5 titok, amit csak egy reklámszakember tudhat

„A Pepsi generáció nem létezett, míg a Pepsi ki nem találta.” (Richard S. Tedlow)- ez talán az egyik legszemléletesebb idézet marketing berkekben, ami tükrözi, mitől is jó egy reklámszakember. A kreativitás ehhez a szakmához ugyanis nem elég: a jó reklámszakember esszenciáját az adja, hogy a művészi véna mellett, képes analitikus gondolkodásra és mindig egy – az igazán jók, inkább két – lépéssel a fogyasztók előtt jár. Ez a szakma tehát valóban összetett személyiséget és gondolkodásmódot kíván. Nézzük, mi is az az 5 titok, ami a jó reklámszakembert jellemzi.

Olvasási idő: 3 perc, 21 másodperc

reklámszakember kompetenciái

Személyes kompetenciák

1. titok – hogyan légy igazán kreatív

Fontos tulajdonság, amire a szakmájában szüksége van a reklámszakembernek, az a kreatív elméje. Ahhoz, hogy hatásos, frappáns és emlékezetes reklámkampányokat tudjon kidolgozni nélkülözhetetlen, hogy szárnyaljon a kreativitása. Az igazán jó reklámszakember sziporkázó, vicces és brilliáns elmével megáldott tehetség.

2. titok – hogyan kommunikálj úgy, hogy mindenki értse

Az igazán jó reklámszakember nem mondatokat közvetít, hanem életérzést. A kreatív ötleteknek nem elég megszületnie, ezeket szavakba is kell önteni. Ami még ennél is fontosabb azonban, hogy míg a szó elszáll, addig az érzet, az emlék tovább él. Ezért az igazán tehetséges szakemberek képesek arra, hogy a reklámokon keresztül életérzéseket közvetítsenek a fogyasztók felé. Mindezt úgy, hogy mind az ügyfél, mind a fogyasztók szűrőjén átmenjen és az ingerküszöböt is súrolja. A jó reklámszakember tehát egyszerre több nyelven is tud kommunikálni: amellett, hogy képes egyidőben megszólítani az ügyfelet és a fogyasztókat, képes rá, hogy szavakon és képeken keresztül érzéseket, érzeteket közvetítsen a tudatalattiba hatolva.

3. titok – hogyan fordítsd a legrosszabbat is jóra

A reklámszakember bármilyen helyzettel is találja szembe magát, képes azonnal reagálni és a legrosszabb helyzetet is pozitívba fordítani. Még ha válságos helyzetről is van szó, a legtehetségesebbek képesek azt ügyfél javára fordítani azt.

4. titok – hogyan légy egyszerre kreatív és elemző

Bár sok esetben a kreatív elmék kevésbé képesek elemző gondolkodásra, a jó reklámszakember ismérve között bizony ez is fellelhető. Képes átlátni a rendszert, amiben dolgozik, képes elemezni a helyzeteket és prognózisokat felállítani a jövőre nézve. Egy, de még jobb esetben, akár két lépéssel a fogyasztók, a piac és a trendek előtt járnia. Az jó reklámszakember nem trendkövető, hanem trenddiktáló képességgel rendelkezik, amihez elengedhetetlen az analitikus, elemző gondolkodás és látásmód.

reklámszakember

A legfontosabb szakmai kompetencia

5. titok – hogyan járj két lépéssel előrébb mindenki másnál

Úgy kell ismernie a közeget, amiben mozog, mint a saját tenyerét. A reklámköltségvetés leghatékonyabb felhasználásához rendelkeznie kell azokkal a készségekkel, amelyekkel azonosítani tudja a kampány célközönségét, és ki tudja választani azokat a médiumokat, amelyek a legköltséghatékonyabb lefedettséget biztosítják a célközönség számára. A sajtó, a televízió, a rádió és a kültéri média, valamint a digitális média egyre növekvő választékának köszönhetően erős elemzői készségekre van szüksége a médiatulajdonosoktól elérhető közönségstatisztikák és kutatások áttekintéséhez és értékeléséhez.

Mint minden, a reklámszakma is tanulható. Azonban, ahogy minden szakmában, igazán tehetséges reklámszakembernek születni kell. A kompetenciák ugyan fejleszthetők, de elengedhetetlen, hogy a kreativitás mellett, legyen bennünk kellő nyitottság, alázat, tudásszomj ahhoz, hogy a legjobbá váljunk.

Aki tehát ilyen reklámszakembert keres, az ezeket a készségeket és képességeket figyelje a potenciális jelöltek esetében.

Amennyiben neked is profi segítségre van szükséged, abban az esetben a Herz Kreáció csapatával állunk rendelkezésedre!

5 titok

 

Kövess minket Pinteresten is!

Megosztás: