális igazolás, amelyet a webhely azonosságának hitelesítéséhez és a kiszolgálóra küldött információk titkosításához használnak a Secure Sockets Layer technológia segítségével.

Szakadt szál – Broken sink

Egy link, amely a 404-hez nem vezet. Általában egy link megszakad, ha:

 • Egy webhely offline állapotba kerül.
 • A weboldal átirányítás végrehajtása nélkül kerül eltávolításra.
 • A cél URL-t átirányítás végrehajtása nélkül módosítják.

Schema

A mikroadatok olyan formája, amely egy weboldalhoz történő hozzáadása után továbbfejlesztett leírást hoz létre (közismert módon gazdag kivonatként), amely megjelenik a keresési eredmények között.

Scrape

A weboldal tartalmának vagy információinak számítógépes program vagy szkript segítségével történő másolásához használt technika. A keresőmotorok, mint például a Google, lekaparják az adatokat annak érdekében, hogy webhelyek kereshető indexét készítsék.

Más néven: web scraping.

Spam

Lásd: Weboldal

Stop Word

Gyakran használt szó. Például: egy, -on, -tól, -től, az. A keresőmotorok a múltban figyelmen kívül hagyták ezeket a szavakat, hogy időt és erőforrásokat takarítson meg az indexálás során. A keresőmotorok a korai napok óta nagyban fejlődtek, és a stop szavak néha értelmesek, tehát SEO szempontjából ez nem sokat aggódik.

Szavak száma – Word Count

A tartalomban megjelenő szavak száma. A túl kevés (vagy vékony) tartalom rossz minőségű jelet jelenthet a keresőmotorok számára.

Személy – Persona

Az ideális weboldal-látogató vagy ügyfél kitalált ábrázolása – demográfia, viselkedés, igények, motivációk és célok – mind a tényleges adatok alapján.

Más néven: Vevő Persona, Marketing Persona

Szerkesztõ link – Editorial Link

Link, amelyet az egyik webhely ad a másiknak anélkül, hogy a címzett kérné vagy fizetne érte.

Más néven: Természetes kapcsolat.

Szürke kalap – Gray Hat

Egy köztes, „szürke” terület a technikák között, amelyek megfelelnek a Google Webmester irányelveinek, de hozzáadnak egy elemet, amely kissé feszegeti a szabályok határait.


T

Tartalom – Content

 • Szavak, képek, videók vagy hangok (vagy ezek bármelyik kombinációja), amelyek olyan információkat közvetítenek, amelyeket közönség számára terjesztnek és felhasználnak.
 • A Google egyik legfontosabb rangsorolási tényezője (a linkekkel együtt). A keresőmotorok el akarják jutalmazni a hasznos, informatív, értékes, hiteles, egyedi, valamint a jobb forgalom és láthatósággal bíró tartalmat.

Tartózkodási idő – Dwell Time

Az az időtartam, amely eltelt, amikor a felhasználó rákattint a keresési eredményre, majd egy webhelyről visszatér a SERP-be. A rövid tartózkodási idő (például kevesebb, mint 5 másodperc) jelzi a keresők számára az alacsony minőségű tartalmat.

Taxonómia – Taxonomy

Weboldal szervezése és kategorizálása a tartalom láthatóságának maximalizálása és a felhasználók számára a kívánt helyszíni feladatok elvégzése érdekében.

Társadalmi jel – Social Signal

Bármely olyan tényező, amely bizonyítja a tekintélyt és befolyást a népszerű közösségi oldalakra. Például a Twitter társadalmi felhasználója.

Bár számos korrelációs tanulmány kimutatta, hogy a szociális jelek befolyásolják a rangsorolást (pl. A tartalom által megtekintett tetszés / megosztás száma), a Google nyilvánosan kijelentette, hogy a társadalmi jelek nem közvetlen rangsorolási tényezők. A népszerű webhelyek, amelyek nagyon sok közösségi médiával foglalkoznak, más okokból általában jól helyezkednek el.

Természetes kapcsolat – Natural link

Lásd: Szerkesztői link

Testreszabás – Personalization

Amikor a keresőmotorok a keresési előzményeket, az internetes böngészési előzményeket, a helyet és a kapcsolatokat használják, egy adott felhasználóra szabott keresési eredmények készítéséhez használják.

