Reklámeszköz-kisokos Mielőtt kitérnénk rá, melyek is a leghatékonyabb reklámeszközök, meg kell vizsgálnunk, milyen eszközök is állnak rendelkezésünkre, illetve mi alapján csoportosíthatjuk őket. A célközönség elérés szempontjából megkülönböztetünk ATL és BTL eszközöket. Az ATL eszközök jóval nagyobb célcsoport elérését képesek biztosítani és ide tartozik minden klasszikus médium, úgy, mint a tévé, mozi, rádió, sajtóhirdetés, közterületi reklám. […]

Top 10 reklámeszköz

Reklámeszköz-kisokos

Mielőtt kitérnénk rá, melyek is a leghatékonyabb reklámeszközök, meg kell vizsgálnunk, milyen eszközök is állnak rendelkezésünkre, illetve mi alapján csoportosíthatjuk őket.

A célközönség elérés szempontjából megkülönböztetünk ATL és BTL eszközöket.

Az ATL eszközök jóval nagyobb célcsoport elérését képesek biztosítani és ide tartozik minden klasszikus médium, úgy, mint a tévé, mozi, rádió, sajtóhirdetés, közterületi reklám.

A BTL eszközök tárháza jóval nagyobb, ezen reklámeszközök alkalmasabbak arra, hogy személyesebb és intenzívebb kapcsolatot alakítsanak ki a márka és a fogyasztók között.

Elemei a gerillamarketing, az eladáshelyi reklámok, a rendezvények/kiállítások, az eseménymarketing, az ajándékok, a direkt marketing, az online felületek, a PR, CSR és szponzoráció.

Ezen áttekintések után áshatunk egy kicsit még mélyebbre vagy inkább nézhetünk egy másik, két igen jól különválasztható csoportosítást: az online és offline reklámeszközöket. Ezúttal az online eszközöket vizsgáljuk meg alaposabban.

10 leghasznosabb online reklámeszköz

1. Honlap

Ma már minőségi honlap nélkül nem igazán lehet sikereket elérni. A honlap a teljes arculatot, brandet, életérzést tükröző felület. Az online tér egyik legfontosabb reklámeszköze, ahol célirányosan és azonnali benyomást elérve tájékozódhat rólunk a fogyasztó. A legfontosabb számukra, hogy gyorsan és kényelmesen jussanak információhoz. Mivel a legtöbb kattintás alapú fizetett hirdetés is a vállalati honlapra tereli a látogatót, fontos, hogy milyen első benyomást teszünk a célcsoportra. Ebbe a reklámeszközbe tehát mindenképp érdemes befektetésként gondolni.

2. Közösségi oldalak

A digitális robbanással a reklámozási szokások is erősen megváltoztak. A közösségi oldalak terjedésével egy teljesen új reklámeszköz jelent meg a piacon. Legyen szó akár a Facebookról, akár az Instagramról vagy épp az 1,2 milliárd felhasználóval rendelkező TikTokról. Utóbbi kezdi egyértelműen átvenni a leghatékonyabb online hirdetési felületet, az influenszerek egyik legnépszerűbb platformjává kezdi kinőni magát. A közösségi oldalak egyébként egyértelműen térhódítói az online reklámeszközöknek, kevesebb hatékony felület van, amivel több milliárdnyi emberhez érhetnek el a vállalkozások reklámjaikkal, a jó kontent pedig aranyat ér. De visszatérve az influenszerekre, azért is számítanak az egyik leghatékonyabb reklámhordozóknak, mert hitelességük, társadalmi szerepvállalásaik növelheti a reputációjukat, ezáltal még magasabb célcsoport elérést tudják biztosítani a vállalkozások számára.

3. Online hirdetési eszközök

A Google Ads és a Facebook Ads keresőhirdetések az egyik legjobban célzott reklámeszközök. A Google Ads segítségével a hirdetések kizárólag azoknak jelennek meg, akik valóban a mi szolgáltatásainkat keresik, így ez a reklámeszköz jó lehetőség arra, hogy a lehető legjobb forgalmat tereljük honlapunkra. A Facebook Ads hirdetési beállításai pedig hatékony célzási lehetőségeket biztosítanak ügyfeleink megtalálására.

4. Reklám e-mail

A jól fókuszált reklám e-mail aranyat ér. Tematizálhatósága miatt különösen népszerű azon fogyasztók körében, akik adott témák iránt vagy egy adott vállalkozás iránt érdeklődnek. A jól és jó időközönként kiküldött hírlevél sokat hozhat egy vállalkozás konyhájára, miközben hitelesen képviseli a cég brandjét és növeli reputációját.

