Gyakori hiba, hogy az értékesítési mutatókra fókuszálnak a vállalatok: úgy gondolják, hogy ha az eladások száma magas, akkor biztosan megfelelő a marketingtevékenységük is. Ez azonban csupán egy oldal mutatója, ami nem feltétlen tükrözi a marketingtevékenységünk sikerét. Számos oka lehet annak, hogy termékünk vagy szolgáltatásunk népszerű. Lehet, hogy az általunk forgalmazott termék, vagy kínált szolgáltatás olyan […]

marketing elemzés

Gyakori hiba, hogy az értékesítési mutatókra fókuszálnak a vállalatok: úgy gondolják, hogy ha az eladások száma magas, akkor biztosan megfelelő a marketingtevékenységük is. Ez azonban csupán egy oldal mutatója, ami nem feltétlen tükrözi a marketingtevékenységünk sikerét. Számos oka lehet annak, hogy termékünk vagy szolgáltatásunk népszerű. Lehet, hogy az általunk forgalmazott termék, vagy kínált szolgáltatás olyan szükségletet elégít ki, amely rossz marketing mellet is eladja magát. Előfordulhat, hogy trendi, divatos árut kínálunk, így külső tényezők hozzásegítenek az eladási szám növekedéséhez. Mindemellett számos egyéb olyan tényező is közrejátszhat, ami miatt úgy gondoljuk, hogy marketingtevékenységünk megfelelő, holott rajtunk kívül álló okok miatt tudhatunk értékesítési szempontból sikeres évet magunk mögött. Az értékesítési mutatók fontos információt közölnek, így semmiképp ne feledkezzünk meg róluk, de ne szorítkozzunk csupán ezekre a számokra.

marketingcélok marketingstratégia

Kitűzött célok

A marketingtevékenység sikere azzal mérhető a legkönnyebben, hogy teljesültek-e a kitűzött céljaink. Lényeges, hogy minden év elején határozzunk meg határidőkhöz kötött marketingcélokat, hiszen a célok egyrészt iránymutatók, másrészt kiváló visszajelzésként szolgálnak az éves tevékenységünkről.

Célként meghatározhatjuk például, hogy napi minimum 10 konverziót szeretnénk elérni a weboldalunkon, vagy hogy Instagramon év végéig elérjük a 8000-res követőszámot. Bármi is legyen a cél, fontos, hogy reális, azaz elérhető legyen, de ne legyen olyan, amiért nem kell megdolgozni. Jelentsen kihívást, de ne akkorát, hogy nagy valószínűséggel belebukjunk, hiszen ilyen esetben negatív élményként könyvelhetjük el az egész éves kemény munkát.

A kihívást jelentő, ám reális marketingcélok megfogalmazása tehát kiemelten lényeges. Ha rendelkeztünk célokkal az idei év elején, akkor vizsgáljuk meg, hogy sikerült-e elérnünk őket, ha igen mikor és mekkora erőforrás (pénz, idő, energia) befektetést igényeltek. Ezek vizsgálata mindenképp segítséget nyújt a következő éves célok felállításában, és a célokhoz tartozó cselekvési tervek kidolgozásában.

marketingelemzés

Mérhető marketing

Fontos, hogy minden lehetőséget megadjunk arra, hogy mérhető legyen a marketingtevékenységünk. Online marketing esetében könnyebb dolgunk van, de offline marketing esetében is rendelkezésünkre állnak lehetőségek. A legegyszerűbb módszer, amelyet sok vállalkozás alkalmaz, hogy minden vásárlás, illetve megbízás alkalmával felteszik a kérdést a fogyasztónak, hogy hol, milyen felületen találkozott a vállalkozással. A válaszokat érdemes Excel táblázatban, vagy egyéb programokban rögzíteni, hogy a későbbiekben könnyedén áttekinthessük, hogy melyek voltak a legnépszerűbb felületek és melyek azok, amelyekre nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Emellett az is kirajzolódhat, hogy mely időszakban, mely kampányunk teljesített jól, ezt pedig érdemes tovább elemezni és vizsgálni, hiszen egy kiemelkedő kampány segíthet abban, hogy a jövőben is kiemelkedően teljesítsünk.

