Az e-kereskedelem az egyik nagy nyertese az elmúlt másfél év járványhelyzetének. Ebben az időszakban ugyanis jelentősen megnövekedtek az e-kereskedelmi költések, ami a hirdetési piacra is hatással voltak.

Egyre többen álltak át teljesen vagy részlegesen az online értékesítésre, marketing szempontból pedig a Google Ads shopping hirdetés lett a tavalyi év nyertese.

Google Ads Shopping hirdetés

Elsőként tegyük tisztába a fogalmakat.

A Google Ads a Google által kifejlesztett online hirdetési platform, ahol a hirdetők ajánlatot tesznek azért, hogy rövid hirdetéseket, szolgáltatási ajánlatokat, terméklistákat vagy videókat jelenítsenek meg a webfelhasználók számára.

Google Ads hirdetés

A Google Shopping lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy termékeket keressenek az online vásárlási webhelyeken, és összehasonlítsák az árakat. Korábbi nevén Google Product Search néven volt ismert.

Google shopping hirdetés

Hasonlóan a Google Ads hirdetési rendszeréhez, a Google Shopping hirdetései is a találati lista első oldalán jelennek meg fényképes formában. És ezzel már a legnagyobb előnyét le is írtuk. A. Google Ads shopping hirdetés ugyanis nemcsak szöveget tartalmaz, de azonnal meg is mutatja a terméket a potenciális vásárló számára, aki így sokkal nagyobb eséllyel fog költeni a webshopon. Megjeleníti a konkurenciát és összehasonlítja az árakat.

Az elmúlt másfél év kimutatásai már azt is alátámasztják, hogy a PPC hirdetési kampányok is jól produkáltak ebben az időszakban. A PPC hirdetések esetében a hirdető csakis akkor fizet, amikor az érdeklődő a hirdetésére kattintott, tehát magának a reklámnak a megjelenítése ingyenes. Így tehát, a Google Shopping hirdetések terjedése a PPC hirdetéseket is megdobta.

A Google Shopping további előnyei:

Könnyű üzemeltetni

A Google Shopping esetén sokkal kevesebb a teendő, mint a Google Ads esetében. Utóbbi hirdetéseihez kulcsszavakat kell választani, meg kell adni az egyes kattintások maximum árát és a hirdetés szövegét is el kell készíteni. A Google Shopping esetében azonban elég egy shopping feed létrehozása, ahova fel kell vinni a hirdetni kívánt termékek adatait. A megjelenő hirdetéseket a Merchant Center fogja összeállítani az adatok alapján, így ezzel csak annyi a feladat, hogy a felépített rendszert továbbítsd a Google felé. Ráadásul a rendszer teljesen automatizálható is. A Google Shopping esetében nem kell kulcsszavazni, mert a termékinformációk beküldése után a Google rendszere mindent elvégez.

PPC hirdetés

Ár-összehasonlítás azonnal

Mivel a hirdetések tartalmazzák a termékek árait is, így potenciális vásárlóid azonnal információhoz jutnak még azelőtt, hogy lekattintanák a hirdetést. Ez rossz hír az ár-összehasonlításra szakosodott oldalaknak, mert a Google közvetlenül a keresőből kínálja kínálja ezt a lehetőséget, hogy bármilyen másik oldalra el kéne látogatni.

Egy keresés, több hirdetés

A Google Ads esetében egy keresésre, maximum egy hirdetésed jelenik meg. A shopping hirdetések esetében azonban nincs ilyen megkötés. Ez talán a Google Shopping egyik legnagyobb előnye, ami nagyon nagy mértékben növeli a sikeres hirdetések, az eladások esélyeit.

Valamint mivel a Google automatikusan választja ki a keresési kifejezéseket, amelyekre megjelennek a hirdetések, így olyan kifejezésekre is megjelenhetnek a hirdetések, melyekre magadtól nem is gondolnál. Ez azért előnyös, mert így nemcsak több hirdetések jelenhet meg egyszerre, de több releváns kulcsszóra is megjelenhetnek a termékeid a Google-ben.

További szakmai tartalmaink elérhetőek a blogunkban vagy ingyenes e-bookjaink között!

Kövess minket Facebookon és Instagramon is!

Ez is érdekelhet

Szálláskezelés felsőfokon

Szálláskezelés felsőfokon

A szállás menedzsment létfontosságú szempont a szálláshely iparban, amely rendkívül időigényes és az önálló kezelése nagy kihívást jelenthet a bérbeadók számára.

Social media – miért légy jelen?

Social media – miért légy jelen?

A kétezres években a tömegmédia csatornáin túl annak közlési módja is megváltozott, a mostmár elsődlegesen okos eszköz alapú közösségi média felületek elterjedésével.

Networking a LinkedIn-en

Networking a LinkedIn-en

A LinkedIn-t számos helyen integrálhatod a marketing stratégiádba. A felhasználók és cégek több különböző céllal használják a LinkedIn-t, melyek közül az egyik a networking.