Ahány ház, annyi szokás - mondja egyik legismertebb közmondásunk. Nagy igazság, mely arra hívja fel a figyelmet, hogy nem vagyunk egyformák és ez jól is van így.

Határozd meg a célközönséged.

Ahogy azt az első bekezdésben említettük, minden ember más és más. Ennek tudatában könnyen belátható, hogy másként is kell megszólítani őket – gondolj csak bele, milyen reakciókat kapnál, ha úgy próbálnál kommunikálni egy idős hölggyel, mint egy kisiskolással, és fordítva. Nézz utána, ki a célközönséged és tapasztald ki, hogyan tudod legjobban bemutatni a terméket vagy szolgáltatást ezeknek az embereknek. Törekedj arra, hogy olyan kiadványt hozz létre, amely vonzza a kívánt közönséget.

Használd okosan az üres tereket.

Az üres tér (white space) a dokumentum azon része, ahol nincs szöveg vagy grafika. Ha megfelelően használod, az üres terek segítségével pontosan oda irányíthatod az olvasó szemét, ahová szeretnéd. Az üres terek ideális méretét a sortávolság, az oszloptávolság és a margók módosításával érheted el.

Ne használj CSAK NAGYBETŰT a címsorokhoz.

Csak nagybetűk helyett használj normál címsorstílust a fejlécekhez. A címben minden szó – kivéve a névelőket – első betűjét írd nagybetűvel. Csökkenti az olvashatóságot, ha egy címsor vagy cím csupa nagybetűkből áll.

A mondat végén elég egy szóköz.

Sokakat arra tanítottak, hogy mondat végén két szóközt írjanak, ez azonban helytelen. A kiadvány szerkesztés általános szabályai szerint az írásjelek után csak egy szóköz állhat.

Ne használj túl sok különböző betűtípust.

A rendelkezésre álló számtalan betűtípus közül nem meglepő, ha szeretnél kísérletezni és minél többet kipróbálni. Ez rendben is van, viszont attól óva intünk, hogy egyszerre túl sok különböző betűtípust használj, hiszen ez nem professzionális és rontja munkád értékét. Egy tiszta és igényes dokumentum létrehozásához a lehető legkevesebb betűtípusra lesz szükséged. A legnépszerűbb és legelfogadottabb betűtípusok közé tartozik a Times New Roman, az Arial és a Georgia.

Margók.

A megfelelő margóbeállítások használata a kiadvány tördelés egyik legfontosabb eleme. Nem megfelelő formázás esetén a szöveg lelóghat az oldalról vagy helytelenül jelenhet meg. A margók mérete iparáganként és projektenként változhat, ezért mindenképpen végezz egy kis kutatást, mielőtt ragaszkodsz a megszokotthoz.

Térközök.

Egy másik kiadvány tördelési szabály, mely szintén nagyon fontos szerepet játszik a megfelelő olvashatóságban. A kiadvány szerkesztés mesterei a térközöket vezetőknek is nevezik. A legtöbb program alapértelmezés szerint megfelelő távolságokkal rendelkezik.

Egyensúly.

Ne feledd, hogy a dokumentumot olvashatóvá és vonzóvá szeretnéd tenni. Ne terheld túl a nézőt zsúfolt kreatívokkal és túl sok információval. A szakszerű kiadvány tördelés mellett szentelj kiemelt figyelmet olyan dolgoknak, mint például:

  • kontraszt (a világos és sötét tónusok egyensúlya)
  • távolság (az elemek közötti távolság)
  • konzisztencia (egyes elemek vagy üzenetek milyen gyakran jelennek meg)
  • igazítás (egy elem helyzete az oldalon a többi elemhez képest)

Nagyon fontos, hogy mindenképpen törekedj az egyensúly megtalálására, hiszen ez növeli a kiadványok általános hatását és sikerét. Elég, ha csak néhány elem nincs megfelelően elhelyezve és az összhatás máris torzul.

Akár kezdő vagy haladó szinten tevékenykedsz a kiadványszerkesztés vagy a magazin szerkesztés világában, a fenti lista jó támpontként szolgálhat következő projekted előtt. Ha betartod ezeket a szabályokat, máris tettél egy lépést a vonzóbb kiadványok és az eredményesebb magazin szerkesztés felé.

Ez is érdekelhet

Szálláskezelés felsőfokon

Szálláskezelés felsőfokon

A szállás menedzsment létfontosságú szempont a szálláshely iparban, amely rendkívül időigényes és az önálló kezelése nagy kihívást jelenthet a bérbeadók számára.

Social media – miért légy jelen?

Social media – miért légy jelen?

A kétezres években a tömegmédia csatornáin túl annak közlési módja is megváltozott, a mostmár elsődlegesen okos eszköz alapú közösségi média felületek elterjedésével.

Networking a LinkedIn-en

Networking a LinkedIn-en

A LinkedIn-t számos helyen integrálhatod a marketing stratégiádba. A felhasználók és cégek több különböző céllal használják a LinkedIn-t, melyek közül az egyik a networking.