Keresőmotor optimalizálás szótár

A

A hajtás felett – Above the Fold

Olyan tartalom, amely egy weboldalon jelenik meg. A megtekintéshez nincs szükség arra, hogy a felhasználó legörgessen az oldalon. A Google 2012-ben létrehozta az oldalelrendezési algoritmust, hogy csökkentse azon webhelyek rangsorolását, amelyek túl sok hirdetést jelenítenek meg ebben a részben.

A befektetés megtérülése (ROI) – Return on Investment

A SEO-tevékenységek teljesítményének mérési módja. A kiszámítási módja a következő: elosztjuk az organikus kereséssel szerzett bevétel összegét a teljes beruházás költségével, majd megszorozzuk 100-zal.

Adat – Data

A valódi ügyfeleket számláló érték – ki, mi, hol, mikor, miért és hogyan –, mindegyikre szükség van a SEO-stratégiákkal és -taktikákkal kapcsolatos megalapozott döntések meghozatalában.

AdSense

Az AdSense egy olyan Google-hirdetési program, amelyben a weboldal üzemeltetői hirdetési helyet biztosítanak az oldalukon a Google-hirdetések számára.

Affiliate

Az affiliate marketing a marketing egy olyan formája, amely során egy magánszemély (vagy ritkábban cég) blogjáról vagy webhelyéről a forgalmat egy cég (általában egy webáruház) webhelyére tereli speciális hivatkozások segítéségével.

AJAX

Az aszinkron JavaScript és az XML egy olyan programozási típus, amely lehetővé teszi egy weboldal számára, hogy információkat küldjön és fogadjon egy szervertől, hogy dinamikusan változtassa az oldalt újratöltés nélkül.

Ajtóoldal – Doorway Page

Azok a weboldalak, amelyeket a keresőmotorok rangsorolására hoztak létre, meghatározott kulcsszavak alapján, kizárólag azzal a céllal, hogy átirányítsák az adott oldalra kattintó felhasználókat egy másik webhelyre, úgy, hogy a felhasználó nem tud ennek az oldalnak a létezéséről.

Aldomain – Subdomain

Egy külön oldal, amely a fő domainben helyezkedik el. Például: http://jobs.searchenginejournal.com/ egy aldomain, amely a https://www.searchenginejournal.com/ fő domainjén létezik.

Algoritmus – Algorithm

Összetett számítógépes program, amelyet a keresőmotorok használnak adatok lekérdezésére, és a lekérdezés eredményeinek továbbítására. A keresőmotorok algoritmusok kombinációját használják a rangsorolt ​​weboldalak megjelenítéséhez az eredményoldalon, számos rangsorolási tényező és jel alapján.

Algoritmus megváltoztatása – Algorithm Change

Néhány algoritmikus változás teljesen észrevétlen marad. A jelentős algoritmikus változások hatása azonban általában meglehetősen gyorsan megfigyelhető, bár a változás teljes bevezetése néha hetekbe telik. Az algoritmikus változásoknak három formája van:

Algoritmusupdate: A keresőmotor megváltoztatja a meglévő algoritmus bizonyos jeleit.

Algoritmusfrissítés: A keresőmotor újra létező algoritmust futtat ugyanazokkal a jelekkel, mint utoljára.

Új algoritmus: A keresőmotor új algoritmust ad hozzá a keresés minőségének javításához. Például: Google Panda, Google Penguin.

Alt attribútum (Alt tag) – Alt Attribute

HTML-kód, amely információt nyújt a keresőmotorok és a képernyőolvasók számára (vakok és látássérültek számára) a kép tartalmának megértéséhez.

Más néven: Alt szöveg, alternatív szöveg, Alt tag.

Analitika – Analytics

Az adatok gyűjtésének, elemzésének és értelmezésének tudománya a jövőbeni felhasználás érdekében, annak alapján, hogy mi működött (vagy mi nem). Történeti visszatekintést is nyújt.

Lásd még: Google Analytics.

Állapotkódok – Status Codes

A szerver által küldött válaszkódok, ha egy linkre kattintanak, weboldalt vagy fájlt kérnek, vagy űrlapot nyújtanak be. A SEO szempontjából fontos általános http-státuszkódok:

 • 200 (OK)
 • 404 (nem található)
 • 410 (elmúlt)
 • 500 (belső szolgáltatáshiba)
 • 503 (a szolgáltatás nem elérhető)

Álcázás – Cloaking

Más tartalom vagy URL-ek megjelenítése a felhasználók, és más a keresőmotorok számára. Ez megsérti a Google Webmester irányelveit.

Átirányítás – Redirect

Ez egy olyan folyamat, amely átküldi a felhasználót (vagy keresőmotort) egy másik (de ugyanakkor releváns) weboldalra, amikor egy honlapra fellép. Kétféle átirányítás létezik:

 • 301: állandó átirányítás
 • 302: ideiglenes átirányítás

Átkattintási arány (CTR) – Click-Through Rate (CTR)

Az a számban kifejezett érték, amely megmutatja, hogy milyen arányban kattintanak rá a felhasználok a keresési eredményekre. Ezt úgy számítják ki, hogy a kattintások számát elosztják az összes megjelenítés számával, majd megszorozzák 100-zal.

Árva oldal – Orphan Page

Minden olyan weboldal, amelyhez nem kapcsolódnak más, a weboldalon található oldalak.


B

B2B

Jelentése business-to-business (üzlettől üzletnek). A B2B SEO esetében a beszerzési ciklus hosszabb, a termékek és szolgáltatások drágábbak, a közönség pedig profi döntéshozók.

B2C

Jelentése business-to-consumer (üzlettől fogyasztóknak). A B2C SEO esetében a vásárlási ciklus általában rövidebb (bár az ágazatonként továbbra is változik), a termékek és szolgáltatások (többnyire) olcsóbbak, a fogyasztók pedig a közönség.

Baidu

Kína legnépszerűbb keresőmotorját, a Baidut 2000 januárjában alapította Robin Li és Eric Xu.

Banner

A szalaghirdetések ma is a leggyakrabban használt hirdetési formák a világhálón. Általában (animált) grafika formájában készülnek, és a céloldalra mutatnak. A reklámcsíkok különböző méretben léteznek, amelyeket egyértelműen meghatároznak.

Bejövő link – Backlink, Inbound link

Egy olyan weboldalra mutató link, amely egy külső webhelyről származik. Például, ha a keresőmotor naplója linkel a Google-hoz, akkor ez bejövő linknek számít a Google oldalán; ha a Google linket mutat a Herz Kreáció oldalára, akkor az egy bejövő link.

Belső link – Site links

Legfeljebb hat, algoritmikusan választott hivatkozás, amelyek a legmagasabb rangú organikus keresési eredmény ugyanazon weboldalának felsorolása alatt jelennek meg. Letilthatjuk, hogy az oldalak belső linkekként jelenjenek meg a Search Console-ban vagy a Bing Webmester Eszközökben.

Más néven: Deep Links (Bing).

Bing

A Microsoft keresőmotorjának neve. A Bing 2009 júniusában indult, helyettesítve a Microsoft Live Searchöt (korábban MSN Search és Windows Live Search). 2010 óta a Bing a Yahoo organikus keresési eredményeit hajtja végre, a Microsoft és a Yahoo által 2009 júliusában kötött keresési megállapodás részeként.

Bizalom – Trust

Általában a domain történetére vonatkozik (pl. hivatkozik-e vagy tartalmaz szakértői forrásokat, pozitív hírnevet épít-e, betartja a Webmester irányelveit).

Black Hat SEO (fekete kalap SEO)

Kockázatos SEO-technikák, amelyek ellentétesek a Google Webmester irányelveivel.

Lásd még: Webspam.