Online marketingtevékenység esetében könnyebb dolgunk van, hiszen a különböző marketingelemző programok elvégzik helyettünk a munkát. Azonban ennek is van néhány feltétele.

A legfontosabb, hogy a weboldalnak alkalmasnak kell lennie a mérésre. Ez azt jelenti, hogy lehetővé kell tennünk az olyan konverziót, azaz célteljesülést a weboldalon, ami mérhető. Leegyszerűsítve rossz megoldás, ha telefonszámot vagy e-mail címet adunk meg az oldalon, ahol fel vehetik velünk a kapcsolatot a vásárlók, hiszen nem mérhető, hogy hányan tárcsázzák fel a számunkat, vagy küldenek e-mailt számunkra levelezőrendszerükön keresztül. A jó megoldás az, ha űrlap kitöltését tesszük lehetővé a felhasználók számára, ahol akár ajánlatot kérhetnek, vagy üzenetet küldhetnek részünkre. Ha ez megtörténik, akkor a felhasználó egy köszönőoldalra kerül, amely egyértelműen célteljesülésnek számít az marketingelemző programok számára. Ha webáruházat működtetünk, akkor még egyszerűbben mérhetjük a konverziót, hiszen a vásárlás a weboldalon megy végbe, amely félreérthetetlen információt közvetít az elemzőprogramok felé.

A legnépszerűbb elemzőprogram a Google Analytics, amely a konverzió mérése mellett számos egyéb funkciót is kínál. Segítségével többek között vizsgálhatjuk, hogy mennyi időt töltenek a felhasználók az oldalunkon, melyik aloldalra érkezve hagyják el azt, sőt azt is láthatjuk, hogy oldalunkon nézelődve hogyan jutnak el a célteljesüléshez. Ezek segítségével pedig könnyedén további elemzéseket végezhetünk, finomhangolhatjuk weboldalunkat a magasabb konverziószám elérése érdekében.

közösségi média marketing

Közösségi média és PPC

Marketingelemzés végzése során nem csak a weboldalunk monitorozása lényeges, hanem a közösségi média tevékenységünk és a PPC, azaz a kattintáson alapuló hirdetések mérése sem elhanyagolható! A közösségi média esetén ne csak a kedvelések számára figyeljünk, hanem a bejegyzések elérésére és az interakciók számára is. Gyakori hiba, hogy csupán az elérést veszik figyelembe a vállalkozások, amely fontos mutató, de önmagában nem mond sokat. Az elérés és az interakció aránya az, amely valóban megmutatja számunkra, hogy mennyire értékes bejegyzést tettünk közzé. Nagyon fontos, hogy a közösségi média marketingelemzés során ne csak számadatokat, hanem százalékokat vizsgáljunk!

A százalékok segítségével bejegyzésről bejegyzésre, hétről hétre és hónapról hónapra láthatjuk, hogy hogyan alakul a közösségi média tevékenységünk, felfelé ível a népszerűségünk, vagy netán hanyatlik. Lényeges, hogy lássuk a tendenciákat, hiszen ezekből tudunk érdemi következtetéseket levonni. A Facebook-on beállíthatjuk a vizsgált időszakot, és néhány kattintással lekérhetjük a számunkra fontos adatokat, mint a kedvelések, megosztások, hozzászólások száma, elérés és átkattintás. De a többi közösségi média oldal esetében is van lehetőségünk elemzések lekérésére, amelyet érdemes kihasználni.

A közösségi média és PPC (Google Ads) hirdetések esetében természetesen a megjelenés és az átkattintás aránya az egyik leglényegesebb mutató, hiszen ennek segítségével láthatjuk, hogy mennyire volt figyelemfelkeltő és releváns a hirdetésünk a célcsoportunk számára. A PPC hirdetések esetében érdemes figyelembe venni a ROI és ROAS mutatókat is, hogy teljes képet kaphassunk hirdetési tevékenységünk sikeréről.

