Első körben tisztázzuk a fogalmakat. A lead jelentése érdeklődő. Egy olyan személy vagy cég, aki valamilyen formában érdeklődését fejezte ki a szolgáltatások, a terméked, a vállalkozásod iránt. Ez lehet egy önkéntes feliratkozás hírlevélre, bármilyen önkéntes módon történő személyes adat megadása (pl. regisztráció során). Lead és lead között is van különbség, mert mást jelent a lead […]

lead generálás

Első körben tisztázzuk a fogalmakat. A lead jelentése érdeklődő. Egy olyan személy vagy cég, aki valamilyen formában érdeklődését fejezte ki a szolgáltatások, a terméked, a vállalkozásod iránt. Ez lehet egy önkéntes feliratkozás hírlevélre, bármilyen önkéntes módon történő személyes adat megadása (pl. regisztráció során). Lead és lead között is van különbség, mert mást jelent a lead marketing szempontból és mást értékesítő szempontból. A marketing kvalifikált lead (MQL – Marketing Qualified Lead) például egy hírlevélre feliratkozó érdeklődő. Ez az aktivitás a részéről ugyanis azt jelenti, hogy már reagált a vállalkozásod marketingjére, de még nem garantált, hogy vevővé lép elő. Értékesítői szempontból sales kvalilifikált leadről beszélünk (SQL – Sales Qualified Lead), amikor a potenciális vevő/ügyfél már tett egy olyan lépést, pl. kitöltötte az ajánlatkérő űrlapot a honlapon vagy visszahívást kér, tehát feltételezhető, hogy a szándéka mögött üzleti lehetőség lapul.

A lead generálás jelentése, amikor egy vállalkozás azon dolgozik, hogy minél több használható leadet generáljanak annak érdekében, hogy növeljék az ügyfelek számát. Lead akkor is keletkezik, ha nem csinálsz semmit, hisz a potenciális ügyfelek maguktól is rád találhatnak vagy ajánlás útján is eljuthatnak hozzád. Ez azonban nem szokott elég lenni.

lead marketing

Lead generálás – de hogyan?

  1. Keltsd fel a potenciális ügyfél figyelmét! – ez történhet fizetett hirdetéssel, jól SEO-zott blog bejegyzéseken keresztül, vagy e-mail marketingen keresztül.
  2. Jusson el a honlapodra! – Bármilyen úton is kelted fel a potenciális ügyfél/vevő figyelmét, fontos, hogy legyen egy link, ami elvezet a honlapodra.
  3. Szembesüljön egy jó ajánlattal! – Az ajánlat pedig legyen számára motiváló, tehát legyen ott egy letölthető e-book, egy hasznos, tudásmegosztó videó, kupon vásárláshoz stb.
  4. Generálja magát leaddé! – Ha tetszik neki, amit lát, hasznos számára, tehát motiválttá válik az ajánlat által, akkor máris leaddé generálta magát azzal, hogy lecsapott az általad kínált ajánlatra. Ezek után pedig már sokkal nagyobb az esélye, hogy nemcsak lead marad, hanem potenciális vásárlóddá lép elő.

A lead marketing buktatója

A lead generálás fontos részét képezi a marketing folyamatnak. A marketing és sales szakemberek mind azon dolgoznak, hogy minél több emberrel és minél gyorsabban megtöltsék az értékesítési tölcsért. Éppen ezért tűnik egyszerű lehetőségnek a lead vásárlás, azonban ez nem kifizetődő út. A vásárolt leadek ugyanis nem organikus úton kerülnek hozzád. Ők egy másik weboldalon adták meg az adataikat, tehát valójában nem a te potenciális leadjeid, ezáltal a nekik szánt üzenet szinte biztos, hogy nem ér célba. Az így szerzett emberek sosem jártak a honlapodon és nem önszántukból keveredtek hozzád, tehát a megjelenésed jó eséllyel visszatetszést fog kelteni, jobb esetben nem vált ki semmilyen reakciót. A kéretlen üzenetek pedig nagy valószínűséggel spamként végzik, ami magában rejti a feketelistára kerülés lehetőségét.

Érdemes tehát alaposan átgondolt lead marketing mentén végezni a lead generálást ahhoz, hogy valóban hasznos és hatékony munkát végezz. Amennyiben úgy érzed, hogy hasznos volt számodra ez a tartalom, egy megosztással segíts, hogy másokhoz is eljusson! Ha pedig ilyen irányú segítségre lenne szükséged, akkor keress minket bizalommal!

Ez is érdekelhet

Szálláskezelés felsőfokon

Szálláskezelés felsőfokon

A szállás menedzsment létfontosságú szempont a szálláshely iparban, amely rendkívül időigényes és az önálló kezelése nagy kihívást jelenthet a bérbeadók számára.

Social media – miért légy jelen?

Social media – miért légy jelen?

A kétezres években a tömegmédia csatornáin túl annak közlési módja is megváltozott, a mostmár elsődlegesen okos eszköz alapú közösségi média felületek elterjedésével.

Networking a LinkedIn-en

Networking a LinkedIn-en

A LinkedIn-t számos helyen integrálhatod a marketing stratégiádba. A felhasználók és cégek több különböző céllal használják a LinkedIn-t, melyek közül az egyik a networking.