Közösségi média marketing: 13 tipp a tökéletes stratégiához

A közösségi média lassan, szinte észrevétlenül lopakodott be az életünkbe. Ma 10-ből legalább 7 ember használja. A vállalkozók észrevették, hogy a közösségi média egy új utat nyitott meg a marketing területén.

Olvasási idő: 10 perc, 10 másodperc

A jól kivitelezett közösségi média marketing előnyei végtelenek.

Nézzünk meg néhányat ezek közül:

 • márkaneved megismertetése, ismertebbé tétele
 • a terméked és/vagy szolgáltatásod hírének eljuttatása minél több emberhez
 • célközönség elérése
 • a weboldalad látogatottságának fokozása
 • eladások és bevétel növekedése

A közösségi média felhasználóinak száma magukért beszél: Facebook: 4,4 milliárd, Pinterest: 300 millió, Instagram: több mint 500 millió becsült felhasználó havonta.

Egyszóval a közösségi média marketing egy hatalmas tó, amiből rengeteg halat lehet kifogni. Amennyiben készen állsz, hogy kicsit mélyebbre merüljünk a marketing ezen területén és átnézzük a legjobb stratégiákat, tarts velünk és görgess tovább.

13 tipp a tökéletes közösségi média marketing stratégiához:

1. Közösségi média marketing célok

Az első és a legfontosabb, hogy mindig legyenek kitűzött célok. Mert ha nem tudjuk, mit is akarunk, akkor hogyan akarjuk azt elérni? Arról nem is beszélve, hogy sem mérni, sem fejleszteni nem tudjuk a stratégiánkat.

Egyszóval a közösségi média marketing egyik alapja a célok kitűzése. Nézzük, hogyan tudunk elérhető célokat kitűzni, és azokat lépésről lépésre megvalósítani:

 • szabjunk határidőt
 • használjunk számokat (pl. érjünk el 2000 követőt az Instagramon)
 • legyünk mindig konkrétak
 • a céljaink minden esetben feleljenek meg a marketingstratégiánknak

Tekintsd meg közösségi média marketingszolgáltatásunkat itt.

közösségi média marketing

2. Célközönség felkutatása

A célközönség felkutatása és a velük való kapcsolattartás elengedhetetlen a közösségi média marketingben, amennyiben profitot akarunk termelni. Ehhez azonban el kell érnünk és meg kell értenünk közönségünket, képesnek kell lennünk, hogy igényeiket pontosan kielégítsük. És ezt hogyan tudjuk elérni?

 • mérjük fel az igényeket
 • ismerjük a demográfiai adatokat
 • a kommentekre, megjegyzésekre mindig válaszoljunk
 • gyűjtsünk visszajelzést az elérhető felhasználóktól

Ezek nagyban segítenek, hogy megérthessük célközönségünket. Olyan vállalkozást hozhatunk létre, amiről sugárzik, hogy érdekli a vásárlók igényei.

3. Nyereményjátékok

A sikeres közösségi média egyik legvonzóbb taktikai eleme a jól megválasztott nyereményjáték. Bizonyítottan növeli az oldal látogatottságát és a követők számát. Egy sikeres nyereményjáték ellenállhatatlan szinte bármilyen célközönség számára.

Hogyan készítsük el a tökéletes és sikeres nyereményjátékot a közösségi médiában:

 • médiacsatorna kiválasztása
 • határidők meghatározása (játék kezdete, vége, nyeremény kisorsolása stb.)
 • hirdessük teljes erőbedobással a nyereményjátékot
 • annak érdekében, hogy a célközönség érdeklődését megszerezzük, a nyereményjátékban való részvétel legyen feladathoz kötött (pl. kérdés megválaszolása, további tagok meghívása, megjelölése…)
 • egy-egy megosztással újabb nevezést kaphasson a játékos

Ezeket betartva meglátod, a játék szinte saját magát fogja lebonyolítani, rengeteg résztvevővel.

