Szótár S-ZS-ig

S

Share of Voice

Megmutatja, hogy hány megjelenítés érkezik egy márkának a SERP-ban a keresési kifejezésekhez, összehasonlítva az összes olyan benyomással, amelyet a márka versenytársai kapnak ugyanazon keresési kifejezésekkel kapcsolatban.

SSL-tanúsítvány – SSL Certificate

Az SSL a „Secure Socket Layer” rövidítése. SSL-titkosítást használó webhelyek például a fizetési folyamat során kínálnak biztonságos kapcsolatot a látogatóknak az adatátvitel során.

Schema

A mikroadatok olyan formája, amelyet ha hozzáadjuk a weboldalhoz, továbbfejlesztett leírást hoz létre (közismert módon gazdag kivonatként), amely megjelenik a keresési eredmények között.

Scrape

A weboldal tartalmának vagy információinak számítógépes program vagy szkript segítségével történő másolásához használt technika. A keresőmotorok, mint például a Google, megszerzik az adatokat annak érdekében, hogy webhelyek kereshető indexét elkészítsék.

Más néven: web scraping.

Spam

Lásd: weboldal.

Stop Word

Gyakran használt rag. Például: egy, -on, -tól, -től az. A keresőmotorok figyelmen kívül hagyják ezeket a szavakat, hogy időt és erőforrásokat takarítsanak meg az indexálás során.

Sütik

Ez olyan információkat tartalmaz, amelyek segítségével a látogató egyértelműen azonosítható, és a technikai folyamatok, például vásárlási folyamat követhető a weboldalon.

Szakadt link – Broken link

A megszakadt link egy olyan link, amely egy már nem létező céloldalra vagy célobjektumra (például fájlra) utal. A megszakadt linkek bosszantóak a látogatók számára, és jelezhetik a keresőmotoroknak, hogy a webhely már nem naprakész vagy karbantartott. Mivel a keresőmotorok arra törekszenek, hogy a keresőknek a lehető legjobb és legmegfelelőbb eredményeket biztosítsák, a megszakadt hivatkozások nagyobb száma negatív hatással lehet a rangsorra.

Szavak száma – Word Count

A tartalomban megjelenő szavak száma. A túl kevés (vagy vékony) tartalom nem megfelelő tartalmat jelenthet a keresőmotorok számára.

Személy – Persona

Az ideális weboldal-látogató vagy ügyfél – demográfia, viselkedés, igények, motivációk és célok – mind a tényleges adatok alapján.

Más néven: vevő Persona, marketing Persona.

Szerkesztőlink – Editorial Link

Link, amelyet az egyik webhely ad a másiknak anélkül, hogy a címzett kérné vagy fizetne érte.

Más néven: természetes kapcsolat.

Szürke kalap – Gray Hat

Egy köztes, „szürke” terület a technikák között, amelyek megfelelnek a Google Webmester irányelveinek, de hozzáadnak egy elemet, amely kissé feszegeti a szabályok határait.


T

Tartalom – Content

  • Szavak, képek, videók vagy hangok (vagy ezek bármelyik kombinációja), amelyek olyan információkat közvetítenek, amelyeket a közönség terjeszthet és felhasználhat.
  • A Google egyik legfontosabb rangsorolási tényezője (a linkekkel együtt). A keresőmotorok jutalmazni akarják a hasznos, informatív, értékes, hiteles, egyedi, valamint a jobb forgalommal és láthatósággal bíró tartalmakat.

Tartózkodási idő – Dwell Time

Az az időtartam, amelyet a felhasználó eltölt a weboldalon, amíg vissza nem lép a keresési eredményekhez. A rövid tartózkodási idő jelentőséggel bír a keresőmotorok számára.

Taxonómia – Taxonomy

Weboldal szervezése és kategorizálása és a tartalom láthatóságának maximalizálása a felhasználók számára aktivitás elérése érdekében.

Társadalmi jel – Social Signal

Bármely olyan tényező, amely bizonyítja a tekintélyt és befolyást a népszerű közösségi oldalakra. Például a Twitter társadalmi felhasználója.

Bár számos korrelációs tanulmány kimutatta, hogy a szociális jelek befolyásolják a rangsorolást (pl. a tartalom által megtekintett tetszés/megosztás száma), a Google nyilvánosan kijelentette, hogy a társadalmi jelek nem közvetlen rangsorolási tényezők. A népszerű webhelyek, amelyek nagyon sok közösségi médiával foglalkoznak, más okokból általában jól helyezkednek el.