Népszerű reklámhordozók

5. Metakereső oldalak

Meta Search Engine oldalak azok, amelyek összehasonlítanak más keresőoldalakon található ajánlatokat, kvázi tematizált gyűjtőoldalak, amik ma már bizonyos területeken, mint vendéglátás, turizmus, vagy épp elektronikai nagyáruházak esetében kikerülhetetlen és kötelező reklámeszközök.

6. Keresőoptimalizálás/SEO

Egy régi, de folyamatosan fejlődő és változó reklámeszköz. A SEO szempontból jó optimalizált weboldal hozzájárul ahhoz, hogy olyan látogatókhoz jussunk el, amelyekért fizetni sem kell. Ez az eszköz azonban rendkívül időigényes és szakértő gondoskodást igényel.

7. Bannerek és display hirdetések

Bár az átkattintási arányok évek óta csökkenő tendenciát mutatnak, a banneres hirdetések még mindig hasznos ismertséget építő eszköznek számítanak, amellett, hogy forgalmi forrásnak sem elhanyagolható reklámeszköz. A jó elérési számokat hozó display hirdetés titka a jó célzottságban, a minőségi tartalmakban és a profin felépített landing oldalban rejlik.

8. Dinamikus remarketing hirdetések

A tudatos fogyasztói társadalom velejárója, hogy ma már nem lehet csak úgy rájuk zúdítani a reklámokat. A közönség elvárása, hogy releváns hirdetéseket lásson a közösségi felületeken és az online térben. Ennek legjobb eszköze a dinamikus remarketing. A webshopok számára például ez az egyik leghatékonyabb hirdetési forma az online eszköztárban. A dinamikus remarketing hirdetés során lehetőségünk van tanulmányozni a fogyasztók érdeklődését, a böngészési előzmények alapján pedig arra is rálátást kapunk, hogy milyen termékeket tekintettek meg egy-egy webshopban, ennek köszönhetően kizárólag olyan termékajánlatokkal bombázhatjuk őket, amelyek iránt valóban érdeklődnek.

9. Blogolás

Ugyancsak a tudatos fogyasztói társadalom hozadéka, hogy az emberek ma már nemcsak kész dolgokra vágynak, hanem fontos számukra, hogy olykor elgondolkodtató tartalmakon keresztül érezzék megszólítva magukat. A blogolás erre az egyik legjobb eszköz, hisz reklámérték mellett, még a reputáció is növelhető a minőségi tartalomnak köszönhetően.

10. Applikációk

Ma már a legtöbb vállalkozás rendelkezik saját applikációval. Egy applikációt azonban mindenképp érdemes kiemelni, hisz az ügynökségek is még csak most kezdik felismerni az erejét: ez nem más, mint a Waze közösségi navigációs app, amellyel a közelben autózó felhasználókhoz érhetünk el. Bár ettől a reklámeszköztől még nem érdemes hatékony forgalom növekedést várni, mindenképp szem előtt tartandó eszköz, hisz korábban a TikTokról sem gondolta volna senki, hogy hamarosan az egyik kikerülhetetlen reklámeszköz lesz a felhozatalban.

Zárásképp elmondható, hogy a ha a lehetőségek tárháza nem is végtelen, mindenképp változatos. Ahhoz, hogy a megfelelően kiválasztott reklámeszköz valóban hatékonyan járuljon hozzá vállalkozásod forgalmának növekedéséhez, mindenképp érdemes szakértőkre bízni a munkát.

A Herz Kreációnál szakértő csapatunkkal állunk rendelkezésedre, amennyiben szeretnél jobban láthatóvá válni az online térben!

Reklámügynökségek tevékenységi körei

Kövess minket Facebookon és Instagramon is!

Ez is érdekelhet

Szálláskezelés felsőfokon

Szálláskezelés felsőfokon

A szállás menedzsment létfontosságú szempont a szálláshely iparban, amely rendkívül időigényes és az önálló kezelése nagy kihívást jelenthet a bérbeadók számára.

Social media – miért légy jelen?

Social media – miért légy jelen?

A kétezres években a tömegmédia csatornáin túl annak közlési módja is megváltozott, a mostmár elsődlegesen okos eszköz alapú közösségi média felületek elterjedésével.

Networking a LinkedIn-en

Networking a LinkedIn-en

A LinkedIn-t számos helyen integrálhatod a marketing stratégiádba. A felhasználók és cégek több különböző céllal használják a LinkedIn-t, melyek közül az egyik a networking.