Szótár G-L-ig

G

Gépi tanulás – Machinelearning

A mesterséges intelligencia azon részhalmaza, amelyben a rendszer adatokat használ egy összetett folyamat megtanulására és kiigazítására, emberi beavatkozás nélkül.

Google

A Larry Page és Sergey Brin által 1998 szeptemberében alapított keresőmotor. A Google radikális eltérést mutat az emberi szerkesztésű webes könyvtáraktól, a webes feltérképezés technológiájára és egy összetett algoritmusra támaszkodva a hiperhivatkozási minták elemzésére, a webhelyek rangsorolására. A Google a leggyakrabban használt keresőmotor a világ szinte minden országában.

Google Ads

A Google által üzemeltetett hirdetési felület. A hirdetések a keresési eredmények tetején találhatóak, meghatározott kulcsszavak alkalmazása után.

Google Analytics

A Google Analytics egy ingyenes alkalmazás a Google-tól, amellyel átfogó információkat jeleníthet meg a felhasználói tevékenységekről/forgalomról, és ezzel kapcsolatban jelentéseket készíthet.

Látogass el a Google Analytics oldalra: Google Analytics.

Google Bomba

Olyan gyakorlat, amelynek célja egy weboldal rangsorolása a meglepő vagy ellentmondásos keresési kifejezéseknél. Ezt úgy valósították meg, hogy számos weboldal egy adott weboldalra mutató hivatkozást adott, rögzített szöveggel, hogy ez a kifejezés rangsorolható legyen.

Googlebot

A webes feltérképező rendszer, amelyet a Google új webhelyek és weboldalak keresésére és felvételére használ fel az indexébe.

Google Dance

A 2002-től kezdve használt kifejezés, amikor a Google nagyjából havonta frissítette keresési indexét.

Google Kolibri

A Google keresési algoritmusa, amelyet hivatalosan 2013 szeptemberében jelentettek be, miután egy hónapja már használták. A Hummingbird célja az volt, hogy jobban megértse a lekérdezések teljes körét (azaz a szemantikai keresést), és ne bizonyos kulcsszavakat, a jobb eredmények elérése érdekében.

Google Galamb frissítés – Google Pigeon Update

A 2014. július 24-én elindított jelentős Google helyi keresési frissítés neve (amelyet a SEO-ipar ad, nem a Google). A Pigeon célja a helyi keresések pontosságának és relevanciájának javítása volt, a hagyományosabb Google-rangsorolási jelek kihasználásával, valamint a távolság és a rangsorolási paraméterek megkeresése.

Google Panda algoritmus – Google Panda Algorithm

A Google egyik legfontosabb algoritmusfrissítése, amely eredetileg 2011 februárjában jelent meg, ezt számos későbbi frissítés követte. A Google Panda célja az volt, hogy csökkentse az alacsony értékű tartalom láthatóságát, amelyet gyakran „tartalomfarmok” készítenek. 2016-ban a Panda a Google alapvető rangsorolási algoritmusának része lett.

Google Pingvin algoritmus – Google Penguin Algorithm

A Google egyik legfontosabb algoritmusa, amelyet 2012 áprilisában indított el, és frissítések sorozatát követte. A Penguin célja az volt, hogy csökkentse a túlságosan optimalizált webhelyek vagy azoknak a webhelyeknek a láthatóságát, amelyek bizonyos spam jellegű taktikákkal túlzottan visszaéltek (pl. alacsony minőségű linkek felépítése, kulcsszavak kitöltése). 2016-ban a Penguin valós időben indította el a Google alapvető algoritmusának részeként.

Google RankBrain

A Google egyik alapvető algoritmusváltozását hivatalosan 2015 októberében vezették be, bár az ezt megelőző hónapokban tesztelték. A RankBrain segítségével a Google hozzátette a gépi tanulást az algoritmusához, és ezt a harmadik legfontosabb rangsorjelzőnek hívják. 2016 júniusában kiderült, hogy a RankBrain részt vett minden lekérdezésben, és befolyásolja a rangsorolást.

