Mit értünk pontosan social media alatt? A social media platformokat az különbözteti meg egyszerű weboldalaktól vagy éppen chatszobáktól, hogy a közösségi kommunikáció változatos formáját teszik lehetővé. Nemcsak beszélgetéseket folytathatunk ezeken a felületeken, hanem azonnal, valós időben reagálhatunk a látott tartalmakra, és mi magunk is közzétehetünk tartalmakat: életeseményeinket, véleményünket, tudásunkat megoszthatjuk képek, videók, gifek, emojik, formájában, […]

Közösségi média

Mit értünk pontosan social media alatt?

A social media platformokat az különbözteti meg egyszerű weboldalaktól vagy éppen chatszobáktól, hogy a közösségi kommunikáció változatos formáját teszik lehetővé. Nemcsak beszélgetéseket folytathatunk ezeken a felületeken, hanem azonnal, valós időben reagálhatunk a látott tartalmakra, és mi magunk is közzétehetünk tartalmakat: életeseményeinket, véleményünket, tudásunkat megoszthatjuk képek, videók, gifek, emojik, formájában, élő adásokon, posztokon, történeteken, kommenteken keresztül. A social media egyaránt alkalmas arra, hogy az offline térben megismert emberekkel, márkákkal, művészekkel, szervezetekkel tartsuk a kapcsolatot, és arra is, hogy új ismeretségeket kössünk. A legnépszerűbb hazai social media felületek közé sorolható ma a Facebook, az Instagram, a TikTok, a YouTube és a LinkedIn.

Mióta van social media?

Talán régebb óta, mint gondolnád: az első közösségi média oldalt ugyanis 1997-ben alapították, SixDegrees néven. Ezt követte a főként az USA-ban befutott Friendster és MySpace, majd 2003-ban a ma is népszerű LinkedIn. Az igazi mérföldkövet azonban 2004 jelentette: ekkor startolt a Thefacebook, a mai Facebook első verziója. Az év pedig, amióta erről a jelről: # nem a kotta keresztje, hanem a „hashtag” szó jut eszünkbe, 2007.

A közösségi média felületek terjedése hamar tovább folytatódott: 2009-ben jött létre a kreatívok kedvenceként népszerűvé vált Pinterest, majd 2010-ben az Instagram, amely 2012-ben vásárlás útján hivatalosan a Facebook-univerzum része lett.

Social media: hogyan használhatom marketing célokra?

Röviden: majdnem ugyanúgy, ahogy személyes kapcsolattartásra és szórakozásra is használod, csak egy kis csavarral. A social media eszközök ugyanis megadják a lehetőséget, hogy a közösségi kommunikáció közvetlen természetességével lépj kapcsolatba a vevőiddel, miközben professzionális és cselekvésre ösztönző tartalmakkal látod el őket. Bonyolultnak hangzik? Ne aggódj, valójában nem az – szedjük kicsit szét!

Az alaphelyzet az, hogy aktív vagy a közösségi média felülete(i)den: feltüntetted az elérhetőségeidet, kitetted a logódat profilképnek, és hetente többször posztolsz valamit. Már ezzel is sok érdeklődőt elérhetsz, de az igazi szintlépés akkor következik be, ha elkezdesz

 • tudatosan, stratégia mentén tartalmakat gyártani, és
 • social media eszközöket használni.

Az első ponthoz a kulcs egy tartalomnaptár (marketinges berkekben angolul, content calendar néven is emlegetik). Ebben hétről hétre, hónapról hónapra betervezheted, hogy mikor milyen tartalmat szeretnél közzétenni. Ahhoz pedig, hogy mindehhez ötleteket meríts, érdemes social media helyzetelemzést kérni egy profi ügynökségtől – ha felveszed velünk a kapcsolatot, ezt akár ma is megrendelheted!

A helyzetelemzés pontos képet ad arról, hogy kik a te célközönséged és hogyan érdemes megszólítani őket (beleértve azt is, hogyan csinálják a versenytársaid, és mi az amit érdemes átvenni tőlük). Ez alapján már megalkotható egy részletes közösségi média stratégia, amely alapján felépítheted a tartalomnaptárat is.