Blog

Tartalom közzététele, időrendi sorrendbe rendezve, a tetején a legfrissebb tartalommal. A tartalom tükrözi a személyes vagy vállalati érdekeket, és egyén vagy közreműködők csoportja írhatja. A blogokat eredetileg webnaplóknak vagy weblogoknak nevezték. Mivel azonban a webnapló egy szerver naplófájljait is jelentheti, a kifejezés zavaró volt. A félreértés elkerülése érdekében a „blog” rövidítést készítették, és ez lett a közös kifejezés.

Bot

Lásd: Crawler, Googlebot.

Büntetés – Penalty

Lásd: kézi művelet.


C

Call to Action

Ez azt jelenti, amikor a hirdetés felkéri a látogatót, hogy valamilyen aktivitást végezzen el, például: „kattints ide, like-old, vedd meg”.

 

ccTLD

Országkód felső szintű domainje. Például egy, a magyarországi székhellyel rendelkező vállalkozásnak lenne egy ilyen domainje: herzkreacio.hu, ahol a „hu” a ccTLD.

Cím – Heading

A címsorok (H1–H6) a tartalmat részekre bontják fontosságuk alapján, ahol a H1 a legfontosabb, a H6 pedig a legkevésbé fontos. A címcímkéket természetesen kell használni, és adott esetben tartalmazniuk kell a cél kulcsszavakat, mivel ennek használata kis SEO-előnyt jelenthet.

Click Bait

Olyan tartalom, amelyet arra terveztek, hogy az embereket kattintásra ösztönözze, általában azáltal, hogy túlzásba viszik vagy szándékosan félrevezetik a címsorokat, így a kiadók hirdetési bevételt szerezhetnek.

CMS

A tartalomkezelő rendszert jelenti. Webalapú alkalmazás, amely lehetővé teszi az emberek számára digitális eszközök létrehozását, feltöltését és kezelését.

Co-Citation

Milyen gyakran említ két weboldalt (vagy weboldalt) egy harmadik fél webhelye, akkor is, ha az első két elem nem hivatkozik (vagy hivatkozik) egymásra. Ilyen módon a keresőmotorok meg tudják állapítani a tárgy hasonlóságát.

CPC

A kattintásonkénti költség a linkre, vagy szalaghirdetésre való kattintás költsége egy hirdetési kampány során. Mint például a Google AdWords segítségével a hirdető csak akkor fizet, ha a hirdetésre kattintanak.

CPL

Itt a cél az, hogy a felhasználó kattintson egy hirdetésre, majd elvégezzen egy kapcsolódó műveletet a hirdető nyitóoldalán. Ebben az esetben a platform üzemeltetője, amelyen a hirdetést feltették, díjazásban részesül.

Crawler

A program keresőmotorjai feltérképezik az internetet. A botok weboldalakat keresnek, hogy információkat gyűjtsenek, és hozzáadják vagy frissítsék a keresőmotor indexét.

Más néven: Bot, Spider, Web Crawler.

Crawling

Információgyűjtés egy bejáró segítségével egymilliárd nyilvános weboldalról a weboldalak frissítéséhez, hozzáadásához és rendezéséhez a keresőmotor indexében.

CSS

A lépcsőzetes stíluslapok leírják, hogyan kell a HTML-elemeknek (pl. szín, betűtípusok) megjelenniük a weboldalakon, és hogyan kell alkalmazkodniuk, amikor különféle eszközökön tekintik meg őket.


D

Dead-End oldal – Dead-End page

Olyan weboldal, amely nem kapcsolódik más weboldalakhoz. Így hívják, mert ha egy felhasználó vagy bot megérkezik ezen az oldalon, nincs helye továbblépni.

De-index

Amikor a Google ideiglenesen vagy véglegesen eltávolít egy webhelyet vagy weboldalt a keresési eredményekből, különösen a keresési indexéből. A Google az URL-ek eltávolítása eszközt biztosít a Search Console-ban önkéntes esetekben; a webhelyet azonban indexelés nélkül is le lehet vonni büntetésként a Google Webmester irányelveinek megsértése miatt, kézi művelet formájában.