Google Sandbox

Elméletileg megvitatott (de a Google által soha nem megerősített) „várakozási időszak”, amely megakadályozza, hogy az új webhelyek optimalizálási erőfeszítéseik teljes előnyeit élvezzék. Ezt a hatást általában leginkább az új, versenyképes kulcsszavakat célzó webhelyek szemléltetik, és csak akkor lehet legyőzni, ha a webhely elegendő tekintélyt szerez.

Google SearchConsole

A Google SearchConsole számos hasznos funkciót kínál, többek között a webhelyek figyelési képességének és a webhelyek sebességének figyelésének képességét. Ezen oldalakat a kézi műveletekről szóló értesítések továbbítására is használják.

Google Trends

Olyan webhely, ahol információkhoz juthatunk a legújabb keresési trendekről, történetekről és témákról.

Látogass el a Google Trendre: Google Trends.

Google Webmester Irányelvek – Google Webmaster Guidelines

A Google útmutatása a webhely-optimalizálással kapcsolatos helyes gyakorlatokról, valamint a „tiltott” gyakorlatokról, amelyek kézi műveletet eredményezhetnek. Egyszerűen:

 • Készíts egyedi, értékes és vonzó webhelyeket és weboldalakat a felhasználók számára, nem pedig a keresőmotorok számára.
 • Kerüld el azokat a trükköket és technikákat, amelyek megtévesztik a felhasználókat, és csak a keresési rangsor javítására szolgálnak.

Ajánlott olvasmány: Google Webmester Irányelvek.

Gyorsítótár – Cache

Olyan technológia, amely ideiglenesen tárol webes tartalmat, például képeket, az oldal későbbi betöltési idejének csökkentése érdekében.

Gyorsítótárazott oldal – CachedPage

A weboldal pillanatképe, ahogyan az a keresőmotor utoljára feltérképezésekor jelent meg.


H

Hangalapú Keresés – Voice Search

A hang által aktivált technológia olyan típusa, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy eszközbe (általában okostelefonba) beszéljenek, kérdéseket tegyenek fel vagy online keresést végezzenek.

Használhatóság – Usability

Azt mutatja, hogy milyen egyszerű az emberek számára a weboldalad használata. A honlapod kialakítása, a böngésző kompatibilitása és egyéb tényezők szerepet játszanak a használhatóság javításában, és webhelyed a lehető legtöbb ember számára elérhetővé tételében.

Hatóság – Authority

A jelek kombinációjával a keresőmotorok webhelyek és weboldalak rangsorolására használják fel.

Headline

Egy H1 tag.

Head Term

Népszerű kulcsszó magas keresési mennyiséggel, amelyhez általában nehéz rangsorolni.

Más néven: Head Key, Short-Tail.

Hilltop algoritmus – Hilltop algorithm

Ez az algoritmus azt vizsgálja, hogy egy adott oldal milyen mértékben releváns a keresi feltétel szempontjából.

HITS algoritmus – HITS algorithm

A hiperhivatkozás által indukált témakeresés egy linkelemző algoritmus, amely az értéket nemcsak a tartalom és a bejövő hivatkozások (hatóságok), hanem a kimenő hivatkozások (hubok) alapján is felbecsüli.

Hivatkozó – referrer

URL-adatok, amelyek azonosítják a felhasználó weboldalkérésének forrását. Megmutatja azt a webhelyet, ahonnan a céloldal elérhető, tehát információt nyerhetünk arról, hogy a weblapot keresőmotor segítségével találták-e.

Hírnévmenedzsment – Reputation Management

A márka vagy személy pozitív online imázsának kialakítása – beleértve a keresési eredményeket és a közösségi médiát is – a negatív említések láthatóságának minimalizálásával.

Más néven: online hírnévmenedzsment, PR.

Homepage

A webhely alapértelmezett vagy bevezető weboldala.

Honlap – Website

A világhálón együtt tárolt weboldalak gyűjteménye.

Honlapon belüli link – Sitewide link

Link, amely megjelenik egy weboldal minden oldalán, általában egy sablont használó blogok vagy webhelyek oldalsávjában vagy láblécében.

.htaccess fájl – .htaccess file

Szerverkonfigurációs fájl, amely felhasználható az URL-ek átírására és átirányítására.

HTML

Szövegalapú kódnyelv. A hipertext-továbbítási protokoll az adatok átvitele a számítógépes szerverről a webböngészőre.