Title Tag

Egy HTML metacímke, amely egy weboldal címeként működik. Általában a címkecím az a keresőmotor, amelyet a keresési listák megjelenítéséhez használnak, tehát a stratégiai és releváns kulcsszavaknak tartalmazniuk kell az adott oldalt. A címcímkét is meg kell írni, hogy értelme legyen az embereknek, és a legtöbb kattintást vonzza. A címcímkék általában 65 karakternél rövidebbek lehetnek.

TrustRank

Link-elemzési módszer, amellyel elkülöníthetik a jó „tiszteletreméltó oldalakat” az internetes spamtől.

Tudás grafikon – Knowledge Graph

Egy entitás-adatbázis, amelyet a Google az emberekre, helyekre és dolgokra (más néven entitásokra) és azok kapcsolataira vonatkozó tények és információk felfedésére szolgál a tudáspanelben vagy a körvonalakban, a releváns kérdésekre vonatkozó keresési eredmények tetején.

Tudáspanel – Knowledge Panel

Egy mező, amely a Google 1. oldalának releváns kérdéseire vonatkozó keresési eredményeinek tetején vagy jobb oldalán (csak asztalon) jelenik meg. Ez a panel tényeket és információkat tartalmaz az emberekről, helyekről és dolgokról, valamint linkeket a kapcsolódó webhelyekre vagy a Google keresésekre.


U

Univerzális keresés – Universal Search

Amikor a keresőmotorok több speciális adatbázisból gyűjtenek adatokat, hogy ugyanazon SERP-n megjelenjenek. Az eredmények képeket, videókat, híreket, vásárlást és más típusú eredményeket tartalmazhatnak.

Más néven: Kevert keresés.

Unnatural Link

Bármely olyan link, amelyet a Google gyanúsnak, megtévesztőnek vagy manipulálónak azonosít. A természetellenes link azt eredményezheti, hogy a Google kézi műveleteket hajt végre az Ön webhelyén.

URL

Az URL a uniform resource locator rövidítése. Az egységes erőforrás-kereső az a karakterlánc, amely az erőforráshoz vezet az interneten. Az URL kifejezés általában rövid betűvel jelenik meg a levél alapú webcímen (pl. Www.searchenginejournal.com), amelyet egy böngészőbe írtak be egy weboldal eléréséhez.

URL-paraméter – URL Parameter

Az URL-hez hozzáadott értékek annak érdekében, hogy nyomon lehessen követni, ahonnan a forgalom származik (azaz amelyek összekapcsolják valaki, akire kattintott, hogy felfedezzék az Ön webhelyét vagy weblapját).

Más néven: Query String.

User Agent

Internetes feltérképező szoftver.

Ügyfél Utazás – Customer Journey

Az összes potenciális pillanat (vagy érintkezési pont), amikor a potenciális személy ki van téve egy márkának vagy azzal kapcsolatba kerül. Ezen interakciók célja az, hogy végül meggyőzzék, befolyásolják és átalakítsák azt a kilátást, hogy ügyféllé, kliensévé vagy előfizetővé váljanak.

Noha az ügyfelek utazása üzleti típusonként és iparágonként nagyon eltérő lehet, általában négy fő „szakaszból” áll:

Tudatosság> Megfontolás> Döntés> Megtartás


V

Vendég blog – Guest Blogging

Népszerű linképítő taktika, amely magában foglalja a tartalmak fejlesztését más webhelyek számára, cserébe egy saját linkre mutató backlinkre.

Más néven: Vendég post-olás.

Verseny – Competition

Kétféle verseny létezik:

 • Közvetlen versenytársakkal: Azok a vállalatok, amelyek hasonló termékeket és / vagy szolgáltatásokat árusítanak, ugyanazokat az igényeket szolgálják ki, és hasonló közönséget céloznak meg mind online, mind offline.
 • SEO versenytársak: Olyan cégek, amelyek ugyanazon kulcsszavakat és természetes keresési láthatóságot keresnek, de hasonló termékeket vagy szolgáltatásokat kínálnak, amelyek eltérő igényeket és / vagy célközönségeket céloznak meg.

Visszafordulási arány

A webhely látogatóinak olyan százalékos aránya, akik elhagyják az adott webhely másik oldalának meglátogatása nélkül. Az ugrálási arányok széles skálán mozognak, az ipar és a piaci rés függvényében. Bár a visszafordulási arány jelezheti a lehetséges tartalmi vagy webhelyi problémákat, a Google szerint ez nem közvetlen rangsorolási tényező.

