Mi a kulcsszókutatás? A kulcsszókutatás egy elemzési folyamat, amely olyan kulcsszavak kutatásából áll, amikre az emberek a keresőmotorokba írva keresnek. Az információ, amit kulcsszókutatás alatt találunk, segít, hogy felállíthassuk a tartalommarketing-stratégiát, vagy akár a teljes marketingstratégiánkat is. Miért fontos a kulcsszókutatás? A keresőoptimalizálás (SEO) rengeteget fejlődött az elmúlt 10 évben. A kulcsszavak rendkívül fontosak voltak […]

Mi a kulcsszókutatás?

A kulcsszókutatás egy elemzési folyamat, amely olyan kulcsszavak kutatásából áll, amikre az emberek a keresőmotorokba írva keresnek.

kulcsszókutatás (Google keresőoptimalizálás)

Az információ, amit kulcsszókutatás alatt találunk, segít, hogy felállíthassuk a tartalommarketing-stratégiát, vagy akár a teljes marketingstratégiánkat is.

Miért fontos a kulcsszókutatás?

A keresőoptimalizálás (SEO) rengeteget fejlődött az elmúlt 10 évben. A kulcsszavak rendkívül fontosak voltak ehhez, hiszen ezek tették a Google-t és más keresőmotorokat képessé arra, hogy helyesen rangsorolják az emberek mindennapi kereséseit.

De ez nem jelenti azt, hogy a kulcsszókutatás elavult folyamat.

A kulcsszókutatás elmondja, hogy milyen témák érdeklik az embereket, és ha feltételezzük, hogy a megfelelő SEO-eszközöket használjuk, akkor képesek vagyunk meghatározni, hogy mennyire népszerűek ezek a témák a közönség körében.

A kulcsszavak keresésénél sok fontos adathoz jutunk. Például megismerjük a kulcsszavak népszerűségét, keresési mennyiségüket. Ezek alapján megtudhatjuk, hogy melyek azok a kérdések, amikre a közönségünk választ szeretne kapni.

Hogyan befolyásolja a felhasználói szándék a kulcsszókutatást?

A felhasználói szándék jelenleg az egyik legfontosabb keresőmotor-rangsorolási tényező.

Annak ellenőrzése érdekében, hogy mi a felhasználó szándéka egy kulcsszóban, érdemes egyszerűen beírni a kulcsszót a keresőmotorba, és megnézni, hogy milyen típusú eredményeket hoz be a találati listán.

A következő szakaszban részletesen megmutatjuk a sikeres kulcsszókutatás lépéseit, amellyel képes leszel egy erős kulcsszóstratégiát létrehozni és végrehajtani.

SEO piramis (kulcsszókutatás )

Hogyan kutathatsz kulcsszavakat SEO-stratégiádhoz? (kulcsszókutatás)

1. lépés: Készíts egy listát a fontos, releváns témákról annak alapján, amit tudsz a vállalkozásodról.

A kulcsszókutatás folyamatának elindításához gondolj azokra a témákra, amelyekben rangsorolni szeretnél. Körülbelül 5-10 témájú főkategóriát is készíthetsz.

Ha például marketingszoftvereket árulsz, mint mondjuk, a HubSpot, akkor a kulcsszókutatás során ezek az általános kulcsszó-kategóriák a legkézenfekvőbbek számodra:

 • „bejövő marketing” (21 K)
 • „blogolás” (19 K)
 • „e-mail marketing” (30 K)
 • „vezető generáció” (17 K)
 • „SEO” (214 K)
 • „közösségi média marketing” (71 K)
 • „marketing elemzés” (6,2 K)
 • „marketing automatizálás” (8,5 K)

A zárójelben lévő számok az átlag havi keresési mennyiséget jelzik.

Ezek az adatok lehetővé teszik annak felmérését a kulcsszókutatás keretében, hogy ezek a témák mennyire fontosak a közönség számára, és hány különféle altéma szükséges a tartalom létrehozásához.

2. lépés: Töltsd ki a kulcsszavakkal a témaköröket.

Most, hogy van néhány kategóriád, amelyre összpontosítani szeretnél, a kulcsszókutatás következő lépéseként ideje meghatározni néhány kulcsszót, amelyek ezekbe a csoportokba esnek. Ezek olyan kulcskifejezések, amelyek véleményed szerint fontosak a SERP-ben (keresőmotorok eredményoldalain), mivel a célfelhasználó valószínűleg keres ilyen kifejezéseket.

Vegyük például a marketing automatizálást:

 • marketingautomatizálási eszközök
 • hogyan kell használni a marketingautomatizálási szoftvert
 • mi a marketing automatizálása
 • hogyan lehet megmondani, hogy szükségem van-e marketingautomatizálási szoftverre
 • „lead” ápolás
 • e-mail-marketing-automatizálás
 • legjobb automatizálási eszközök

És így tovább, és így tovább. Ennek a kulcsszókutatás lépésnek nem az a célja, hogy elkészítsd a kulcskifejezések végleges listáját. A listákat később szűkítjük a folyamat során.

3. lépés: Végezz kutatást, hogy megtaláld a kapcsolódó keresési kifejezéseket.

Ez a kulcsszókutatás egyik kreatív lépése. Ha azon gondolkozol, hogy több olyan kulcsszód legyen, amelyet az emberek egy adott témáról kereshetnek, akkor lépj a Google.com oldalra, és nézd meg a kapcsolódó kulcsszavakat, amelyek egy adott kulcsszó beírásakor jelennek meg.