HTTPS

A Hypertext Transfer Protocol Secure a Secure Sockets Layer (SSL) protokollt használja a webhely és a webböngésző között átvitt adatok titkosításához. A HTTPS egy kisebb Google-rangsorolási tényező.

Horgonyszöveg – Anchor text

A link kattintható szava vagy szavai. A szöveg célja, hogy kontextuális információkat nyújtson az embereknek és a keresőmotoroknak arról, hogy mi az a weboldal vagy a webhely, amelyre hivatkoznak. Például, ha egy linket hozott létre a látogatóknak a keresőmotor naplóba való elküldéséhez, akkor a horgonyszöveg a „keresőmotor naplója”.

Hozzászólás spam – Comment spam

Rosszul írt, gyakran témán kívüli és önpromóciós megjegyzések, amelyeket spambotok küldenek el egy ingyenes (de végül értéktelen) link megszerzésének reményében.

Hub oldal – Hubpage

Hiteles központi forrás (pl. oldal vagy cikk), egy adott témában (kulcsszóban), amelyet folyamatosan frissítenek és összekapcsolnak, valamint linkelnek a helyileg releváns weboldalakhoz.


I

Idő az oldalon – Time on page

Nem pontos becslés arról, hogy a felhasználó mennyi időt töltött egy adott weboldalon. A magas kilépési arányú oldalak jelentősen torzíthatják ezeket az adatokat.

Index

Az adatbázis-keresőmotorok a feltérképezés során összegyűjtött információk tárolására és visszakeresésére használják.

Információs architektúra – Information architecture

Megmutatja, hogy hogyan szerveződik egy weboldal, és hol találhatóak különböző tartalmak és navigációs elemek a weboldalon.

Indexability

Az jelenti, hogy egy keresőmotorbot képes-e megérteni és hozzáadni egy weboldalt az indexéhez.

Indexelt oldal – Indexed page

A felhasználó által felfedezett weboldal felkerül a keresőmotor indexébe, és megjelenhet a releváns lekérdezések eredményeiben.

Ismétlődő tartalom – Duplicate content

Ha több webhely azonos tartalommal rendelkezik. Ez SEO szempontjából büntethető.

IP-cím – IP address

Internetprotokoll-cím. Az IP-címek lehetnek:

 • Közös: Számos webhely megoszt egy címet egy kiszolgálón vagy szervercsoporton belül (más néven: virtuális tárhely).
 • Dedikált: A weboldalnak saját címe van.

Egyik sem segít jobban rangsorolni; egy dedikált IP-cím azonban növelheti a webhely sebességét, ami viszont már igen.


J

JavaScript (JS)

Programozási nyelv, amely lehetővé teszi a tartalom, linkek, metaadatok vagy más elemek dinamikus beillesztését a weboldalakon. A JavaScript potenciálisan megnehezítheti a keresőmotorok robotjainak a weboldalak feltérképezését és indexelését, és meghosszabbíthatja a weboldalak betöltéséhez szükséges időt a felhasználók számára.


K

Kalózkodás – Piracy

A keresőmotorok célja az olyan tartalom szerves keresési rangsorának csökkentése, amely sérti a szerzői jogokat. A Google 2012-ben bevezette a szűrőt, amely csökkenti a DMCA-val kapcsolatos eltávolítási kérelemről bejelentett webhelyek láthatóságát.

Ajánlott olvasmány: A keresési algoritmusok frissítése (Google)

Kanonikus URL – Canonical URL

Egy HTML-kód-elem, amely meghatározza az előnyben részesített webhely URL-jét, ha több URL azonos vagy hasonló tartalommal rendelkezik.

Kapcsolati metrikák – Engagement Metrics

Módszerek annak mérésére, hogy a felhasználók hogyan lépnek kapcsolatba a weboldalakkal és a tartalommal. Az elkötelezettség mutatói például:

 • Átkattintási arány
 • Konverziós arány
 • Visszafordulási arány
 • Új és visszatérő látogatók
 • Gyakoriság és késleltetés
 • Tartózkodási idő

Kenyérmorzsa – Breadcrumb

Navigációs elem, amely segít a felhasználóknak maghatározni, hogy az oldalon belül éppen hol van.

Lásd: weboldal-navigáció.

