Legyenek céljaid! Minden sikeres közösségi média marketing projekt első feltétele, hogy tudd, mit szeretnél elérni. Első körben nyugodtan engedd el a fantáziádat, és vesd papírra az álmaidat: legyen szó százezer követőről Instagramon, vagy hogy „vírusvideóként” terjedjen egy jól sikerült tartalmad a Facebookon. Akár ki is választhatsz olyan cégeket, márkákat, akik kiemelkedően teljesítenek a nemzetközi piacon, […]

Közösségi média marketing infografika

Legyenek céljaid!

Minden sikeres közösségi média marketing projekt első feltétele, hogy tudd, mit szeretnél elérni. Első körben nyugodtan engedd el a fantáziádat, és vesd papírra az álmaidat: legyen szó százezer követőről Instagramon, vagy hogy „vírusvideóként” terjedjen egy jól sikerült tartalmad a Facebookon. Akár ki is választhatsz olyan cégeket, márkákat, akik kiemelkedően teljesítenek a nemzetközi piacon, hiszen a példaképek fontosak. Arra természetesen figyelj, hogy senkit ne kövess vakon! Az egyediség jóval többet ér.

Szállj le a földre!

Ezután viszont fontos lépés leereszkedni a realitás talajára! Gondoljuk át racionálisan, mit érhetünk el nulláról indulva a közösségi média marketing terén, és használjunk havi bontást. Mik azok a konkrét számok (követők, elérés, oldal látogatás), amelyeket célul tűzünk ki az adott hónapban? Ha hirdetési eszközöket is használunk, mekkora összeget tudunk rászánni?  Ennél a tervezési szakasznál a mérföldkövek mögött már a konkrét üzleti céljaid kell, hogy álljanak, például több eladás egy bizonyos termékből, vagy a márkaismertség növelése. Figyelem, csak semmi elrugaszkodás: ne a hírnévre építsd a céljaidat, hanem az eredményekre: a követők számánál például sokkal fontosabbak a megfogható eredmények, mint például az oldalad látogatói, a hírleveledre feliratkozók, vagy a vásárlók. Nincs jól működő közösségi média marketing erős stratégia nélkül!

Tudd, kihez szólsz!

Kik azok, akik potenciálisan a termékeid/szolgáltatásaid vásárlóivá válhatnak? Ezt a kérdést kell először feltenned, miután a reális céljaidat lefektetve elindulsz a közösségi média marketing vonalán. Közönséged felkutatásához a legmegbízhatóbb eszköz a statisztika, az igényfelmérés és később a látogatók folyamatos monitorozása.

Tartsd a kapcsolatot!

Amikor belépünk egy (offline) üzletbe, két élmény érint igazán rosszul: ha az eladó ránk sem köszön, és úgy tesz, mintha ott sem lennénk, vagy ha érkezésünk után azonnal megpróbálnak percenként öt terméket ránk tukmálni. Ezt érdemes észben tartani asocial media marketing kommunikációs stratégiánk kialakításakor is. Az az ideális, ha a látogatóid úgy érzik, kikapcsolódhatnak az oldalaidon, azaz szórakozva tanulhatnak a szolgáltatásodról, gyönyörködhetnek a termékedben, és gyorsan választ kapnak tőled a kérdéseikre – ez az arany középút.

Közösségi média marketing kép

Lépj ki a komfortzónádból!

Kényelmesnek tűnhet, hogy néhány naponta kiírj egy kedves gondolatot a Facebookra, de lehet bármilyen szívhez szóló és frappáns az üzenetet, egy idő után nem fog célba érni. A közösségi média marketing egyik taposóaknája az egyhangúság! Ne riadj vissza attól, hogy fotós és videós tartalmakkal is szórakoztatod a közönséged. Céloktól és költségvetéstől függően érdemes lehet egy profi segítségét kérni, de ha ez nem fér bele, ne feledd: a közönséged nem Oscar-díjas, vagy fotókiállításra illő alkotásokat vár, amikor beköveti az oldaladat. Kellő őszinteséggel és egy jól működő háttérüzenettel egy egyszerű okostelefon is válhat a közösségi média marketing tevékenységed egyik motorjává.

Tarts lépést a közösségi média marketing trendekkel!

Az életnek vannak területei, ahol jó megoldás az árral szemben úszni – a közösségi média marketing azonban nincs köztük. Folyamatos feladatod lesz, hogy szemmel tartsd a hazai és nemzetközi trendeket. Mint ahogy említettük, ez természetesen nem a másolásról szól, sokkal inkább az a célja, hogy ha egy bizonyos típusú tartalmat szívesebben fogyaszt a közönség, akkor te is megadd nekik. Ha pedig olyan felkapott kihívásokkal találkozol (mint például néhány éve a jeges vizes kihívás, vagy a mannequin challenge), amelyet céged szempontjából testhezállónak érzel, elő a humorérzékkel, és ne habozz! Ezek az alkalmak remek közösségi média marketing lehetőségeket szülnek.

Ha szakértő segítségre van szükséged, akár a kezdeti lépések megtételében, akár hosszútávú együttműködésre keresel partnert, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén!

Ez is érdekelhet

Szálláskezelés felsőfokon

Szálláskezelés felsőfokon

A szállás menedzsment létfontosságú szempont a szálláshely iparban, amely rendkívül időigényes és az önálló kezelése nagy kihívást jelenthet a bérbeadók számára.

Social media – miért légy jelen?

Social media – miért légy jelen?

A kétezres években a tömegmédia csatornáin túl annak közlési módja is megváltozott, a mostmár elsődlegesen okos eszköz alapú közösségi média felületek elterjedésével.

Networking a LinkedIn-en

Networking a LinkedIn-en

A LinkedIn-t számos helyen integrálhatod a marketing stratégiádba. A felhasználók és cégek több különböző céllal használják a LinkedIn-t, melyek közül az egyik a networking.