Más néven: törlés, lelistázás.

DMOZ

Jelentése: Nyílt Könyvtár Projekt (Open Directory Project). Ez a weboldalak emberi szerkesztésű könyvtára 1998. június 5-én indult és 2017. március 17-én zárult le.

Do-follow

Egy link, amely nem használja a „no follow” attribútumot. Más szavakkal: egy link.

Domain

Webhely címe – általában olyan kiterjesztéssel zárul, mint például .com, .org vagy .net. Például: a www.herzkreacio.eu/.com a webhely domainje.

Domainhatóság – Domain Authority

 • A weboldal általános, az idők során felépített „erőssége”, amely gyorsan segíthet az új oldal rangsorolásában, még mielőtt a tartalomhivatkozásokat vagy elkötelezettséget szerez.
 • A 0–100 közötti pontszámot a Moz SEO szoftvercég használja arra, hogy megjósolja a weboldal képességét a keresési eredmények között.

DuckDuckGo

Egy keresőmotor, amelyet 2008. szeptember 28-án alapítottak. Gyakran dicsérik, hogy a felhasználói adatvédelemre koncentrálnak.  A DuckDuckGo több mint 400 forrásra támaszkodik a keresési eredmények kiszolgálására, ideértve a vertikális keresőgépeket, a saját robotját, a DuckDuckBotot, a Binget és a Yandexet. 2016-ban 4 milliárd keresést végeztek a DuckDuckGón.


E

Egységek (entitások) – Entities

Emberek, helyek, szervezetek, webhelyek, események, csoportok, tények és egyéb dolgok.

Lásd még: tudás gráf.

E-kereskedelem – E-commerce

Termékek vétele és eladása online.


F

Felhasználói élmény (UX) – User experience

A felhasználók általános érzése megmarad azután, hogy kapcsolatba lépnek egy márkával, online jelenlétével és termékével/szolgáltatásával.

Felhasználók által generált tartalom (UGC) – User-generated content

Bármilyen típusú tartalom – videók, blogbejegyzések, megjegyzések, vélemények stb. –, amelyeket a felhasználók vagy az ügyfelek készítenek.

Felső szintű domain (TLD) – Top-level domain

Egy adott webcím kiterjesztése. Ezek tartalmazzák:

 • .com
 • .org
 • .net
 • .info

Sokkal több iparág- és országspecifikus lehetőség is létezik.

Más néven: gTLD (általános felső szintű domain); domain kiterjesztése.

Feltérképezés költségvetése – Crawl budget

Feltérképezés költségvetése. Azon URL-címek száma, amelyeket a keresőmotorok egy adott időszakon belül feltérképezni tudnak, és szeretnének feltérképezni egy webhelyen.

Feltérképezési hiba – Crawl error

 • URL-címek, amelyeket a keresőmotor robotja nem tud bejárni.
 • Az állapotkódot visszaadó URL-ek.

Feketedobozteszt – Black box test

A feketedobozok olyan komplex számítógépes programok, amelyeket általában rosszul értelmezünk. A bemenetek és a kimenetek megfigyelhetők, de magának a folyamatnak nincs hozzáférése bizalmas jellege miatt. Például a Google algoritmusa egy feketedoboz.

Fizetett keresés – PaidSearch

A kattintásalapú hirdetések (PPC-Pay Per Click), amelyek a keresőmotorokon megjelennek az organikus találatok felett (és gyakran azok alatt is).

Forgalom – Traffic

Azok a felhasználók (és néha robotok), akik meglátogatják a weboldalad.

Függőleges keresés – Verticalsearch

Speciális típusú keresés, ahol a hangsúly csak egy adott témára, a tartalom típusára vagy a médiára irányul. Például: YouTube (videó), Amazon (vásárlás), Kayak (utazás), Yelp (üzleti vélemények).

Fülke – Niche

Konkrét piac vagy érdeklődési kör, amely egy nagyon szenvedélyes emberek kis csoportjából áll.