Keresési előzmények – Search History

A keresőmotorok nyomon követik a felhasználók által végzett kereséseket (szöveg és hang), minden meglátogatott weboldalt és minden kattintott hirdetést. A keresőmotorok ezeket az adatokat felhasználhatják a bejelentkezett felhasználók eredményeinek személyre szabására.

Más néven: webböngészési előzmények.

Keresőmotor – Search Engine

Számítógépes program, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy lekérdezéseket írjanak be az információk – pl. fájlok, webhelyek, weboldalak – kinyerése céljából a program indexéből (azaz egy olyan internetes keresőmotor, mint például a Google, indexeli a webhelyeket, weblapokat és a Világhálót). A keresőindexet egy bejáró segítségével építjük fel és frissítjük, az elemeket algoritmusok sorozata elemzi és rangsorolja.

Lásd még: Baidu, Bing, DuckDuckGo, Google, Yahoo, Yandex.

Keresőmotor-marketing (SEM) – Search Engine Marketing

Egy módszer a weboldal láthatóságának növelésére a keresőmotor találati oldalain, ideértve a fizetett és az organikus tevékenységeket is.

 

SEO

A keresőoptimalizálás magában foglalja azokat a technikai és tartalmi intézkedéseket, amelyek célja a weboldal elhelyezkedésének javítása a keresőmotorok eredményeiben. A SEO területe két fő területre oszlik: az oldalankénti vagy a helyszíni optimalizálás és az oldalon kívüli vagy a webhelyen kívüli optimalizálás.

Keresőmotor eredményeinek oldala (SERP) – Search Engine Results Page

Az oldal keresőmotorjai a keresés elvégzése után megjelennek a felhasználók számára. A keresőmotorok általában körülbelül 10 természetes keresési eredményt mutatnak, relevancia szerint rendezve. A lekérdezéstől függően más keresési funkciók is megjelenhetnek, többek között:

 • AdWords-hirdetések (az organikus keresési eredmények felett és alatt)
 • Kiemelt részletek (más néven: Position Zero)
 • Képek
 • Tudáspanelek
 • Helyi csomag (térképpel)
 • Hírek
 • Kapcsolódó kérdések
 • Kapcsolódó keresések
 • Vásárlási eredmények
 • A belső linkek
 • Tweets
 • Videók

Más néven: SERP, amikor több keresőmotor eredményoldalára hivatkozunk.

Keresőoptimalizálás (SEO) – Search Engine Optimization

A weboldal – és az adott weboldal teljes tartalma – optimalizálásának folyamata, ami azt jelenti, hogy kiemelkedő helyen jelenik meg a keresőmotorok organikus eredményeiben. A SEO-hoz szükség van annak megértésére, hogy a keresőmotorok hogyan működnek, mit keresnek az emberek (azaz kulcsszavak), és miért keresik (szándék). A sikeres SEO vonzóvá teszi a webhelyet a felhasználók és a keresőmotorok számára. Ez a technika (az oldalon található SEO) és a marketing (az oldalon kívüli SEO) kombinációja.

Lásd: On-Page SEO, Off-Page SEO.

Kézi művelet – Manual Action

A Google kézi műveleteket végez egy weboldalon, vagyis egy Google-alkalmazott manuálisan felülvizsgálja a webhelyet, annak ellenőrzésére, hogy megfelel-e a Google Webmester irányelveinek. A szankcionált webhelyeket fel lehet függeszteni vagy teljes mértékben eltávolítani a keresési eredményekből. A kézi műveletek a teljes weboldalon, vagy csak bizonyos weboldalakon hajthatók végre.

Kiemelt kivonat – Featured Snippet

Bizonyos kérdésekre (pl. ki/mi/hol/mikor/miért/hogyan) a Google néha külön bekezdést mutat az organikus keresési eredmények felett. Ez a doboz egy összefoglalót (bekezdés, lista, táblázat vagy videó formájában), valamint a közzététel dátumát, az oldal címét, a válaszra mutató weboldal hivatkozását és az URL-t tartalmazza.

Más néven: Pozíció nulla.

Kimenő link – Outbound Link

Egy link, amely a látogatókat egy másik weboldalra irányítja át.