Amikor beírod a kifejezést, és legörgetsz a Google találati listájának aljára, észre fogsz venni néhány javasolt kulcsszót és kulcskifejezést.

javasolt kulcsszó és kulcskifejezés - kulcszsókutatás

4. lépés: Ellenőrizd, hogy az egyes kategóriákban szerepelnek-e a „short-tail” és a „long-tail” kulcsszavai.

Ha úgy állsz a kulcsszókutatás előtt, hogy nem ismered a különbséget a „short-tail” és a „long-tail” kulcsszavak között, engedd meg, hogy elmagyarázzam.

A „short-tail” olyan kulcsmondatok, amelyek általában rövidebbek és általánosabbak – általában csak egy-három szó hosszúak. A „long-tail” kulcsszavak viszont hosszabb kulcskifejezések, általában három vagy több szót tartalmaznak.

A tőkifejezéseknél nagyobb az online verseny, így a kulcsszókutatás során fontos tudni, hogy mindig a „long-tail” kulcskifejezésekkel indítjuk a keresőoptimalizálási (SEO) kampányunkat.

Gondolj bele: A keresési mennyiség vagy nehézség felkutatása nélkül szerinted a következő kifejezések közül melyiket lenne nehezebb rangsorolni?

 1. Hogyan lehet írni egy nagyszerű blogbejegyzést
 2. Blogolás

Ha a szerinted a második a helyes válasz, akkor teljesen igazad van. De ez ne vegye el a kedved kulcsszókutatás elkészítésétől! A „nagyszerű blogbejegyzés írása” relevánsabb, így az ebből a kifejezésből származó forgalom általában sokkal nagyobb, mint például a „blogolás”-ból.

5. lépés: Nézd meg, hogyan rangsorolják a versenytársaid kulcsszavaikat

Az tény, hogy attól még, hogy konkurenciád valamit csinál, nem azt jelenti, hogy neked is azt kell tenned. Ugyanez vonatkozik a kulcsszavakra. Kulcsszókutatás során vedd figyelembe, hogy csak azért, mert egy kulcsszó fontos a versenytársad számára, nem jelenti azt, hogy fontos neked is.

Azonban meg kell tudnod, hogy a versenytársaid milyen kulcsszavaknak igyekeznek rangot adni a találati listákon. Ebből a kulcsszókutatás során nagyon sok ötletet tudsz meríteni.

Ha a versenytárs rangsorol bizonyos kulcsszavakat, amelyek szintén szerepelnek a te kulcsszólistádon, akkor határozottan érdemes a rangsor javításán dolgozni.

Ne hagyd azonban figyelmen kívül azokat, amelyek a versenytársaidat nem érdeklik. Ez nagyszerű lehetőség lehet számodra a piaci rések feltárására.

6. lépés: A Google AdWords Kulcsszótervező segítségével pontosítsd a kulcsszólistád

Most, hogy megtaláltad a megfelelő kulcsszavak keverékét, itt az ideje, hogy szűkítsd a listádat néhány mennyiségi adattal. Rengeteg eszköz áll a rendelkezésedre ennek eléréséhez, de hadd osszuk meg veled kedvenc módszertanunkat.

Például a kulcsszókutatás ezen szakaszában fantasztikusan hatékony a Google AdWords Kulcsszótervező (ehhez létre kell hoznod egy AdWords-fiókot, de ez nem jelenti azt, hogy hirdetést kell létrehoznod) és a Google Trends kombója.

A Google AdWords Kulcsszótervező által megkapod a keresett mennyiség és a forgalom becsléseit a fontolóra vett kulcsszavakhoz. Sajnos, amikor a Google a Kulcsszóválasztó eszközről a Kulcsszótervezőre váltott, nagyon hasznos funkciókat vettek ki. De kicsit egyensúlyozhatod ezt, ha átveszed a Kulcsszótervezőtől tanultakat, és a Google Trendsbe átülteted.

A Kulcsszótervező segítségével jelölj meg minden olyan kifejezést a listán, amelyeknek túl kevés (vagy túl sok) keresési mennyisége van, és amelyek nem segítik az egészséges keverék fenntartását.

Mielőtt bármit törölnél, ellenőrizd a „trendtörténetüket” és a Google Trends-előrejelzéseket.

Ha olyan kifejezések listáját nézed, amelyik túlságosan hosszú, akkor valahogy szűkítened kell azt. A Google Trends segít meghatározni, hogy mely kifejezésekre érdemes hangsúlyt fektetned.

Nézd meg keresőoptimalizálás szolgáltatásunk az online marketing szervízünkön belül itt.

kulcsszókutatás

Ez is érdekelhet

Szálláskezelés felsőfokon

Szálláskezelés felsőfokon

A szállás menedzsment létfontosságú szempont a szálláshely iparban, amely rendkívül időigényes és az önálló kezelése nagy kihívást jelenthet a bérbeadók számára.

Social media – miért légy jelen?

Social media – miért légy jelen?

A kétezres években a tömegmédia csatornáin túl annak közlési módja is megváltozott, a mostmár elsődlegesen okos eszköz alapú közösségi média felületek elterjedésével.

Networking a LinkedIn-en

Networking a LinkedIn-en

A LinkedIn-t számos helyen integrálhatod a marketing stratégiádba. A felhasználók és cégek több különböző céllal használják a LinkedIn-t, melyek közül az egyik a networking.