Visszautasítás – Disavow

Ha a linkprofilban nagyszámú spam, mű vagy gyenge minőségű bejövő hivatkozás található, amelyek károsíthatják a rangsorolást – és nem tudják azokat jogos okból eltávolítani (pl. A link létezik egy webhelyen) nincs hatalma felett) – a Google Disavow eszköz eszközével megmondhatja a Google-nak, hogy hagyja figyelmen kívül ezeket a linkeket.

Virtuális asszisztens – Virtual assistant

Egy bot, amely a természetes nyelv feldolgozását használja olyan feladatok elvégzésére, mint például internetes keresések elvégzése. Például az Apple Siri vagy a Microsoft Cortana.


W

Weboldal – Webpage

A világhálón létező dokumentum, amelyet a böngészők megnézhetnek.

Weboldal navigáció – Website navigation

Egy struktúra ahogyan a honlapod összekapcsolja weboldalait, hogy segítse a látogatókat a navigációban. A webhely navigációja néhány különböző formában létezik, többek között:

 • Fő navigáció: A webhely fő témái vagy témái. Például, a SEJ-ben a Fő navigáció SEO, Hírek, PPC, Tartalom és Közösségi elemekből áll.
 • Másodlagos navigáció: A fő navigációhoz kapcsolódó témák. Például az SEJ-n a másodlagos navigáció linkeket tartalmaz a webináriumokhoz, a podcastokhoz, útmutatókhoz, az SEJ-csúcstalálkozóhoz és más témákhoz.
 • Lábléc navigáció: Általában ez olyan linkeket tartalmaz, amelyek olyan oldalakra mutatnak, amelyek fontos információs forrásokat tartalmaznak egy márkáról vagy vállalkozásról. Ezek az oldalak általában nem fontosak a rangsorolás szempontjából. Például az SEJ láblécében található navigációs linkek a Rólunk oldalra, az adatvédelmi politikára és a különféle társadalmi profiljainkra.
 • Kapcsolódó linkek: Ez a terület általában a jobb oldali sínben vagy a tartalom alatt jelenik meg. Lehetséges, hogy „Legnépszerűbb”, „Legolvasottabb” vagy „Most felkapott”.
 • Tartalmi linkek: Linkek, amelyek a fő tartalomban jelennek meg (pl. Cikkek, céloldalak).
 • Breadcrumb navigáció: Ez a típus kevésbé népszerű, mint valaha. Alapvetően minden weboldal „nyomvonalat” mutat, hogy gyorsan megmondja a látogatóknak, hol vannak az Ön webhelyén. Például: Kezdőlap> SEO> Linképítés> Mi a Weboldal navigáció?

Más néven: Belső hivatkozások (vagy Belső hivatkozások), Site Architecture

Webspam

Bármely módszer, amely kizárólag keresőmotor algoritmusának és / vagy felhasználóknak a megtévesztésére vagy manipulálására létezik.

Más néven: Black Hat SEO, Spam, Spamdexing, Search Spam

White Hat SEO (Fehér Kalap SEO)

A Google Webmester irányelveinek megfelelő keresőoptimalizálási technika.

WordPress

Népszerű blog- és tartalomkezelő rendszer.


X

XML

Az Extensible Markup Language egy jelölőnyelv-kereső motor, amelyet a weboldal adatainak megértésére használnak.

XML webhelytérkép – XML Sitemap

A weboldal összes oldala, amelyet a keresőmotoroknak tudniuk kell.


Y

Yahoo

A Yahoo 1994 áprilisában született, és hihetetlenül népszerű keresőmotor és portál volt a 90-es években. A Yahoo keresése többnyire emberi erőforrásból származaott, legalább 2000 júniusáig, amikor egy akkor ismeretlen Google nevű keresőmotor elkezdett táplálni a Yahoo organikus keresési eredményeit. Ez az üzlet 2004-ig folytatódott, amikor a Yahoo elkezdte használni a saját keresési technológiáját. 2010 óta a Yahoo organikus keresési eredményeit a Microsoft keresőmotorja, a Bing hajtja.

Yandex

Az oroszországi legnépszerűbb keresőmotort, a Yandexet Arkady Volozh és Ilja Segalovics alapította 1997. szeptember 23-án.