Ezt támasztja alá a OnePoll 2021-es felmérése, amely kétezer felnőtt bevonásával készült el. Eszerint a Z-generáció 72% -a azt mondta, hogy aggódik a telefonfüggőség miatt, és közel 40%-uk kifejezte a digitális méregtelenítés iránti vágyát. Ezekből az adatokból is látszik, ahhoz, hogy megértsük a Z-generáció gondolkodását és felvegyük a tempójukat, mi magunknak is fejlődnünk kell: teljes […]

Z-generációs marketing

Ezt támasztja alá a OnePoll 2021-es felmérése, amely kétezer felnőtt bevonásával készült el. Eszerint a Z-generáció 72% -a azt mondta, hogy aggódik a telefonfüggőség miatt, és közel 40%-uk kifejezte a digitális méregtelenítés iránti vágyát. Ezekből az adatokból is látszik, ahhoz, hogy megértsük a Z-generáció gondolkodását és felvegyük a tempójukat, mi magunknak is fejlődnünk kell: teljes szemléletváltásra van szükség, az előítéletek kora lejárt.

De mit is jelent ez marketing szempontból, mi is az a Z-generációs marketing, hogyan szóljunk hozzájuk hirdetői oldalról?

Élmény, egyszerűség, hitelesség – a generációs kommunikáció kulcsa

Az első és legfontosabb szempont, hogy ez a korosztály nem fogyasztást, hanem élményt keres. A hozzájuk vezető út, már nem az egyéni érdekek mentén érhető el, hanem a közösséghez tartozás élményén keresztül. Mindezt érthetően, egyszerűen és gyorsan kell megtenni. Nem kíváncsiak a sallangokra, az erőltetett karakterekre, nyílt és őszinte kommunikációt várnak, emberszagú, reális életet tükröző történeteket. Ezért sikeresebb körükben az influenszer marketing, mint a celebekkel történő reklámozás – hitelesebb forrás számukra valaki, aki közülük való, mint az, akiből a média generált felfújt lufit.

Tudatosságukból fakad, hogy képesek gyors döntéseket hozni arról, mire van igazán szükségük és mire nincs. A felmérések adatai szerint a hirdetőknek 8 másodpercük van megfogni a Z-generációt. Ezért elkerülhetetlen terep a TikTok azon vállalatok számára, akik szeretnék beépíteni a Z-generációs marketinget. Nemcsak a rövid, videós tartalmakon van a hangsúly, hanem azon is, hogy számukra így sokkal fogyaszthatóbb, emészthetőbb minden információ, amit közölni szeretnénk. Fiatalok, szeretnek szórakozni, ugyanakkor fontos számukra a minőségi tartalom és a tájékozottság. A Morning Consult „Understanding Gen Z” című jelentése szerint, amely 1000 18-21 éves fiatalt kérdezett meg, a Z-generációs felnőttek lényegében fele (49%) a hírek túlnyomó részét a közösségi médiából (beleértve a YouTube-ot és a TikTok-ot) szerezte, az idősebb felnőttek 17% -ához képest. A Z-generációnak csak 12% -a látja a hírek nagy részét a televízióban, míg az összes többi felnőtt 42% -a. A TikTok éppen ezért vált az egyik legsikeresebb Z-generációs platformmá.

Z-generációs kommunikáció

Állásfoglalás és átláthatóság – a generációs kommunikáció hívószavai

Esetükben a márkasemlegesség már nem járható út. A Z-generációs marketing bátorságot követel: állásfoglalást fontos társadalmi kérdésekben. Ugyanilyen fontos számukra az átláthatóság. Tudatosságukból fakadóan a dolgok mögé néznek, így, ha nem következetes és transzparens a kommunikációja egy márkának, akkor a Z-generáció azt azonnal kiszimatolja.

Tudatosságuk az algoritmusok ismeretében is megjelenik. A Z-generáció ugyanis tudatosan kialakítja a számukra legkedvezőbb algoritmust. A fentebb említett kutatás szerint az egyetemisták közel fele (46%) azt állítja, hogy szándékosan kedveli, kommentálja vagy megosztja a tartalmat, hogy „betanítsa az algoritmusokat”, hogy megadja nekik azt a tartalmat, amelyre vágynak.

Egyértelmű következtetésként levonható, hogy a Z-generációt nem szabad alábecsülni. Amennyiben fontos számunkra, hogy megszólítsuk ezt a célcsoportot, akkor mindenképp érdemes vállalati szinten önvizsgálatot tartanunk, vajon mennyire kommunikálunk tisztán és őszintén, mennyire van összhangban a vállalati értékrendünk a Z-generáció értékrendjével. Segítségre lenne szükséged a Z-generációs kommunikációs stratégia kialakításában? Jó helyen jársz, kattints IDE!

Ez is érdekelhet

Szálláskezelés felsőfokon

Szálláskezelés felsőfokon

A szállás menedzsment létfontosságú szempont a szálláshely iparban, amely rendkívül időigényes és az önálló kezelése nagy kihívást jelenthet a bérbeadók számára.

Social media – miért légy jelen?

Social media – miért légy jelen?

A kétezres években a tömegmédia csatornáin túl annak közlési módja is megváltozott, a mostmár elsődlegesen okos eszköz alapú közösségi média felületek elterjedésével.

Networking a LinkedIn-en

Networking a LinkedIn-en

A LinkedIn-t számos helyen integrálhatod a marketing stratégiádba. A felhasználók és cégek több különböző céllal használják a LinkedIn-t, melyek közül az egyik a networking.