A második pont akkor jön a képbe, amikor épp elkezdenél azon gondolkodni: rendben, itt van ez a jól összerakott content calendar, azt is tudom, kiket célozzak, de hogyan fogom mindezt kézben tartani? Ebben óriási segítség lesz, ha igénybe veszel néhány social media eszközt

 • tartalomkészítésre,
 • időzítésre, és
 • elemzésre.

Közösségi média

Szintlépés a social media marketingben

Tartalomkészítés során például sok terhet levehetnek a válladról az olyan ingyenes, online kép és videószerkesztő programok, mint például a Canva: segítségükkel úgy gyárthatsz bármilyen grafikai gyakorlat nélkül friss, izgalmas tartalmakat a social media oldalaidra, hogy közben hű maradhatsz a márkád vizuális arculatához.

Ha Facebokon vagy a legaktívabb, fontos, hogy ismerd a „Bejegyzés időzítése” lehetőséget, ami egyszerű használatával segít az oldaladnak „előre gondolkodni”. Ha azonban több social media felületen is szeretnél aktívan kommunikálni, érdemes olyan megoldásokat is bevetni, mint például a HootSuite vagy a SocialPilot, amelyek segítenek minden felületet egy irányítópult alá rendezni.

Az is rendkívül fontos, hogy bejegyzéseid, közösségi média aktivitásaid teljesítményét ellenőrizni tudd. A kedvelések száma önmagában még nem a siker mércéje! Ennél komplexebb a kép. A megfelelő social media eszközök szerencsére megkönnyítik, hogy átlásd. Az előbb említett, időzítési funckiójuk miatt népszerűvé vált eszközök nagy része elemzési lehetőségekkel is fel van szerelve, de a legrészletesebb eredményt a műfaj két nagy klasszikusa, a Facebook Analytics és a Google Analytics.

Amikor az organikus követőid kezelésében már van egy kis tapasztalatod, jöhet az igazán izgalmas rész: a social media hirdetés!

Hogyan hirdessek a közösségi médiában?

Ha visszaugrunk egy pillantásra a történelmi kitekintéshez, látni fogjuk, hogy a közösségi média hirdetés sem kifejezetten újkeletű dolog: a Facebook 2007-ben létrehozta hirdetési felületének első verzióját. Népszerűsége pedig azóta is folyamatosan növekszik – ahogy lehetőségei is tágulnak. A közösségi médiában kétségtelenül a Facebookon van a legszéleskörűbb lehetőség a hirdetésre – de a digitális felületek ismerete csak az egyik feltétele a sikeres kampányoknak.

Social media hirdetés előtt hasonló folyamaton kell végigmenned, mint a „sima” közösségi média megjelenéseid megtervezésekor, csak részletesebben és cél-orientáltabb szemlélettel. Teendőlistád röviden a következő:

 • tűzz ki reális célokat,
 • kutasd fel a célközönséged,
 • tervezd meg a hirdetési kampány formátumát és időtartamát,
 • tervezd meg a költségvetést,,
 • készítsd elő a képeket és szövegeket
 • a kampány során folyamatosan monitorozd a teljesítményt, és ha szükséges, változtass a beállításokon, majd
 • a kampány végeztével készíts elemzést és vond le a következtetéseket.

A social media felületetek számtalan lehetőséget kínálnak, hogy online marketing stratégiádat sikerre vidd.

Ha ehhez egy profi csapat segítségét is szívesen vennéd, keresd a Herz Kreációt!

A közösségi média sikerének 6 titka

 

Kövess minket Facebookon is!

Ez is érdekelhet

Szálláskezelés felsőfokon

Szálláskezelés felsőfokon

A szállás menedzsment létfontosságú szempont a szálláshely iparban, amely rendkívül időigényes és az önálló kezelése nagy kihívást jelenthet a bérbeadók számára.

Social media – miért légy jelen?

Social media – miért légy jelen?

A kétezres években a tömegmédia csatornáin túl annak közlési módja is megváltozott, a mostmár elsődlegesen okos eszköz alapú közösségi média felületek elterjedésével.

Networking a LinkedIn-en

Networking a LinkedIn-en

A LinkedIn-t számos helyen integrálhatod a marketing stratégiádba. A felhasználók és cégek több különböző céllal használják a LinkedIn-t, melyek közül az egyik a networking.