influencer marketing

Az influenszert – vagy magyarul véleményvezért nevezhetjük hivatásos tartalomgyártónak is, akinek az a munkája, hogy formálja a közízlést, iránymutató módon formálja a közvéleményt. Marketing szempontból a legfontosabb feladata, hogy népszerűségének köszönhetően befolyásolja a követőtábora fogyasztási és vásárlási szokásait, döntéseit. Ma már vannak kifejezetten influenszerek szerződtetésére szakosodott ügynökségek, de egyre több marketing ügynökség veszi fel a portfóliójába az influenszer marketinget.

Az influenszer marketing remek lehetőség különösen a kisebb, de a nagyobb cégek számára is, hogy a marketingre fordított keretet gazdaságosabban és hatékonyabban költsék el. Az influenszer marketing lényege, hogy a véleményvezérek a különböző platformokon közzétett tartalmaikban elhelyezett termék-és szolgáltatás megjelenítések után kapnak díjat, az influenszer kampány pedig akkor működhet hatékonyan, ha a választott híresség megfelelő számú – azaz több tíz-százezres, milliós – és megfelelő összetételű – tehát fizetőképes – követőtáborral rendelkezik.

De ügynökség és céges szempontból ki a hiteles influenszer? A választott személy és a munkássága legyen hiteles és a közvélemény számára pozitív megítélésű – legalábbis nem hátrány, ha az, bár magyar viszonylatban is lehet erre ellenpéldát mondani. Szempont továbbá, hogy ne legyenek olyan követői, akiknek fizet a követésért, hisz a lényeg pont az a partnerek szempontjából, hogy a követők között elinduljon a kommunikáció az online térben adott termékről, szolgáltatásról. Legyen kreatív, tudjon azonosulni a cég profiljával, képviselje hitelesen a márkát.

Influenszer típusok

Az influenszerek több csoportba sorolhatók. A szakma megkülönbözteti őket a követők száma és minősége alapján:

  • nanoinfluenszer: 5.000 fő alatti követőtábor
  • mikroinfluenszer: 5.000-100.000 fő közötti követőtábor
  • makroinfluenszer: 100.000-500.000 fő közötti követőtábor
  • megainfluenszer: 500.000-5.000.000 fő közötti követőtábor
  • celeb, híresség: 5.000.000 fő feletti követőtábor.

Ezek az adatok csak iránymutatások, egy három-négyezer követőszámmal rendelkező nanoinfluenszer is képes hatékony influenszer kampányt lefolytatni, ha specikifus, szűkebb érdeklődési körben reklámoz egy terméket vagy szolgáltatást.

Az influenszer-kampány buktatói

És mi az, amire mindenképp kell még figyelni, amikor influenszer kampányban gondolkodunk?

  1. Alaposan tervezd meg az egész kampányt – mikor, kivel és milyen termék vagy szolgáltatás népszerűsítése miatt dolgoznál együtt.
  2. Úgy válassz influenszert, hogy lehetőleg ne csak egy platfomon legyen jelen, hisz így szélesebb réteghez juthatsz el.
  3. Nem minden celeb influenszer!!! Ez nagyon fontos szempont, hisz attól, mert valakit sokan követnek, még egyáltalán nem biztos, hogy hiteles személyiség vagy épp pozitív a megítélése. Tehát nagy követőszám mellett is bukhatsz nagyot a kampány során, ha hiteltelen személyt választasz.
  4. Fontos, hogy ne csak nagy követőszámmal rendelkezzen a választott influenszer, de aktív is legyen az oldalán, hisz így tud igazán nagy aktivitást kiváltani a követői között.
  5. Mindig mérj vissza egy-egy kampány során, hogy átlásd az esetleges hibákat és eredményeket egyaránt.

További szakmai tartalomért kattints korábbi írásainkra!

Kövess minket Facebookon és Instagramon is! Ha pedig segíthetünk a social media platformjaid felfrissítésében, fordulj hozzánk bizalommal!

Ez is érdekelhet

Szálláskezelés felsőfokon

Szálláskezelés felsőfokon

A szállás menedzsment létfontosságú szempont a szálláshely iparban, amely rendkívül időigényes és az önálló kezelése nagy kihívást jelenthet a bérbeadók számára.

Social media – miért légy jelen?

Social media – miért légy jelen?

A kétezres években a tömegmédia csatornáin túl annak közlési módja is megváltozott, a mostmár elsődlegesen okos eszköz alapú közösségi média felületek elterjedésével.

Networking a LinkedIn-en

Networking a LinkedIn-en

A LinkedIn-t számos helyen integrálhatod a marketing stratégiádba. A felhasználók és cégek több különböző céllal használják a LinkedIn-t, melyek közül az egyik a networking.