(H)őskori social media marketing: 1997-2003 Bár szigorúan vett social media marketing tevékenységekről ebben az időszakban még természetesen nem beszélhetünk, a world wide web, azaz a világot átszelő digitális hálózat legvonzóbb ígérete – az adatok, információk, tudásanyag széleskörű hozzáférhetősége mellett – az egymással való korlátlan kapcsolattartás volt. Ahogy a számítógépek és az internet egyre több otthonban […]

közösségi média marketing állomásai

(H)őskori social media marketing: 1997-2003

Bár szigorúan vett social media marketing tevékenységekről ebben az időszakban még természetesen nem beszélhetünk, a world wide web, azaz a világot átszelő digitális hálózat legvonzóbb ígérete – az adatok, információk, tudásanyag széleskörű hozzáférhetősége mellett – az egymással való korlátlan kapcsolattartás volt. Ahogy a számítógépek és az internet egyre több otthonban helyet kapott, meg is jelentek az első közösségi média felületek. Az abszolút úttörő az 1997-ben startolt SixDegrees volt. Neve arra az izgalmas (és sokféleképpen bizonyított) feltételezésre utal, hogy a világon bárkitől csak 6 ismerősnyi szociális „távolság” választ el minket, legyen szó egy kambodzsai kereskedőről vagy az amerikai elnökről.  Ezt követte 2002-ben a Friendster, majd 2003-ban a már itthon is nagyobb sikert aratott MySpace, és ugyanebben az évben a LinkedIn.

A nagy bumm: 2004-2010

A kétezres évek elképesztően intenzív időszaka volt a digitalizációnak. Sosem látott mértékben pörgött fel a közösségi média, és vele együtt a social media marketing is. 2004-ben elindult az első verziója annak a meghatározó közösségi média platformnak, ahonnan valószínűleg Te is idekattintottál – bizony, a Facebookról van szó! Rá két évre megalakult a Twitter is, ahol 2007-ben pedig bevezették a hashtaget is. 2009-ben megalakult a Pinterest, egy év múlva pedig egy másik óriás, az Instagram. Ezek a felületek önmagukban is lehetőséget biztosítottak üzletek, termékek reklámozására, de az első igazán határozott lépést a social media marketing terjesztése felé a Facebook tette meg 2007-ben, amikor létrehozták hirdetési felületüket.

Social media marketing 2010-től napjainkig

Az egyre nagyobb képernyővel, teljesítménnyel és internetkapcsolattal rendelkező telefonok és okos eszközök terjedésével együtt a közösségi média felületek népszerűsége is folyamatosan tovább nőtt. A közösségi média marketing terén beállt egyik legnagyobb változás egyrészt a tartalomtípusokban keresendő. Ma már a képes videó marketing váltotta fel a szöveg uralmát. A social media marketing ráadásul az elmúlt 10-11 évben vált izgalmas új lehetőségből elsődleges fontosságú marketing eszközzé. Már nemcsak merész, újító szándékú fiatal vállalkozók kísérleteznek, hanem bárki belevág, aki kiszámítható és hatékony bevételnövelési eszközre vágyik.

Bízd profikra a social media marketing tevékenységed – keresd a Herz Kreáció szakértő csapatát!

Kövess minket Facebookon is!

Ez is érdekelhet

Szálláskezelés felsőfokon

Szálláskezelés felsőfokon

A szállás menedzsment létfontosságú szempont a szálláshely iparban, amely rendkívül időigényes és az önálló kezelése nagy kihívást jelenthet a bérbeadók számára.

Social media – miért légy jelen?

Social media – miért légy jelen?

A kétezres években a tömegmédia csatornáin túl annak közlési módja is megváltozott, a mostmár elsődlegesen okos eszköz alapú közösségi média felületek elterjedésével.

Networking a LinkedIn-en

Networking a LinkedIn-en

A LinkedIn-t számos helyen integrálhatod a marketing stratégiádba. A felhasználók és cégek több különböző céllal használják a LinkedIn-t, melyek közül az egyik a networking.