Konverzió – Conversion

Amikor a felhasználó elvégzi a kívánt műveletet egy webhelyen. Példák a konverziókra:

 • A vásárlás befejezése.
 • Elemek hozzáadása a kosárba.
 • Űrlap kitöltése (pl. bemutató igénylése, regisztráció webináriumra/eseményre).
 • Prémium tartalom letöltése (pl. e-könyv, whitepaper).
 • Feliratkozás e-mail-hírlevélre.
 • Videonézetek.

Konverziós arány – Conversion Rate

Olyan arány (százalékban kifejezve), amellyel azt fejezzük ki, hogy a weboldal felhasználói hány százalékban végzik el a kívánt műveletet. Ezt úgy számítják ki, hogy a konverziók teljes számát elosztják a forgalommal (vagy a látogatások számával), majd megszorozzák 100-zal.

Konverziós arány optimalizálása – Conversion Rate Optimization (CRO)

A webhelyen bekövetkező konverziók számának vagy minőségének javításának folyamata. Néhány népszerű CRO-taktika magában foglalja a weboldal kialakításának, a másolás, a képek, az ár, a cselekvésre ösztönzés és az üzenetküldés változásainak tesztelését.

Korreláció – Correlation

A két vagy több elem közötti kapcsolat létezésének mértéke. Gyakran használják a SEO-kutatásban, hogy – az algoritmusok feketedoboz jellege miatt – következtessenek a változók kapcsolatára a keresési rangsorban.

Kölcsönös kapcsolatok – Reciprocal links

Amikor két webhely megállapodik abban, hogy linkeket cserélnek egymással.

Könyvtár – Directory

Más néven: Web Directory, Link Directory.

Közösségi média – Social Media

Platformok (webhelyek és alkalmazások), ahol a felhasználók kapcsolatba léphetnek egymással, valamint tartalmakat készíthetnek, megoszthatnak és olvashatnak.

KPI (Key Performance Indicator)

A teljesítménymutatót jelenti. A vállalkozások ezzel a mérési módszerrel mérik fel, hogy a marketing- és üzleti célokat képesek-e elérni.

Kulcsszó – Keyword

Az a szó, szó vagy kifejezés, amelyet egy SEO-szakember vagy marketingszakember alkalmaz annak érdekében, hogy megfeleljen a találat a keresésnek. Illetve rangsorolja azt, amit a felhasználók keresnek. A weboldalakon használt szavak segíthetnek a keresőmotoroknak meghatározni, hogy mely oldalak biztosítják a leginkább releváns tartalmakat. A kulcsszavak általában témákat, ötleteket vagy kérdéseket képviselnek.

Más néven: Keyphrase, kulcskifejezés.

Kulcsszó-kannibalizálás – Keyword cannibalization

Olyan önverseny, amely akkor fordul elő, amikor egy webhely több oldala rangsorolja ugyanazt a lekérdezést egy SERP-n. Ennek eredményeként alacsonyabb CTR, csökkentett jogosultság és alacsonyabb konverziós arányok érhetők el, mint ha egy jól összevont, egységesített weboldalunk van.

Kulcsszókutatás – Keyword research

A releváns témák és kifejezések keresőinek belépése a keresőmotorokba, valamint ezen kifejezések mennyisége és versenyszintje. Ezt a gyakorlatot számos ingyenes és fizetett eszköz teszi lehetővé.

Kulcsszósűrűség – Keyworddensity

Azt mutatja, hogy milyen gyakran jelenik meg egy szó vagy kifejezés a weboldal tartalmában. A legjobb esetben ez a nem bizonyított koncepció elavult, ha valóban számít a keresőmotorok számára. Nincs olyan ideális százalék, amely elősegíti a weboldal jobb rangsorolását.

Kulcsszótömés – Keywordstuffing

Releváns kulcsszavak hozzáadása vagy a természetes kulcsszavak megismétlése egy weboldalon a keresési rangsor növelésének reményében. Ez a spamtaktika ellentétes a Google Webmester irányelveivel, és kézi műveletet eredményezhet.

Külső hivatkozás – External link

Lásd: kimenő link.

Lábléc link – Footer Link

Linkek, amelyek a weboldal alsó részében (vagy „láblécében”) jelennek meg.

Lásd: weboldal-navigáció.


