Webshop készítés: 10 kulcsfontosságú lépés egy nagyszerű kisvállalati honlap felépítéséhez

Ha a webshop készítés kezdeti szakaszában vagy, esetleg a jelenlegi weboldalad szeretnéd hatékonyabbá tenni, íme 10 kulcsfontosságú lépés az induláshoz. 1. Szerezz be egy jó domain nevet – a webshop készítés első lépése A domain név, amelyet webhely címének is neveznek, a weboldal belépési pontja. Fontos, hogy jó benyomást keltsen a használhatóság, valamint a keresőmotor […]

Ha a webshop készítés kezdeti szakaszában vagy, esetleg a jelenlegi weboldalad szeretnéd hatékonyabbá tenni, íme 10 kulcsfontosságú lépés az induláshoz.

1. Szerezz be egy jó domain nevet – a webshop készítés első lépése

webshop készítés infographic

A domain név, amelyet webhely címének is neveznek, a weboldal belépési pontja. Fontos, hogy jó benyomást keltsen a használhatóság, valamint a keresőmotor optimalizálása (SEO) szempontjából.

Íme néhány tipp, hogy webshop készítés előtt az optimális domain nevet válassz:

 • Legyen könnyű leírni, kiejteni és megjegyezni!
 • Ne használj szlenget vagy túlságosan elvont szavakat.
 • Legyen a lehető legrövidebb!
 • Minél rövidebb, annál könnyebb megjegyezni és gépelni.
 • Használd a megfelelő domain kiterjesztést!

Webshop készítés során célszerű, ha megpróbálsz .com domain nevet szerezni (ellentétben a .net, .co stb. kiterjesztésekkel)! Kivétel ez alól, ha a tevékenységed jellege miatt célszerűbb más kiterjesztést használni, például .gov, .edu vagy .org.

Kerüld a számokat és kötőjeleket!

Nehéz megjegyezni, kevésbé elegánsak nehezen megjegyezhetők, ráadásul félreérthetők lehetnek a domain név betűzésekor.

A címet tedd általánossá a jövőbeli növekedés megkönnyítése érdekében!

Fontos, hogy teret adj a növekedésre a webshop készítés során. Például az Amazon.com sokkal szélesebb körben használható webcím, mint a BooksOnline.com, és lehetővé teszi az Amazon számára, hogy ne csak könyveket, hanem mindenféle fogyasztási cikkeket értékesítsen.

Gondoskodj róla, hogy emlékezetes legyen!

A megszámlálhatatlanul sok weboldal mellett az interneten fontos, hogy weboldalad neve fülbemászó legyen ahhoz, hogy az emberek emlékezzenek rá.

Vizsgáld meg a domain nevet!

A Google mindig megvizsgálja, hogy létezik-e már hasonló webcím az interneten.  Az USPTO.gov weboldalon keress rá a kiválasztott domainedre, hogy megbizonyosodj arról, nem tartalmaz-e regisztrált védjegyeket.

Kerüld az értelmetlen neveket!

Próbálj olyan nevet választani, amelyből a felhasználók azonnal tudják, mi a vállalkozásod profilja. A Yahoo és a Google fülbemászó nevek, de nagyon költségessé és hosszadalmassá tették a márka építését.

Hozz létre egy SEO-barát URL-t!

Webshop készítés előtt próbálj ki SEO-barát webcímeket, amelyek kulcsszavakat és földrajzi elhelyezkedést tartalmaznak; például: „https://www.villanyszerelo-budapesten.hu/”.

Vásárolj biztonságos, méretezhető webtárhelyet jó technikai támogatással

A webtárhely szolgáltató olyan társaság, amely a weboldal megtekintéséhez szükséges technológiákat és szolgáltatásokat kínálja.

A domain nevet összekapcsolja a tárhellyel úgy, hogy amikor a felhasználók beírják a weboldal címét (URL), akkor megmutatja nekik a weboldalt, amelyet a webtárhelyükön tárolnak.

A tárhelyszolgáltatások költségei az ingyenestől a havi 150 000 Ft-os költség között mozognak a választott technológiától és támogatástól függően. Általában kedvezményt kaphatsz, ha évre előfizetsz.

Íme néhány útmutató a jó webtárhely kiválasztásához:

Noha ingyen is meg lehet kapni egy „megosztott szerver” tárhely-tervet, mi ezt nem javasoljuk. A webshop készítés egyik alapja a biztos webtárhely.

A megosztott tárhely azt jelenti, hogy megosztja a szervert és annak erőforrásait más ügyfelekkel, ami hátrányosan befolyásolhatja weboldalad teljesítményét. Ezenkívül, ha a megosztott szerveren lévő többi weboldal egyikét feltörik, akkor könnyen beférkőznek a te honlapodra is.

A „dedikált szerver” tárhely-terv a legdrágább lehetőség – a költségek havonta körülbelül 14 000 – 100 000 Ft-ig terjedhetnek, webshop készítés szempontjából ugyanakkor ez a lehető legoptimálisabb opció.

A dedikált szerverterv azt jelenti, hogy a fizikai szervergép teljes egészében a te weboldaladnak szentelt; ezért minden erőforrás a tiéd, így biztonságosabb, mint a megosztott tárhely-terv. Ez azonban sokkal drágább, mint amit általában a legtöbb kisvállalkozás hajlandó fizetni a webshop készítés költségvetéséből. Ha már van nagyon jól teljesítő honlapod, akkor erre szükséged lesz, de a legtöbb korai szakaszban lévő kisvállalkozásnak nincs szüksége ekkora kapacitására.

A kompromisszum, amelyet általában ajánlunk, egy „virtuális magánszerver” (VPS) tárhely-terv.

A költségek havonta körülbelül 1 500 Ft és 36 000 Ft között vannak. A VPS egy olyan számítógép, amely fel van osztva, hogy több gépként működjön. Hasonló árban van, mint a megosztott tárhely, viszont hasonló biztonsági és teljesítmény-potenciállal rendelkezik, mint egy dedikált szerver.

Webshop készítés előtt győződj meg arról, hogy a tárhelyszolgáltató rendelkezik telefonos és / vagy chat alapú ügyfélszolgálattal, így probléma esetén gyorsan segítséget kérhetsz. Az e-mail támogatás gyakran túl sokáig tarthat, ami elég frusztráló, amikor a problémát azonnal meg kell oldani. Ebből a szempontból a telefonos támogatás a legjobb, de a csevegés is jól működik.

Hogy elérd a szervert, kell egy könnyen használható szerver felület, például a cPanel. Ha a webshop készítés költségvetése nem engedi meg, hogy professzionális szerver-adminisztrátort fogadj fel, és értesz terminálparancsokhoz, akkor ez a megoldás kézenfekvő.

Ellenőrizd, hogy milyen szerver biztonság van érvényben a kiszolgálón. A szerverhez biztonságos fájlátviteli protokoll (SFTP) szükséges. Napi biztonsági másolatot kell készíteni a szerver tartalmáról. Szükséges a Sockets Layer (SSL) tanúsítványra is, amely SEO szempontból is fontos.

Győződj meg arról, hogy a tárhely szolgáltatója rendszeres biztonsági karbantartást végez!

Néhány népszerű webhely hosting cég, amely jó választás lehet webshop készítés során:

3. Tedd világossá, mivel foglalkozik a vállakozásod!

Fontos, hogy a webshop készítés szövegezési fázisa során tájékoztassuk az embereket a foglalkozási körünkről. Győződj meg arról, hogy a bevezető szövegből egyértelműen kiderül az, hogy ki vagy és mit csinálsz.

Ezen kívül biztosítsd azt is, hogy mind a fő, mind a lábléc navigációs menüben könnyen elérhetők a “Rólunk” oldal linkek, így ide kattintva az emberek elolvashatják a cégedről, tevékenységedről szóló infót.

4. Webshop készítés a legjobb tartalomkezelő rendszerekkel

A tartalomkezelő rendszer (CMS) egy olyan szoftverprogram vagy alkalmazás, amelyet digitális tartalom létrehozására és kezelésére használnak. A jó CMS segít weboldalad fenntartásában, és használatához nem feltétlenül kell programozói ismeret. A webshop készítés viszonylag könnyen kivitelezhető CMS rendszerekkel.

Válassz egy olyan CMS-t, amelyet a te egyedi igényeidhez terveztek; különböző rendszereket használnak különböző okokból Ilyen okok lehetnek például felhasználóbarát jelleg, bővíthetőség és költségkeret.

Az alábbiakban néhány népszerű CMS rendszer erősségeit és gyengeségeit ismertetjük, amelyek hasznosak lehetnek webshop készítés során.

WordPress: A WordPress a világ legnépszerűbb CMS-e. Hatalmas, aktív és támogató közösséggel, valamint számos hasznos bővítménnyel rendelkezik, amelyek bővítik a weboldal funkcionalitását. Általában azt javasoljuk, hogy a kisvállalkozások a WordPress használatával hozzák létre webhelyüket, annak rugalmassága és bővíthetősége miatt.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a WordPress legnagyobb gyengesége a biztonság – mivel népszerű, a hackerek a legjobban azt célozzák. Ha webshop készítés céljából WordPress webhelyet készítünk, rendszeresen karban kell tartani és biztonságosnak kell lennie, hogy ne törhessék fel.

Drupal: A Drupal egy másik népszerű CMS. Számos hasonló előnyt kínál, mint a WordPress, beleértve a rugalmasságot, a könnyű használatot és a közösséget. Ez egy biztonságosabb CMS, mint a WordPress (jobban véd a rosszindulatú tevékenységektől, ami webshop készítés során nem elhanyagolható szempont); ugyanakkor a Drupal kevésbé bővíthető. A Fehér Ház webhelyét (Whitehouse.gov) évek óta a Drupal üzemeltettette, ám 2017 december 19. óta átváltott a WordPress-re, amelyet ma is használ.

Joomla!: Szintén egy nagyon elterjedt CMS. Alapvetően jobb SEO, biztonsági és többnyelvű képességekkel rendelkezik, mint a WordPress; néhány beépülő modul segítségével azonban a WordPress meghaladja a Joomla! képességeit.

Squarespace: A Squarespace havi vagy éves előfizetési rendszerű szolgáltatás, amely egyszerűvé teszi a webhelyek és blogok készítését. Magában foglalja a weboldal tervezését, fejlesztését, a szoftver karbantartását, a mutatókat, a domain nevet éves vásárlással, SSL biztonságot, 24 órás támogatást, valamint korlátlan sávszélességet és tárolóhely-tárolást egy csomagban. Különösen alkalmas hirdetésekre, és remek tervezési sablonokat biztosít neked. Ha szűk webshop készítés költségvetéssel rendelkezel, egyszerű és gyönyörű weboldalra van szükséged, de nem engedheted meg magadnak, hogy weboldal-terveződ legyen, akkor  a Squarespace nagyszerű szolgáltatás a számodra.

Wix: A Wix nagyon hasonlít a Squarespace-hez, de kissé felhasználóbarátabb. Szintén kínál havi előfizetést, és hasonló funkciókat is tartalmaz. A Wix használatát jelentősen egyszerűbb megtanulni, mint a többi CMS rendszerét.

A Wixnek sokkal több sablonja van, mint a Squarespace-nek – de ha egyszer kiválasztasz egy sablont, ragaszkodnod kell hozzá, vagy újra kell telepítened a webhelyed, mert nem változtatható.

webshop készítés

5. Válassz egy jó webshop platformot

Ha árut és / vagy szolgáltatást szeretnél eladni a weboldaladon, akkor a megfelelő technológiára van szükséged ehhez. (Ha jelenleg nem adsz el semmit, fontold meg! Az e-kereskedelem, ezzel együtt a webshop készítés potenciálisan növelheti nyereséged.)

Ha úgy döntesz, hogy lehetővé teszed a felhasználók számára, hogy online pénzügyi tranzakciókat folytassanak veled, akkor ki kell választanod a megfelelő platformot üzleti modelledhez.

Íme néhány népszerű kisvállalkozói e-kereskedelmi platform:

WooCommerce: A WooCommerce a világ egyik legnépszerűbb e-kereskedelmi platformja, amely a webshop készítés folyamatait egyetlen lépéssé sűríti: képes online áruházzá változtathatni a WordPress webhelyedet. A WordPresshez hasonlóan számos plugin is elérhető hozzá. Mivel közvetlenül kapcsolódik is a WordPresshez, rendkívül rugalmassá.

Shopify: A Shopify egy felhőalapú e-kereskedelmi platform, amely alkalmas a webshop készítés és  testreszabás elvégzésére, valamint a termékek, a készlet, a fizetések és a szállítás kezelését. A Shopify nem olyan WordPress kiterjesztés, mint a WooCommerce, hanem egy önálló platform, amelyet a Shopify szerveren tárolnak – tehát ha van egy fő webhely, akkor az e-kereskedelmi webhely technikailag elkülönül tőle.

A szolgáltatások körébe tartozik a webshop készítés során igen hasznos korlátlan termékszám, korlátlan sávszélesség, csalás-elemzés, kedvezménykódok, jelentések és még sok más. A Shopify hátránya, hogy nem tudod annyira kontroll alatt tartani vele online üzleted, mint a WooCommerce esetében.

GoDaddy online áruház: A GoDaddy viszonylag új, önálló előfizetési platformon rendelkezik e-kereskedelemmel, amelyet könnyű beállítani és használni. A szolgáltatások közé tartoznak a marketing és a SEO eszközök, a közösségi média integrációja, a találkozófoglalás, az SSL biztonság, az oldal gyors betöltése és még sok minden más, ami webshop készítés során hasznos lehet.

6. Készíts érdekes, emlékezetes és vonzó felhasználói felületet!

Ügyelj arra, hogy a vállalkozásod weboldalának felülete pozitív benyomást hagyjon.

Ezt a következő tippek megfogadásával teheted meg:

 • Használj mutatós képeket és könnyen olvasható betűkészleteket.
 • Győződj meg arról, hogy a képek tömörítettek és optimalizáltak legyenek a gyors betöltéshez. Ha weboldalad lassú, a Google-hoz hasonló keresőmotorok hatrébb rangsorolnak!
 • Vizsgáld meg a piaci versenyt, hogy megtudd, mások hogyan tervezték és optimalizálták honlapukat; hajts végre hasonló lépéseket. Ez a webshop készítés és optimalizálás fontos lépése.
 • Tervezd meg az intuitív navigációs rendszert, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a szükséges oldalak gyors elérését.
 • Webshop készítés során fontos, hogy az oldalad tartalmazzon nyilvánvaló cselekvésre ösztönzést (például „vásárlás most” gombokat).

Készíts weblapokat, amelyek szabványosak a vállalkozások weboldalain, például:

 • Home
 • Rólunk
 • Termékek / Szervízek
 • Webhelytérkép (SEO célokra)
 • Csapat / Menedzser csapat
 • Lépj kapcsolatba velünk
 • Felhasználási feltételek (online szerződés, amely szabályozza, hogy a felhasználók hogyan használhatják a weboldalad)
 • Adatvédelmi irányelvek

7. Optimalizáld a weboldalad a keresőmotorok számára, már a webshop készítés megkezdésétől!

A webshop készítés fontos eleme a keresőoptimalizálás (SEO). A SEO egy olyan gyakorlat, amelyet a weboldal építésnél és menedzselésénél alkalmazunk annak biztosítása érdekében, hogy a keresőmotorok indexeljék és helyesen rangsorolják honlapunkat, majd mutassák meg a keresőmotorok felhasználóinak.

Minél jobb a weboldalad tervezése és tartalma, annál jobb helyen jelenik majd meg a keresőmotor eredményoldalán.

A SEO elsősorban a következő gyakorlatokat tartalmazza:

 • Kulcsszó kutatás és beillesztés
 • Forráskód optimalizálás
 • Gyors betöltési sebesség
 • SSL tanúsítvány telepítése; Az SSL a szokásos biztonsági technológia, amely biztosítja, hogy a webkiszolgálók és a böngészők között átadott adatok titkosítva maradjanak.
 • Mobilbarát weboldal
 • Kiváló minőségű linkek (kapcsolódó webhelyekkel kapcsolatos linkek kapcsolódó tartalommal), amelyek a te weboldaladra vezetnek
 • Belső linkek használata a weboldaladon, amelyekkel a látogatóid a weboldaladon tarthatod
 • Közösségi média használata a webhelyre mutató hivatkozáshoz (LinkedIn, Twitter, Facebook, Pinterest stb.)

A SEO egy rendkívül fontos folyamat: webshop készítés során használata a különbséget a jelenti keresőmotorok eredményoldalának első oldalán történő megjelenés (ami nagy mennyiségű ingyenes forgalmat eredményez a webhelyedre) vagy a 300. oldalon történő megjelenés között (ennek eredményeként nincs forgalom).

8. Rendszeresen hozz létre és tégy közzé minőségi tartalmat!

A tartalom mennyisége és a frissesség egyaránt fontos a keresőmotorok számára, ezért fontos, hogy készíts egy tervet annak érdekében, hogy rendszeresen minőségi cikkeket és / vagy blogbejegyzéseket tegyél közzé weboldaladon és a weboldaladra mutató külső webhelyeken.

Ha jó helyet szeretnél szerezni a keresőmotorok találatai között, akkor arra kell ösztönöznöd a látogatóid, hogy újra és újra térjenek vissza a weboldaladra.

9. Webshop készítés során telepítsd a webmester eszközöket

Használd a létfontosságú adatokhoz, a forgalom és a webhely teljesítményének elemzéséhez a Google Analytics, Google Search Console (mindkettőt lehetőleg a Google Tag Manager segítségével) és a Bing Webmester eszközöket. Ezek az eszközök felhasználhatók a következő típusú információk nyomon követésére:

 • Napi, heti és havi látogatók a weboldaladon
 • Megtekintések száma a weboldalad minden aloldalán
 • „Visszafordulási arány” – azon felhasználók százalékos aránya, akik egy oldal megtekintése után távoznak weboldaladról (a Google algoritmusai magasabb rangsorolást adnak az alacsony visszafordulási arányú webhelyek számára, azon elmélet alapján, hogy a látogatók több időt töltenek az oldalon, így értékesebbnek találja.)
 • A látogatók átlagosan a weboldalon töltött ideje
 • Feltérképezési hibák a webhelyen (hibák, amelyeket a keresőmotorok a honlapodon a tartalom feltérképezése során találtak)
 • Törött linkek az oldalon
 • Kulcsszavak, amelyek az oldaladra vezették a látogatókat
 • A weblapok letöltési ideje
 • Egyéb információ, amely segíthet javítani a SEO-t

10.Webshop készítés után csinálj egy weboldal karbantartási tervet

Annak érdekében, hogy sikeres weboldalad legyen, amely jól szerepel a keresőmotorokban és ellenálljon hacker támadásoknak, meg kell győződnöd arról, hogy honlapod megfelelően karbantartott.

Havonta legalább egyszer ellenőrizd a webmestereszközök adatait!

A webshop készítés fontos eleme a karbantartás: ha szükséged van segítségre bármelyik webshop / weboldal készítési pontnál nézd meg webfejlesztés szolgáltatásunkat, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot ITT!

webshop készítés lépései

Ez is érdekelhet

Szálláskezelés felsőfokon

Szálláskezelés felsőfokon

A szállás menedzsment létfontosságú szempont a szálláshely iparban, amely rendkívül időigényes és az önálló kezelése nagy kihívást jelenthet a bérbeadók számára.

Social media – miért légy jelen?

Social media – miért légy jelen?

A kétezres években a tömegmédia csatornáin túl annak közlési módja is megváltozott, a mostmár elsődlegesen okos eszköz alapú közösségi média felületek elterjedésével.

Networking a LinkedIn-en

Networking a LinkedIn-en

A LinkedIn-t számos helyen integrálhatod a marketing stratégiádba. A felhasználók és cégek több különböző céllal használják a LinkedIn-t, melyek közül az egyik a networking.