Természetes kapcsolat – Natural link

Lásd: szerkesztői link.

Testreszabás – Personalization

Amikor a keresőmotorok a keresési előzményeket, az internetes böngészési előzményeket, a helyet és a kapcsolatokat használják fel arra, hogy az adott felhasználó számára releváns hirdetéseket jelenítsen meg.

Title Tag

Egy HTML-metacímke, amely egy weboldal címeként működik. Általában a címkecím az a keresőmotor, amelyet a keresési listák megjelenítéséhez használnak, tehát a releváns kulcsszavakat tartalmaznia kell az adott oldalnak. A címcímkét is meg kell írni, hogy az emberek értelmezni tudják, és a legtöbb kattintást vonzza. A címcímkék általában 65 karakternél rövidebbek lehetnek.

Trust Rank

Linkelemzési módszer, amellyel elkülöníthetőek a jó, „tiszteletre méltó oldalak” az internetes spamtől.

Tudásgrafikon – Knowledge Graph

Egy entitás adatbázis, amelyet a Google az személyekre, helyekre és dolgokra (más néven entitásokra) és azok kapcsolataira vonatkozó tények és információk felfedésére szolgál.

Tudáspanel – Knowledge Panel

Egy mező, amely a Google első oldalának releváns kérdéseire vonatkozó keresési eredményeinek tetején vagy jobb oldalán (csak asztalon) jelenik meg. Ez a panel tényeket és információkat tartalmaz a személyekről, helyekről és dolgokról, valamint linkeket a kapcsolódó webhelyekre vagy a Google-keresésekre.


U

Univerzális keresés – Universal Search

Amikor a keresőmotorok több speciális adatbázisból gyűjtenek adatokat, hogy ugyanazon SERP-n megjelenjenek. Az eredmények képeket, videókat, híreket, vásárlást és más típusú találatokat tartalmazhatnak.

Más néven: kevert keresés.

Unnatural Link

Bármely olyan link, amelyet a Google gyanúsnak, megtévesztőnek vagy manipulálónak azonosít. A természetellenes link Google kézi műveleteket eredményezhet a weboldalon.

URL

Az oldal URL-je lényegében az oldal webcímét jelenti. Az URL a „Uniform Resource Locator” rövidítése, amelynek jelentése „egységes erőforrás-azonosító”.

URL-paraméter – URL Parameter

Az URL-hez hozzáadott értékek annak érdekében, hogy nyomon lehessen követni, hogy honnan származik a forgalom.

Más néven: Query String.

User Agent

Internetes feltérképező szoftver.

Ügyfélutazás – Customer Journey

Az úgynevezett „ügyfélutazás”: az ügyfél minden termékkel vagy márkával való találkozása az átalakítás időpontjáig. Az ügyfelek utazásának részeként fontos annak meghatározása, hogy melyik hirdetési média volt sikeres, és melyik nem, annak érdekében, hogy ezen az alapon optimalizálási intézkedéseket lehessen kezdeményezni.

Noha az ügyfelek utazása üzleti típusonként és iparágonként nagyon eltérő lehet, általában négy fő „szakaszból” áll:

Tudatosság > Megfontolás > Döntés > Megtartás


V

Vendégblog – Guest Blogging

Népszerű linképítő taktika, amely magában foglalja a tartalmak fejlesztését más webhelyek számára, cserébe egy saját linkre mutató backlinkre van szükség.

Más néven: vendégposztolás.

Verseny – Competition

Kétféle verseny létezik:

  • Közvetlen versenytársakkal: Azok a vállalatok, amelyek hasonló termékeket és/vagy szolgáltatásokat árusítanak, ugyanazokat az igényeket szolgálják ki, és hasonló közönséget céloznak meg mind online, mind offline.
  • SEO-versenytársak: Olyan cégek, amelyek ugyanazon kulcsszavakat és természetes keresési láthatóságot keresnek, de hasonló termékeket vagy szolgáltatásokat kínálnak, amelyek eltérő igényeket és/vagy célközönségeket céloznak meg.

Visszafordulási arány

A weboldal látogatóinak olyan százalékos aránya, akik elhagyják az adott weboldalt másik oldalának meglátogatása nélkül. Az ugrálási arányok széles skálán mozognak, az ipar és a piaci rés függvényében. Bár a visszafordulási arány jelezheti a lehetséges tartalmi vagy webhelyi problémákat, a Google szerint ez nem közvetlen rangsorolási tényező.

Visszautasítás – Disavow

Ha a linkprofilban nagy számú spam, mű- vagy gyenge minőségű bejövő hivatkozás található, amelyek károsíthatják a rangsorolást – és nem tudják azokat jogos okból eltávolítani (pl. a link létezik egy webhelyen) a Google Disavow eszköz eszközével megmondhatja a Google-nak, hogy hagyja figyelmen kívül ezeket a linkeket.

Virtuális asszisztens – Virtual assistant

Egy bot, amely a természetes nyelv feldolgozását használja olyan feladatok elvégzésére, mint például internetes keresések. Például az Apple Siri vagy a Microsoft Cortana.


W

Weboldal – Webpage

A világhálón létező dokumentum, amelyet a felhasználók megnézhetnek.

Weboldal-navigáció – Website navigation

Egy módszer, ahogyan a honlapod összekapcsolja weboldalait, hogy segítse a látogatókat a navigációban. A webhely navigációja több különböző formában létezik, például:

  • Fő navigáció: A webhely fő témái. Például, a SEJ-ben a fő navigáció SEO, Hírek, PPC, Tartalom és Közösségi elemekből áll.
  • Másodlagos navigáció: A fő navigációhoz kapcsolódó témák. Például az SEJ-n a másodlagos navigáció linkeket tartalmaz a webináriumokhoz, a podcastekhez, útmutatókhoz, az SEJ-csúcstalálkozóhoz és más témákhoz.
  • Lábléc-navigáció: Általában ez olyan linkeket tartalmaz, amelyek olyan oldalakra mutatnak, amelyek fontos információs forrásokat tartalmaznak egy márkáról vagy vállalkozásról. Ezek az oldalak általában nem fontosak a rangsorolás szempontjából. Például az SEJ láblécében található navigációs linkek a „Rólunk” oldalra, az adatvédelmi politikára és a különféle társadalmi profiljainkra.
  • Kapcsolódó linkek: Ez a terület általában a jobb oldali sínben vagy a tartalom alatt jelenik meg. Lehetséges, hogy „Legnépszerűbb”, „Legolvasottabb” vagy „Most felkapott”.
  • Tartalmi linkek: Linkek, amelyek a fő tartalomban jelennek meg (pl. cikkek, céloldalak).
  • Breadcrumb navigáció: Ez a típus kevésbé népszerű, mint valaha. Alapvetően minden weboldal „nyomvonalat” mutat, hogy gyorsan megmondja a látogatóknak, hol vannak webhelyeden. Például: Kezdőlap > SEO > Linképítés > Mi a weboldal-navigáció?

Más néven: belső hivatkozások (vagy Belső hivatkozások), Site Architecture.

Webspam

Bármely olyan módszer, amely kizárólag a keresőmotor algoritmusa és/vagy felhasználók megtévesztésének vagy manipulálásának érdekében létezik.

Más néven: Black Hat SEO, Spam, Spamdexing, Search Spam.

White Hat SEO (fehér kalap SEO)

A Google Webmester irányelveinek megfelelő keresőoptimalizálási technika.

WordPress

Népszerű blog- és tartalomkezelő rendszer.


X

XML

Az Extensible Markup Language egy jelölőnyelv-kereső motor, amelyet a weboldal adatainak megértésére használnak.

XML-webhelytérkép – XML Sitemap

A weboldal összes oldala, amelyet a keresőmotoroknak tudniuk kell.


Y

Yahoo

A Yahoo 1994 áprilisában született, és hihetetlenül népszerű keresőmotor és portál volt a 90-es években. A Yahoo keresése többnyire emberi erőforrásból származott, legalább 2000 júniusáig, amikor egy akkor ismeretlen Google nevű keresőmotor elkezdte táplálni a Yahoo organikus keresési eredményeit. Ez 2004-ig folytatódott, amikor a Yahoo elkezdte használni a saját keresési technológiáját. 2010 óta a Yahoo organikus keresési eredményeit a Microsoft keresőmotorja, a Bing hajtja.

Yandex

Az oroszországi legnépszerűbb keresőmotort, a Yandexet Arkady Volozh és Ilja Segalovics alapította 1997. szeptember 23-án.