Szótár M-R-ig

M

Márkakulcsszó – Branded Keyword

Ha a felhasználói lekérdezés egy adott vállalat vagy márkanév pontos egyezését vagy variációját tartalmazza. Például a „Herz-online marketing”, „Herz-közösségimédia-marketing” „Herz-grafikai tervezés”, „Herz-kiadványszerkesztés”, „Herz-webfejlesztés” és a „Herz-fotó és -videó” is példa a márkás kulcsszavakra.

Mesterséges intelligencia (AI)

Az a tudomány, ahol a számítógépek emberi intelligenciát igénylő feladatokat hajtanak végre. Ahelyett, hogy egy programozott szabályt követne (mint például egy algoritmus), az AI számítógépes rendszer alapvetően egy digitális agy, amely tanul. Az AI emberi beavatkozás nélkül döntéseket is hozhat és hajthat végre.

Metacímkék – Meta tags

Információ, amely egy weboldal HTML-forráskódjában jelenik meg, tartalmának leírására, a keresőmotorok számára. A címcímke és a metaleírás a leggyakrabban használt metacímkék a SEO-ban.

Metakulcsszavak – Meta keywords

Címke, amely hozzáadható a HTML-dokumentum fejrészéhez. A kulcsszó hozzáadása nem segíti a rangsorolást – a keresőmotor algoritmusai évek óta figyelmen kívül hagyják ezt a címkét rangsorolási célokból, a visszaélések miatt (kulcsszótömés formájában).

Metaleírás – Meta description

Címke, amely hozzáadható a HTML-dokumentum fejrészéhez. Ez egy weboldal tartalmának leírásaként szolgál. Ezt a tartalmat nem használják a rangsorolási algoritmusokban, hanem gyakran „kivonatként” mutatkoznak meg, amelyek megjelennek a keresési eredmények között. A pontos és vonzó leírások növelhetik az organikus átkattintási arányt.

Metric

A tevékenység és a teljesítmény mérésének módja egy SEO-kezdeményezés sikerének felmérésére.

Mély link – De-index

  • Bármely weboldalra mutató link, amely nem a kezdőlap.
  • Egy link, amely a mobilalkalmazás tartalmára mutat.

Minőségi kapcsolat – Quality Link

Bejövő hivatkozás, amely hiteles, releváns vagy megbízható webhelyről származik.

Minőségi tartalom – Quality Content

Olyan tartalom, amely elősegíti az üzleti vagy marketingcélok sikeres elérését (pl. szerves forgalom vagy társadalmi részvények vezetése, felső keresési rangsor megszerzése, potenciális ügyfelek/eladások létrehozása).


N

Naplófájl elemzése – Log File Analysis

A webszerver által mentett naplófájlok sok információt tartalmaznak, amelyek felhasználhatók a látogató és a keresőmotor tevékenységeinek értékelésére. Speciális eszközök használatával, amelyeket a webhelyszolgáltatók gyakran ingyenesen biztosítanak, a gyűjtött adatok (statisztikák) grafikus ábrázolása és rendezése számos kritérium alapján lehetséges.

„(nem biztosított)” – „(not provided)”

Miután a keresőmotorok 2011-ben elindultak a biztonságos kereséshez, a kulcsszóadatokat eltávolították a Google Analyticsből, helyébe a („nem biztosított”) felirat került.

Negatív SEO – Negative SEO

Ritka, de rosszindulatú gyakorlat, ahol a webszeméttechnikákat használják egy másik weboldal, általában egy versenytárs keresési rangsorának károsítására.

Noarchive Tag

Metacímke (metatag), amely azt kéri a keresőmotoroktól, hogy ne tárolja az oldal gyorsítótárban tárolt másolatát.

No follow attribútum – No follow attribute

Metacímke (metatag), amely azt kéri a keresőmotoroktól, hogy ne kövessenek egy adott kimenő linket. Ez akkor történik, amikor egy webhely nem akarja átadni jogosultságot egy másik weboldalnak, vagy mert ez egy fizetett link. A no follow attribútum így néz ki:

<a href=”http://www.example.com/” rel=”nofollow”> Itt található a horgonyszöveg</a>

No index Tag

Metacímke, amely arra szólítja fel a keresőmotorokat, hogy ne indexeljen egy adott weboldalt.

No snippet Tag

Metacímke, amely azt kéri a keresőmotoroktól, hogy ne jelenítsék meg a leírást az adataidat tartalmazva.

 

Nyitóoldal – Landing Page

Az az oldal, amelyre a felhasználó megérkezik, miután egy keresési eredményre kattintott vagy megadott egy URL-címet.


O

Off-Page SEO

Más néven: oldalon kívüli SEO. A keresletgenerálással és a márkatudatossággal kapcsolatos tevékenységek, amelyek egy weboldalon kívül zajlanak. A kapcsolatok kiépítése mellett a promóciós taktikák magukban foglalhatják a közösségimédia-marketingét, a tartalommarketingét, az e-mail marketinget, a befolyásoló marketinget és az offline marketingcsatornákat (pl. tv, rádió, hirdetőtáblák).

Oldalsebesség – Page Speed

A weblap teljes betöltéséhez szükséges idő. Az oldal sebessége a rangsorolási tényező.

Oldaltérkép – Sitemap

A weboldalak listája. Kétféle webhelytérkép létezik:

  • HTML: Az ilyen típusú webhelytérkép általában témák szerint működik, segít a webhely felhasználói számára a webhelyen történő navigálásában.
  • XML: Az ilyen típusú webhelytérkép a felhasználók számára a weboldalon található weblapok listáját biztosítja.