L

Lapnézet – Pageview

Amikor egy weblap betöltődik a böngészőben.

Látens szemantikus indexelés (LSI) – Latent Semantic Indexing

Információ-visszakeresési módszer, amelynek célja a keresőmotorok számára a szó helyes környezetének azonosítása. Az LSI ma nem játszik hasznos szerepet a SEO-ban.

Láthatóság – Findability

Milyen könnyű felfedezni a weboldal tartalmát mind belsőleg (a felhasználók által), mind kívülről (a keresőmotorok által).

Láthatóság – Visibility

A webhelyek kiemelkedése és pozíciója, az organikus keresési eredmények között helyezkedik el.

Lead

A lead az online marketingben a weboldal egy látogatójának egy bizonyos műveletét (vásárlás, feliratkozás, regisztráció, kapcsolattartás stb.) jelenti.

Lekérdezés – Query

Az a szó, szavak vagy kifejezés, amelyet a felhasználó beír a keresőmotorba.

Más néven: keresés.

Link

A linkek képezik a különféle objektumok, például dokumentumok és képek logikai kombinációját. Egy link majdnem olyan, mint a ragasztó. Összekapcsolja és tartja az objektumokat. A linkek megtalálhatók az interneten, a helyi hálózatokon és az egyes eszközökön, például a PC-rendszereken. Különbséget kell tenni a belső és a külső kapcsolatok között.

Link csali – Link bait

Szándékosan provokatív tartalom, amelynek célja az emberek figyelmének felkeltése és más webhelyek linkjeinek vonzása.

Link Equity

A bejövő kapcsolatok értéke a relevancia, tekintély és bizalom szempontjából.

Link Juice

Olyan kifejezés, amelyet soha nem szabad nyilvánosan vagy online felhasználni.

Erre gondoltál: Hatóság vagy esetleg PageRank?

Linképítés – Link building

A linképítés olyan folyamat, amikor a weboldalad számára linkeket szerzel. A Google ugyanis az oldalad erősségének meghatározásakor máig az egyik legfontosabb szempontnak tekinti, hogy hány hivatkozás, link mutat rá. Bár elsődleges fontosságúvá lépett elő a tartalomkészítés, a linképítés nélkül szinte bármilyen tartalommarketing-erőfeszítés hiábavaló lehet. Ennek oka az, hogy ha te nem is, a versenytársaid bizony dolgoznak a linképítésen, így egyre inkább lemaradsz.

Többek között a főbb tulajdonságai a következők:

 • Fizetni kell értük. Például linkeket szerezhetünk szponzorált tartalommal, fizetett áttekintésekkel is.
 • Partnerkapcsolatokat alakíthatsz ki.
 • Hozzáadhatod online könyvtárakhoz vagy áttekintő webhelyekhez.

Link Farm

Amikor webhelyek egy csoportja kapcsolódik egymáshoz, általában automata programokat használva, abban a reményben, hogy mesterségesen növelik a keresési rangsort. Spamtaktika. Ezt a műveletet rendszerint felismerik és büntetik.

Más néven: Link Network, Blog Network, Private Blog Network.

Log fájl – Log file

Egy fájl, amely rögzíti a felhasználók adatait, például IP-címeket, a böngésző típusát, internetszolgáltatót (ISP), dátum/időbélyeg, hivatkozó/kilépési oldalakat és a kattintások számát.

Long-Tail kulcsszó – Long-Tail keyword

Nagyon specifikus többszörös kifejezések, amelyek gyakran magasabb vásárlási szándékot mutatnak. Kevésbé népszerű kulcsszavak, amelyek alacsony keresési mennyiséggel rendelkeznek, és amelyek általában könnyebben rangsorolhatók.

Linkprofil

Minden olyan típusú link, amely egy adott webhelyre mutat. A weboldal hivatkozási profiljának minősége nagyban változhat, attól függően, hogy miként szerezték meg őket és a rögzített szöveget.

Linksebesség – Link velocity

Milyen gyorsan (vagy lassan) gyűjt össze linkeket egy webhely. A kapcsolatok sebességének hirtelen növekedése potenciálisan spam jelenlétét jelezheti, vagy vírusmarketing, vagy valami hírértékű cselekvés eredményét.