4. Óvatosság

A közösségimédia-tartalmak elkészítésénél mindig legyünk nagyon óvatosak és körültekintőek. Alaposan gondoljuk át a közzétett tartalmakat.

Pontosan tanulmányozzuk és ismerjük meg az egyes közösségi oldalak céljait. Ha megismerted a közösségi oldalakat, ezután már tisztában vagy vele, hogy melyik alkalmazható a legjobban a közösségi média marketingstratégiádhoz.

A stratégia egyik fő eleme a megfelelő szavak használata, üzenetünk a célközönségnek szól, ez határozza meg a nyelvezetet és a tartalmat. A bejegyzés legyen figyelemfelkeltő, használjuk ki az oldalak kínálta technikákat, illesszünk be linkeket, blogokat, videókat, de mindig legyen hozzá leírás.

Egy tökéletesen megírt közösségimédia-tartalom több követőt hoz, nagyobb látogatottságot és több vásárlót.

5. Minimalizáljuk az értékesítési taktikákat

A marketingnek ez a tolakodó, hagyományos formája jó okkal kiment a divatból. Követőid, látogatóid valódi kapcsolatokat kívánnak létrehozni veled. A titok a bizalomban rejlik.

A túl sok promóció közzététele a látogatók, követők számára tolakodó, idegesítő lehet. Alternatív megoldásként használj olyan tartalmakat, amely valóban felkeltik az emberek érdeklődését.

Ezek olyan tartalmak, amelyek elvezetik a vásárlót a termékeidhez, szolgáltatásaidhoz, anélkül, hogy tolakodó vagy eladási szándékot sugárzó lenne.

6. Használd ki a videótartalmak előnyeit

Napjainkban nagy erővel bírnak a közösségi média marketingstratégiákban a videótartalmak. Amennyiben még nem használtad ki ezt a lehetőséget, itt az ideje.

Ezt rengeteg módon megteheted, de talán a legnépszerűbbek a Facebook élő videók. Ezek a videók lehetővé teszik, hogy hiteles módon kapcsolatba lépj közönségeddel és ők kérdéseket tegyenek fel, észrevételeket osszanak meg veled, és mindezt élő videó közben.

A megfelelő stratégia szempontjából az élő és rögzített videók kombinációja a leghasznosabb.

7. Észbontó képek megosztása

A közösségi médiában talán a legnagyobb szereppel bírnak az észbontó, lenyűgöző képek, grafikák. Napjainkban nem kell profi fotósnak vagy grafikusnak lenned, hogy jó képet készíts közönséged számára.

Viszont ha igazán profi képeket, grafikákat, videókat és filmeket szeretnél, fordulj bizalommal kreatív ügynökségünkhöz.

A grafikáknak, képeknek alkalmazkodniuk kell a különböző oldalak méretezéseihez, tehát tanulmányozd az oldalakat, hogy tökéletes képeket oszthass meg.

A képeknek, grafikáknak mindig kapcsolódniuk kell vállalkozásodhoz, így tudja a vevő összekapcsolni ezeket a médiaanyagokat céged arculatával.

8. Lépj kapcsolatba célközönségeddel

Amennyiben nem építünk, teremtünk kapcsolatot közönségünkkel, az rossz hatással lehet vállalkozásunk számára. A legjobb, ha valódi kapcsolatok kialakítására törekszünk. Így a megcélzott emberek nagyobb valószínűséggel vásárolják meg termékeidet, szolgáltatásaidat.

A közösségi média a legjobb eszköz erre és az új ügyfelek bevonására. A közösségi média a marketingstratégia nagyon hatékony eszköze, és ez annak tudható be, hogy intelligens és nem tolakodó módon tudsz kapcsolatba lépni ügyfeleiddel.

Ez történhet csevegésekben, csoportos beszélgetések formájában. A lényeg, hogy mindig a közönség számára a legmegfelelőbb legyen.