On-Page SEO

Más néven: oldalon belüli SEO. Ezekre a tevékenységekre egy webhelyen kerül sor. A releváns, magas színvonalú tartalom közzététele mellett az oldalon belüli SEO magában foglalja a HTML-kód (például címcímkék, metacímkék), az információs architektúra, a weblap navigációjának és az URL-struktúra optimalizálását is.

Organikus keresés – Organic Search

A SERP-en megjelenő természetes lista. Az organikus keresési eredményeket, amelyeket algoritmusok elemeznek és rangsorolnak, úgy tervezték, hogy a felhasználóknak a lekérdezésük alapján a legrelevánsabb eredményeket biztosítsák.

Osztott tesztelés – Split Testing

Az A/B tesztelés (más néven: megosztott tesztelés vagy vödrös tesztelés ) egy módszer egy weboldal vagy alkalmazás két verziójának összehasonlítására, hogy meghatározzák, melyik teljesít jobban. Az A/B tesztelés alapvetően egy olyan kísérlet, amelynek során egy vagy két oldalváltozatot véletlenszerűen mutatnak a felhasználóknak, és statisztikai elemzéssel határozzák meg, hogy melyik változat teljesít jobban egy adott konverziós célhoz.

Más néven: A/B tesztelés.


P

PageRank

A Google által kifejlesztett „PageRank” egy eljárás az egyes webhelyek relevanciájának felmérésére. Az értékelés alapja a bejövő kapcsolatok száma és minősége, azaz minél nagyobb a linkek száma, annál jobb az oldal rangsorolása. Az oldal rangsorát 1–10 skálán mérik, a 10-et a legmagasabb érték határozza meg.

PBN

Private Blog Network, azaz privát bloghálózat.

Lásd: Link Farm.

PDF-fájl – Portable Document Format file

A PDF-fájlok tartalmazhatnak szöveget, képeket, linkeket, videókat és egyéb elemeket.

PHP

A Hypertext Preprocessor egy szkriptnyelv, amelyet dinamikus tartalom létrehozására használnak a weboldalakon.

Pogoragasztás – Pogo-sticking

Amikor a lekérdezés beírása után a kereső oda-vissza ugrál a keresési eredmények és a felsorolt ​​oldalak között.

Lásd még: tartózkodási idő.

Pop-up

Azokat a böngészőablakokat, amelyek automatikusan megnyílnak, amikor meglátogatsz egy webhelyet, vagy egy hiperhivatkozásra kattintasz, pop-upoknak nevezik.

Pozíció – Position

Lásd: Rang, Rank.

Pók – Spider

Lásd: Bot.

PPC (pay per click)

Kattintásalapú hirdetés. Ez azt jelenti, hogy a hirdetésért felszámolt összeg a felhasználók általi kattintás mennyisége alapján kerül megállapításra. Tehát valamennyiszer egy látogató rákattint a hirdetésre, a hirdetőnek fizetnie kell az oldal üzemeltetőjének.


Q

QDF

Minőségi funkciók lebontása. A vevői igények mind teljesebb kielégítésére törekvő szisztematikus tervezést előkészítő módszer. A vevői igényekre épülő termék tervezésének feltétele a vevői igények megismerése és az igényeknek a tervező szakmai, műszaki nyelvére való lefordítása, újrafogalmazása. A cél a vevő által elvárt jellemzők teljesítése. A QFD kommunikációs csatornát jelent a marketingszakemberek és a tervezőmérnökök között.


R

Rang – Rank

Ahol egy weboldal megjelenik egy adott lekérdezés organikus keresési eredményeiben.

Rangolási tényező – Ranking factor

Egyedi elem, amely hozzájárul az algoritmusok összetett sorozatához, amely meghatározza, hogy a weboldalak hol jelenjenek meg egy adott lekérdezés organikus keresési eredményeiben. A Google évek óta azt állítja, hogy algoritmusai „több mint 200 egyedi jelre támaszkodnak”, hogy segítsék a felhasználókat megtalálni a legrelevánsabb weboldalt vagy választ.

Más néven: Ranking Signal.

Visszafogadási kérelem – Reinclusion request

Abban az esetben, ha a Google eltávolította a weboldalt a keresőmotor indexéből, lehetősége van újbóli jelentkezés vagy „újbóli beillesztési kérelem” benyújtására.

Rejtett szöveg – Hidden Text

Bármely olyan szöveg, amelyet a felhasználó nem lát, és amelynek célja a keresési rangsor manipulálása azáltal, hogy weblapokat tölt be, kulcsszavakkal és másolással. Ez a technika ellentétes a Google Webmester irányelveivel, és kézi műveletet eredményezhet. Például a következők alkalmazásával:

  • Túl kicsi az olvasáshoz.
  • A háttér színével megegyező.
  • A CSS használata a szöveg elhagyására a képernyőn.

Relevance

A keresőmotorok mérik azt, hogy a weboldal tartalma szorosan kapcsolódik-e a lekérdezés feltételeihez.

Responsive Website

Olyan webhely, amelyet úgy terveztek, hogy automatikusan alkalmazkodjon a felhasználó képernyőméretéhez, függetlenül attól, hogy asztali vagy mobil eszközön nézi meg.

Rich Snippet

A strukturált adatokat hozzá lehet adni egy HTML-weboldalhoz, hogy kontextuális információkat biztosítsunk a keresők számára. Ez az információ ezután megjeleníthető a SERP-kben, és továbbfejlesztett listát eredményez, amelyet „gazdag kivonat”-nak neveznek.

robots.txt

A robotok kizárási protokollja egy weboldal gyökerében elérhető szöveges fájl, amely megmondja a keresőmotoroknak, hogy a weboldal mely területeit kell figyelmen kívül hagyni.