Fontos, hogy folyamatosan – minimum havi szinten- vezessük az marketingelemzési adatokat, hiszen év végén, az éves elemzéskor így tudjuk majd könnyedén átlátni a marketingtevékenységünket, amelyre alapozhatjuk majd következő évi stratégiánkat. Érdemes a hónapról hónapra vezetett százalékos adatokból grafikonokat létrehozni, hiszen így egyértelműen láthatjuk, hogy hol voltak kilengések, milyen arányúak voltak azok, illetve magát az éves tendenciát is érzékelhetjük. A kilengéseket, a negatív vagy pozitív irányú jelentős eltéréseket érdemes megvizsgálni a környezeti hatások figyelembevételével!

Az idei évben fontos figyelembe venni marketingelemzésekor is, hogy egy rendhagyó évet tudhatunk magunk mögött, így negatív kilengések esetében nem feltétlenül a marketingtevékenységünk volt hiányos, hiszen a külső hatások -mint a covid-19 járvány- is okozhatott negatív irányú eltéréseket. Persze ez nem azt jelenti, hogy mentesítsük magunkat a felelősség alól, hiszen az alkalmazkodási képesség nélkülözhetetlen a marketing esetében is.

A Charles Darwin nevéhez köthető elhíresült gondolat tökéletesen helytáll az idei év eseményeit figyelembe véve, melyet az üzleti életben is mindenképp érdemes szem előtt tartanunk:

„Nem a legerősebb marad életben, nem is a legokosabb, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásokra.”

marketing elemzés

Összefoglalva

  • Marketingtevékenységünk elemzésekor ne csak az eladási számokra fókuszáljunk! Brandépítés esetében például teljesen irrelevánsak.
  • Nézzük meg, hogy teljesültek-e az év elején kitűzött marketingcéljaink. Fordítsunk figyelmet a célok teljesülésének időpontjára és a befektetett erőforrások mértékére!
  • Vizsgáljuk meg, hogy megfelelően vannak e beállítva a konverziók (célteljesülések) a weboldalunkon, azaz mérhetők-e a Google Analytics vagy egyéb marketingelemző programok segítségével. Ha igen, vizsgáljuk meg a konverzióinkat, szemléltessük őket grafikonok segítségével, állítsunk fel tendenciákat, ha szükséges elemzzük a kiugró adatokat!
  • A közösségi média tevékenységünk során ne csak számadatokra fókuszáljunk. Fordítsunk figyelmet az elérés-interakció százalékos arányára. Ábrázoljuk grafikonon, állítsunk fel tendenciákat és -akárcsak a weboldalon mért konverziók esetében-, elemezzük a kiugró adatokat!
  • A közösségi média és PPC hirdetések esetében vizsgáljuk meg a megjelenés-átkattintás arányát, valamint fordítsunk figyelmet a ROI és ROAS mutatókra.
  • Vegyük figyelembe, hogy egy rendhagyó évet tudhatunk magunk mögött, így ne ostorozzuk magunkat a kedvezőtlen marketingelemzési eredmények végett, de ne is törődjünk bele. Reálisan szemléljük a kapott adatok okát és határozzunk meg új cselekvési terveket!

Ha segíthetünk vállalkozásod fejlesztésében, marketingstratégiád kidolgozásában és sikeres megvalósításában, akkor ne habozz, vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén!

Ez is érdekelhet

Szálláskezelés felsőfokon

Szálláskezelés felsőfokon

A szállás menedzsment létfontosságú szempont a szálláshely iparban, amely rendkívül időigényes és az önálló kezelése nagy kihívást jelenthet a bérbeadók számára.

Social media – miért légy jelen?

Social media – miért légy jelen?

A kétezres években a tömegmédia csatornáin túl annak közlési módja is megváltozott, a mostmár elsődlegesen okos eszköz alapú közösségi média felületek elterjedésével.

Networking a LinkedIn-en

Networking a LinkedIn-en

A LinkedIn-t számos helyen integrálhatod a marketing stratégiádba. A felhasználók és cégek több különböző céllal használják a LinkedIn-t, melyek közül az egyik a networking.