9. Pinterest marketing használat egy magasabb szintre emeléshez

A Pinterest a harmadik legnépszerűbb közösségi hálózat a felnőttek körében. És a Google mellett a második legnagyobb keresőmotor. Tehát a Pinterest valójában egy keresőmotor.

Ezért célszerű teljes mértékben kihasználni az általa kínált lehetőségeket. Hozz létre egy üzleti fiókot és kulcsszavakban gazdag profilt. A közösségimédia-stratégiában a Pinterest marketing kapjon prioritást.

Pinterest marketing

10. Megfelelő közösségi média marketing eszközök használata

A választott eszközök meghatározzák az egész közösségi média marketing stratégia erősségét. A megfelelő eszközök megtalálása biztosítani fogja, hogy a közösségi média marketing stratégiánk megfelelően, biztosan és könnyedén fusson.

Döntened kell arról, hogy melyik közösségi média automatizálási eszközt használjuk a közösségi tartalom ütemezéséhez.

Mérlegelni kell a lehetőségeket, hisz minden vállalkozás eltérő igényekkel és követelményekkel rendelkezik.

A túlterheltség megelőzhető, amennyiben alkalmazod a közösségi média kínálta eszközöket, amelyek megfelelően beállítva mindent kezelnek helyetted.

És ha valóban komolyan gondolod a közösségi média marketing stratégiádat, akkor figyelned kell jelenlétedre. Ebben segíthetnek a közösségi média megfigyelő és elemző eszközei.

11. Indíts Facebook-csoportot

A közösségi médiában bekövetkezett drasztikus változások következtében a Facebook érte el a legnagyobb sikereket.

A Facebook-csoport működésének előnyei:

 • a weboldalad forgalmának növekedése
 • hiteles kapcsolatba lépés a közönségeddel
 • e-mail-lista készítése
 • vállalkozás növekedése

12. Megfelelő promóció (a közösségi média marketing alapja)

Napjainkban a közösségi média meghatározó szereppel bír, de ha senki nem látja a tartalmaidat, akkor nem sok eredményre számíthatsz.

Kiemelkedő és sokszínű tartalom létrehozása a közösségi médiában elengedhetetlen, de ne hagyjuk figyelmen kívül a promóciókat sem.

A marketingstratégia színvonalának emelése megfelelő promócióval lehetséges. Lássuk, hogyan:

 • keresztpromóció a többi közösségi profil között
 • együttműködés az iparág influencereivel
 • futtass egy közösségimédia-versenyt, amely arra ösztönzi a résztvevőket, hogy kövessenek téged
 • használd ki azokat a más platformokat, amelyekhez hozzáférhetsz (például, ha valaki feliratkozott az e-mail-listádra, hívd meg, hogy kövessen a közösségi médiában.)
 • SEO-alapú megközelítést alkalmazz a közösségi hálózatokon (például; használj releváns hashtageket az Instagramon, és népszerű kulcsszavakat használj a YouTube-címében/leírásában)

13. Vedd figyelembe a közösségi média marketing trendeket és változásokat

Ez elengedhetetlen a közösségi média marketingben. Minden folyamatosan változik, és a te feladatod, hogy lépést tarts a közösségi média legújabb trendjeivel és változásaival. Annak érdekében, hogy a legtöbbet hozhasd ki közösségimédia-stratégiádból, feltétlenül követned kell a tendenciák és algoritmusok változását. Csak így maradhatsz a csúcson.

Összegzés

A közösségi média marketing nehéz és összetett munka. Ha nem vesszük komolyan, akkor kétségtelenül elmaradnak az üzleti sikerek, amiket ez az online marketing forma nyújthat vállalkozásod számára.Használd ki a közösségi média kínálta lehetőségeket, készíts egy nyerő stratégiát, melynek középpontjában célközönséged áll.

Megosztás: