A kezdőcsomag Ismerned kell ellenségeidet – mind hallottuk ezt a mondatot. A barátaidra ez hatványozottan igaz! A közösségi média felületek pedig minden kétséget kizáróan utóbbiak közé tartoznak: segítségükkel úgy érezheted majd, mintha lenne egy folyamatosan naprakész jobb kezed, aki segít hallatni a hangodat. Nem mindegy azonban, hogyan vágsz neki. Ahhoz, hogy sikeres legyél a social […]

A kezdőcsomag

Ismerned kell ellenségeidet – mind hallottuk ezt a mondatot. A barátaidra ez hatványozottan igaz! A közösségi média felületek pedig minden kétséget kizáróan utóbbiak közé tartoznak: segítségükkel úgy érezheted majd, mintha lenne egy folyamatosan naprakész jobb kezed, aki segít hallatni a hangodat.

Nem mindegy azonban, hogyan vágsz neki. Ahhoz, hogy sikeres legyél a social media marketing terén, a következőkkel kell rendelkezned:

  • Egyedi célok, amelyekre először álomképként is tekinthetsz: határozd meg, hogy mikor tekinted majd igazán sikeresnek közösségi média jelenléted. Százezer Facebook-követővel? Pontosan annyi eléréssel, mint a példaképed?
  • Földhözragadt célok, amelyek valóban megvalósíthatók: ahhoz, hogy merész álmaidat elérd, hideg fejjel kell stratégiát alkotnod, költségvetést tervezned.
  • A közönséged alapos ismerete: a közösségi média marketingben csak akkor tudsz jól kommunikálni, ha pontosan tudod, kihez beszélsz.
  • Kiapadhatatlan tartalomtár: ha már nagy gonddal felkutattad az egyedi közönséged, folyamatosan értékes tartalmakkal kell ellátnod őket. Lehetetlen feladatnak tűnik, de tudatos tervezéssel hamarosan rutinná válhat.
  • Kilépés a komfortzónádból: senki sem szereti az egyhangú bejegyzéseket. Bátran vess be fotós, videós tartalmakat, csatlakozz olyan hashtag alapú social media kihívásokhoz, amelyekkel tudsz azonosulni!
  • Naprakész trendismeret: ne maradj le! Figyeld a hazai és nemzetközi közösségi média trendeket, mert követésükkel akár kiemelkedő elérésre is szert tehetsz.

közösségi média marketing

Miért érdemes?

A közösségi média marketingnek számos előnye van. Az első talán egyértelműnek tűnhet, de felbecsülhetetlen értéke van: biztosítja vállalatodnak a folyamatos kapcsolattartás lehetőségét. Méghozzá nem is akárkivel – azzal a közönséggel, akiket az előző bekezdésben tárgyaltak szerint gondosan felkutattál. Szintén fontos, hogy ezeken a közösségi média platformokon mindig lesz tered a bemutatkozásra: a cégeddel kapcsolatos formális és informális érdekességeket folyamatosan közzéteheted. Ezzel betekintést engedsz a kulisszák mögé, nagyobb bevonódást eredményezve.

Természetesen az sem elhanyagolható, hogy aktív social media tevékenységgel rengeteget spórolhatsz, hiszen fizetett eszközök nélkül is számos releváns felhasználónak tudod megmutatni terméked, szolgáltatásod előnyeit – ha pedig fizetett hirdetéseket, posztkiemeléseket is bevetsz, már kis költségvetéssel is követhető, látványos eredményeket tudsz elérni. Adott esetben látványosabbakat, mint ha egy vagyont költenél egy főműsoridős reklám szpotra, vagy egy óriásplakátra. Az online,  (ezen belül főként a közösségi média alapú) hirdetések ezekkel a „klasszikusokkal” szemben teret adnak arra, hogy az érdeklődők a látottakra reflektálva közvetlenül kapcsolatba lépjenek velünk. A felhasználók által generált tartalom a közösségi média területén rendkívül értékes, hiszen mind jobban hiszünk egy termék hitelességében, ha hozzánk hasonló emberektől olvasunk véleményeket, értékeléseket.

Mindezekhez ötletet meríteni persze nem mindig könnyű, de a social media kiváló lehetőséget biztosít ahhoz is, hogy figyelemmel kövesd versenytársaid tevékenységét. Ha ilyen módon figyeled a piacot, inspirálódhatsz a jó gyakorlatokból, és levonhatod a következtetéseket, ha olyasmit látsz, ami nem működik.

Facebook, Instagram, TikTok

Hol érdemes?

Közösségi média platformból ma már rengeteg létezik, így joggal merül fel a kérdés, hogy mégis melyiket válasszuk a céges online jelenlétünk színteréül? Erre a kérdésre nehéz általános választ adni, hiszen a számodra tökéletes felület teljes mértékben a vállalatod egyedi paramétereitől (termék/szolgáltatás jellege, célközönséged kora és preferenciái) függ. Vannak azonban olyan jól bevált közösségi média platformok, amelyek biztonságos terepet jelentenek az induláshoz.

Az egyik ilyen egyértelműen a Facebook. A 2010-es évek elején sokan még nem vették komolyan marketingeszközként, mert a legfiatalabb felhasználók játszóterének tartották – ma már azonban gyakorlatilag minden korosztály képviselteti magát rajta. Az X és Y generáció egyértelműen komfortosan mozog ezen a social media platformon, de a tévhitekkel ellentétben a Z generáció is elérhető itt. Ők valóban szívesebben osztanak meg tartalmat más közösségi média felületeken is (pl. Snapchat, TikTok), de a népszerű tematikus csoportok és az iskolai kapcsolattartás lehetősége miatt nem várható a közeljövőben, hogy tömegesen kivonulnának a Facebookról. Ha itt aktív vagy, nagy eséllyel megtalálod érdeklődő közönségedet, javíthatod a pozíciódat a keresőmotorokon, és széleskörű márkaismertséget építhetsz. Ha a közösségi média hirdetés mellett döntesz, a Facebook hirdetési felületén könnyű lesz megtalálni a számításodat – a PPC etalonnak számító Google Ads-et megközelítő pontosságú célzási és elemzési lehetőségek könnyítik meg a dolgod.

Napjainkra az Instagram is hasonlóan bombabiztos közösségi média marketing eszközzé nőtte ki magát. Nagy előnye, hogy szinte minden Instagram aktivitásodat egy lépésben intézheted a Facebook felületéről, ami nemcsak kényelmet, de a célzásban is segítséget jelent.

social media statisztika

Kire bízzuk?

Érthető, hogy mindannyian a lehető legsikeresebben szeretnénk jelen lenni a social media felületein. Ha semmi mást nem teszel, mint hogy megfogadod a fenti tanácsokat, és ötletszerű posztolás helyett valamiféle stratégia szerint közelíted meg a közösségi média jelenlétedet, máris jó úton haladsz! Útközben azonban előbb-utóbb ráeszmél az ember, hogy a folyamatban elmélyedve minél ambiciózusabb célokat tűz ki, annál több ismeretlen részlettel, időigényesen megoldható kihívással találja szembe magát. Ez egy ideig nem jelent problémát, hiszen a tudatos közösségi média jelenlétbe megéri időt és energiát fektetni – de csak addig, amíg nem a cég fő tevékenységétől veszi el a fókuszt. Ha nem akarjuk, hogy ez az egyensúly felboruljon, érdemes közösségi média szakértő segítségét kérni.

Amikor egy vállalat vezetője kiszervezi a social media tevékenységét, borítékolhatóan rengeteg teher lekerül a válláról. A közösségi média szakértő konzultáció után gyorsan és hatékonyan képes stratégiát tervezni, ez alapján márkaismertséget építeni. Tapasztalatai és bevált kutatási eszközei segítségével pontosan felméri a számodra releváns közönséget, és könnyedén megtalálja velük a közös hangot. Hirdetések esetén költséghatékony módon tervez, és pontosan nyomon követi az eredményeket, amelyekről átlátható formában tájékoztat. Sőt: egy közösségi média szakértő olyan extra feladatokat is képes hatékonyan átvenni, mint a munkaerő toborzás!

A social media tehát barátságos terep, de érdemes jól ismerni. Ezeken a felületeken akár csináld-magad megoldásokkal is magasra ugorhatunk – de ha igazán szárnyalni szeretnénk, érdemes profi segítségét kérni.

Belevágnál a közösségi média marketingbe? Keresd bizalommal a Herz Kreáció csapatát!

Ez is érdekelhet

Szálláskezelés felsőfokon

Szálláskezelés felsőfokon

A szállás menedzsment létfontosságú szempont a szálláshely iparban, amely rendkívül időigényes és az önálló kezelése nagy kihívást jelenthet a bérbeadók számára.

Social media – miért légy jelen?

Social media – miért légy jelen?

A kétezres években a tömegmédia csatornáin túl annak közlési módja is megváltozott, a mostmár elsődlegesen okos eszköz alapú közösségi média felületek elterjedésével.

Networking a LinkedIn-en

Networking a LinkedIn-en

A LinkedIn-t számos helyen integrálhatod a marketing stratégiádba. A felhasználók és cégek több különböző céllal használják a LinkedIn-t, melyek közül az egyik a networking.