E-mail marketing – feliratkozom, de mire? Még mielőtt kitérnénk a hatékony e-mail marketing legfontosabb szabályaira, ejtsünk néhány szót a feliratkozók motivációjáról. A HubSpot 2020-as marketing jelentésben vizsgálta meg a kérdést. A leggyakoribb októl haladunk a legkevésbé motiváló ok felé, amely garantáljuk, hogy meglepetést fog okozni! A válaszadók 28%-a szeretne értesülni a különböző ajánlatokról, leárazásokról és […]

E-mail marketing – feliratkozom, de mire?

Még mielőtt kitérnénk a hatékony e-mail marketing legfontosabb szabályaira, ejtsünk néhány szót a feliratkozók motivációjáról. A HubSpot 2020-as marketing jelentésben vizsgálta meg a kérdést. A leggyakoribb októl haladunk a legkevésbé motiváló ok felé, amely garantáljuk, hogy meglepetést fog okozni!

 • A válaszadók 28%-a szeretne értesülni a különböző ajánlatokról, leárazásokról és a kuponokról;
 • 25%-uk értékes céges tartalmat szeretne fogyasztani, legyen ez akár blogbejegyzés, videó, grafika stb.;
 • 16% érdeklődik a céges bejelentések iránt, amik tartalmazhatnak mind PR-cikk jellegű tartalmakat, bemutatkozást, információkat a munkatársakról vagy akár bejegyzéseket a céges blogról;
 • 10%-ukat érdeklik a vegyes információk, azaz minden, amit korábban felsoroltunk, míg
 • 14%-a a válaszadóknak jelezte, hogy valami „más” oka van a feliratkozásának. Ez bizonyítja, hogy a vegyes tartalmú e-maileknek igenis van létjogosultsága.
 • A végére maradt a legérdekesebb és legmeglepőbb adat! A válaszadóknak ugyanis mindössze 5 %-a jelezte, hogy adott cég új termékei érdekelnék a céges hírlevélben. Ezt mindenképp érdemes ízlelgetni kicsit!

Ezen rövid áttekintés után térjünk is át arra, hogyan érdemes hatékony e-mail marketinget folytatni.

E-mail marketing hatékonyan

Felmérések alapján egy-egy céges hírlevélről történő leiratkozási arány átlagosan 2% körül van. Ha ennél nagyobb a szórás, akkor mindenképp érdemes megvizsgálni, hogy az alábbi fontos szempontrendszerek mennyire jelennek meg vállalkozásod e-mail marketing stratégiájában.

 1. Tájékoztass! – már egyből a hírlevélre történő feliratkozáskor tegyük világossá az olvasóink számára, hogy mire számíthatnak a hírleveleinkben valamint, hogy milyen rendszerességgel keressék levelünket az e-mailjeik között. Havi, illetve 2 heti rendszerességgel ajánlott az e-mail marketinggel tervezni. A sok levél ugyanis visszatetszést kelt és leiratkozáshoz vezethet, a túl ritkán küldött hírlevél hatására pedig érdeklődését veszthetik a feliratkozóink.
 2. Reklám helyett edukáció – eszerint érdemes szem előtt tartani a 90-10 arányt: azaz 90% edukáció, 10% reklám. És ez sincs kőbe vésve. Ha ugyanis nincs új termék vagy szolgáltatás, amit érdemes bemutatni, akkor akár teljesen el is hagyható a 10%-nyi promóció.
 3. A kulcs: a tárgy! – ez ugyanis az egyik sarkalatos része a hírlevélnek. Ha unalmas ugyanis, akkor nem kattint az olvasó. Ha minden héten ugyanazzal a tárggyal megy ki a hírlevelünk, garantáltan növekedni fog a leiratkozók száma. Ám egy jól megfogalmazott, figyelemfelkeltő, frappáns tárgysor garantáltan kattintásnövelő hatással fog bírni az e-mail marketing során és kiemeli a hírleveled az e-mail áradatból. Fontos továbbá, hogy az alábbi szempontokat is tartsd szem előtt, hogy leveled véletlenül se végezze a spamek között:
 • figyelj a helyesírásra,
 • ne használj nagybetűt,
 • kerüld a speciális karaktereket,
 • kerüld a spambe hívó szavakat, mint sikeres, pénzkeresés, akció, nyereség, szex, garantált, vétel stb.

Amire viszont kifejezetten érdemes odafigyelni és ajánlott szem előtt tartani a tárgysor megírásakor:

 • használj bátran számokat, mert figyelemfelkeltő hatással bírnak,
 • tegyél fel nyugodtan kérdést, mert beindítja az emberben a kíváncsiságot és bizonyítottan jobb a kattintási és elköteleződési arány ilyen esetben,
 • legyen rövid és tömör, lényegretörő, de maximum 50 karakter, a hosszú soroktól elveszti az olvasó az érdeklődését.

Hamarosan érkezünk a folytatással!

Hasznosnak találtad hatékony e-mail marketing témájú cikkünket? Keresd a Herz Kreáció csapatát!

Ez is érdekelhet

Szálláskezelés felsőfokon

Szálláskezelés felsőfokon

A szállás menedzsment létfontosságú szempont a szálláshely iparban, amely rendkívül időigényes és az önálló kezelése nagy kihívást jelenthet a bérbeadók számára.

Social media – miért légy jelen?

Social media – miért légy jelen?

A kétezres években a tömegmédia csatornáin túl annak közlési módja is megváltozott, a mostmár elsődlegesen okos eszköz alapú közösségi média felületek elterjedésével.

Networking a LinkedIn-en

Networking a LinkedIn-en

A LinkedIn-t számos helyen integrálhatod a marketing stratégiádba. A felhasználók és cégek több különböző céllal használják a LinkedIn-t, melyek közül az egyik a networking.