fbpx

Webshop készítés: 10 kulcsfontosságú lépés egy nagyszerű kisvállalati honlap felépítéséhez

Függetlenül milyen terméket árulsz egy profi webshop elengedhetetlen a vállalat sikeréhez.

Mi a Herz Kreációnál már számos kis és közepes méretű üzleti vállalkozás (KKV) webhelyének felépítésén és marketingjén dolgoztunk már, így pontosan tudjuk mi szükséges egy nagyszerű és vonzó webshop létrehozásához.

Olvasási idő: 15 perc, 10 másodperc

Ha a webshop készítés kezdeti szakaszában vagy, esetleg a jelenlegi weboldalad szeretnéd hatékonyabbá tenni, íme 10 kulcsfontosságú lépés az induláshoz.

1. Szerezz be egy jó domain nevet – a webshop készítés első lépése

webshop készítés infographic

A domain név, amelyet webhely címének is neveznek, a weboldal belépési pontja. Fontos, hogy jó benyomást keltsen a használhatóság, valamint a keresőmotor optimalizálása (SEO) szempontjából.

Íme néhány tipp az optimális domain név kiválasztásához:

 • Legyen könnyű leírni, kiejteni és megjegyezni!

Ne használj szlenget vagy rendkívül ezoterikus szavakat.

 • Legyen a lehető legrövidebb!

Minél rövidebb, annál könnyebb megjegyezni és gépelni.

 • Használd a megfelelő domain kiterjesztést!

Próbáld mindig .com domain nevet megszerezni (ellentétben a .net, .co stb. kiterjesztésekkel)! Kivéve, ha célszerűbb más kiterjesztést használni, amik a tevékenységet jelölik, például .gov, .edu vagy .org.

 • Kerüld a számokat és kötőjeleket!

Nehéz megjegyezni, és kevésbé elegánsak és emlékezetesek és félreérthetők lehetnek a domain név betűzésekor.

 • A címet tedd általánossá a jövőbeli növekedés megkönnyítése érdekében!

Például az Amazon.com sokkal szélesebb körben használható webcím, mint a BooksOnline.com, és lehetővé teszi az Amazon számára, hogy nem csak könyveket, hanem mindenféle fogyasztási cikkeket értékesítsen.

 • Gondoskodj róla, hogy emlékezetes legyen!

A megszámlálhatatlanul sok weboldal mellett az interneten fontos, hogy weboldalad neve fülbemászó legyen, hogy az emberek emlékezzenek rá.

 • Vizsgáld meg a domain nevet!

Google megvizsgálja, hogy létezik-e már hasonló webcím az interneten.  Az USPTO.gov weboldalon keress rá a kiválasztott domainedre, hogy megbizonyosodj arról, nem tartalmaz-e regisztrált védjegyeket.

 • Kerüld az értelmetlen neveket!

Próbálj olyan nevet választani, amelyből a felhasználók azonnal tudják, mi a vállalkozásod profilja. A Yahoo és a Google fülbemászó nevek, de nagyon drága és hosszadalmas volt a márka építésnél.

 • Hozz létre egy SEO-barát URL-t!

Adott esetben próbáld ki SEO-barát webcímeket, amely kulcsszavakat és földrajzi elhelyezkedést tartalmaznak; például: „https://www.villanyszerelo-budapesten.hu/”.

2. Vásárolj biztonságos, méretezhető webtárhelyet jó technikai támogatással

A webtárhely szolgáltató olyan társaság, amely a weboldal megtekintéséhez szükséges technológiákat és szolgáltatásokat kínálja.

A domain nevet összekapcsolja a tárhellyel úgy, hogy amikor a felhasználók beírják a weboldal címét (URL), akkor megmutatja nekik a weboldalt, amelyet a webtárhelyükön tárolnak.

A tárhelyszolgáltatások költségei az ingyenestől a havi 150 000 Ft-os költség között mozognak a választott technológiától és támogatástól függően. Általában kedvezményt kaphatsz, ha évre előfizetsz.

Íme néhány útmutató a jó webtárhely kiválasztásához:

 • Noha ingyen is meg lehet kapni egy „megosztott szerver” tárhely-tervet, mi ezt nem javasljuk. A webshop készítés egyik alapja a biztos webtárhely.

A megosztott tárhely azt jelenti, hogy megosztja a szervert és annak erőforrásait más ügyfelekkel, ami hátrányosan befolyásolhatja weboldalad teljesítményét. Ezenkívül, ha a megosztott szerveren lévő többi weboldal egyikét feltörik, akkor könnyen beférkőznek a te honlapodra is.

 • A „dedikált szerver” tárhely-terv a legdrágább lehetőség – a költségek havonta körülbelül 14 000 – 100 000 Ft-ig terjedhetnek, ám ez a lehető legoptimálisabban opció.

A dedikált szerverterv azt jelenti, hogy a fizikai szervergép teljes egészében a te weboldaladnak szentelt; ezért minden erőforrás a tiéd, és biztonságosabb, mint a megosztott tárhely-terv. Ez azonban sokkal drágább, mint amit általában a legtöbb kisvállalkozás hajlandó fizetni. Ha már van nagyon jól teljesítő honlapod, akkor erre szükséged lesz, de a legtöbb korai szakaszban lévő kisvállalkozások számára ez túlzott.

 • A kompromisszum, amelyet általában ajánlunk, egy „virtuális magánszerver” (VPS) tárhely-terv.

A költségek havonta körülbelül 1 500 Ft és 36 000 Ft között vannak. A VPS egy olyan számítógép, amely fel van osztva, hogy több gépként működjön, ami hasonló árban van, mint a megosztott tárhely, viszont hasonló biztonsági és teljesítmény-potenciállal rendelkezik, mint egy dedikált szerver.

 • Győződj meg arról, hogy a tárhelyszolgáltató rendelkezik telefonos és / vagy csevegési támogatással, így probléma esetén gyorsan segíthet neked. Az e-mail támogatás gyakran túl sokáig tarthat, és frusztrálóvá válhat, amikor a problémát azonnal meg kell oldani. A telefonos támogatás a legjobb, de a csevegés is jól működik
 • Kell egy könnyen használható szerver interfész, például a cPanel, hogy elérd a szervert. Ha nem engedheted meg magadnak, hogy professzionális szerver-adminisztrátort fogadj fel és értesz terminálparancsokhoz akkor ez a megoldás kézenfekvő.
 • Ellenőrizd, hogy milyen szerver biztonság van érvényben a kiszolgálón. A szerverhez biztonságos fájlátviteli protokoll (SFTP) szükséges. Napi biztonsági másolatot kell készíteni a szerver tartalmáról. Szükséges a Sockets Layer (SSL) tanúsítványra is, amely SEO szempontból is fontos.

Győződj meg arról, hogy a tárhely szolgáltatója rendszeres biztonsági karbantartást végez.

Néhány népszerű webhely hosting cég:

3. Jelenítsd meg vállalkozásod világos leírását

Fontos, hogy azonnal tájékoztassuk az embereket a foglalkozási körünkről. Győződj meg arról, hogy a bevezető szöveg rögtön látható amikor a fő weblapod betöltődik és leírja, hogy ki vagy és mit csinálsz.

Ezenkívül győződj meg arról is, hogy mind a fő, mind a lábléc navigációs menüben könnyen elérhetők a “Rólunk” oldal linkek, így az emberek rákattinthatnak, és elolvashatják a cégedről, tevékenységedről szóló infót.

4. Webshop készítés a legjobb tartalomkezelő rendszerekkel

A tartalomkezelő rendszer (CMS) egy olyan szoftverprogram vagy alkalmazás, amelyet digitális tartalom létrehozására és kezelésére használnak. A jó CMS segít weboldalad fenntartásában, és használatához nem feltétlenül kell programozói ismeret. A webshop készítés viszonylag könnyen kivitelezhető CMS rendszerekkel.

Válassz egy olyan CMS-t, amelyet a te egyedi igényeidhez terveztek; különböző rendszereket használnak különböző okokból Ilyen okok lehetnek például felhasználóbarát jelleg, bővíthetőség és költségkeret.

Az alábbiakban néhány népszerű CMS rendszer erősségeit és gyengeségeit ismertetjük.

WordPress: A WordPress a világ legnépszerűbb CMS-je. Hatalmas, aktív támogató közösséggel és számos hasznos bővítménnyel rendelkezik, amelyek bővítik a weboldal funkcionalitását. Általában azt javaslom, hogy a kisvállalkozások a WordPress használatával hozzák létre webhelyüket, annak rugalmassága és bővíthetősége miatt.

Meg kell azonban jegyezni, hogy a WordPress legnagyobb gyengesége a biztonság – mivel annyira népszerű, a hackerek a legjobban azt célozzák. A WordPress webhelyet rendszeresen karban kell tartani és biztonságosnak kell lennie, hogy ne kerüljön feltörésre.

Drupal: A Drupal egy másik népszerű CMS. Számos előnyt kínál, mint a WordPress, beleértve a rugalmasságot, a könnyű használatot és a nagy támogatási közösséget. Ez egy biztonságosabb CMS, mint a WordPress (jobban véd a rosszindulatú tevékenységektől); ugyanakkor a Drupal kevésbé bővíthető. A Fehér Ház webhelyét (Whitehouse.gov) évek óta a Drupal üzemeltettette, ám 2017 december 19. óta átváltott a WordPress-re, amelyet ma is használ.

Joomla!: Ismét egy nagyon elterjedt CMS. Alapból jobb SEO, biztonsági és többnyelvű képességekkel rendelkezik, mint a WordPress; néhány beépülő modul segítségével azonban a WordPress meghaladja a Joomla! képességeit.

Squarespace: A Squarespace havonta vagy évente feliratkozott szolgáltatás, amely a webhelyek és blogok készítését egyszerűvé teszi. Ez magában foglalja a weboldal tervezését, fejlesztését, a szoftver karbantartását, a mutatókat, a domain nevet éves vásárlással, SSL biztonságot, 24 órás támogatást, valamint korlátlan sávszélességet és tárolóhely-tárolást egy csomagban. Különösen alkalmas hirdetésekre, és remek tervezési sablonokat biztosít neked. Ha szűk költségvetéssel rendelkezel, egyszerű és gyönyörű weboldalra van szükséged, de nem engedheted meg magadnak, hogy weboldal-terveződ legyen, akkor ez nagyszerű szolgáltatás a számodra.

Wix: A Wix nagyon hasonlít a Squarespace-hez, de kissé felhasználóbarátabb. Havi előfizetést kínál, és hasonló funkciókat is tartalmaz. A Wix-et sokkal egyszerűbb megtanulni mint a többi CMS rendszert.

A Wixnek sokkal több sablonja van, mint a Squarespace-nek. Ám ha egyszer kiválasztasz egy sablont, ragaszkodnod kell hozzá, vagy újra kell telepítened a webhelyed mert nem változtatható.

webshop készítés

5. Válassz egy jó webshop platformot

Ha árut és / vagy szolgáltatást szeretnél eladni a weboldaladon, akkor a megfelelő technológiára van szükséged ehhez. (Ha jelenleg nem adsz el semmit, érdemes lehet ezt megtenni, mivel az e-kereskedelem potenciálisan növelheti nyereséged.)

Ha úgy döntesz, hogy lehetővé teszed a felhasználók számára, hogy online pénzügyi tranzakciókat folytassanak veled, akkor ki kell választanod a megfelelő platformot üzleti modelledhez.

Íme néhány népszerű kisvállalkozói e-kereskedelmi platform:

WooCommerce: A WooCommerce a világ egyik legnépszerűbb e-kereskedelmi platformja – a WordPress webhelyét online áruházzá változtathatja. A WordPresshez hasonlóan számos plugin is elérhető hozzá. A WordPresshez kapcsolódik, ami rendkívül rugalmassá teszi.

Shopify: A Shopify egy felhőalapú e-kereskedelmi platform, amely lehetővé teszi online áruház létrehozását és testreszabását, valamint a termékek, a készlet, a fizetések és a szállítás kezelését. Ez nem olyan WordPress kiterjesztés, mint a WooCommerce – ez egy önálló platform, amelyet a Shopify szerveren tárolnak – tehát ha van egy fő webhely, akkor az e-kereskedelmi webhely technikailag elkülönül tőle.

A szolgáltatások körébe tartozik korlátlan termékszám, korlátlan sávszélesség, csalás-elemzés, kedvezménykódok, jelentések és még sok más. A Shopify hátránya, hogy nem tudod annyira kontrol alatt tartani online üzleted, mint a WooCommerce esetében.

GoDaddy online áruház: A GoDaddy viszonylag új önálló előfizetési platformon rendelkezik e-kereskedelemmel, amelyet viszonylag könnyű beállítani és használni. A szolgáltatások közé tartozik a marketing és a SEO eszközök, a közösségi média integrációja, a találkozófoglalás, az SSL biztonság, az oldal gyors betöltése és még sok más.

6. Készíts érdekes, emlékezetes és vonzó webhely felhasználói felületet

Ügyelj arra, hogy a vállalkozásod weboldalának felülete pozitív benyomást hagyjon.

Ezt a következő javaslatok végrehajtásával teheted meg:

 • Használj gyönyörű képeket és könnyen olvasható betűkészleteket.
 • Győződj meg arról, hogy a képek tömörítettek és optimalizáltak legyenek a gyors betöltéshez. Ha weboldalad lassú, a Google-hoz hasonló keresőmotorok vissza rangsorolnak.
 • Vizsgáld meg a piaci versenyt, hogy megtudd, mások hogyan tervezték és optimalizálták honlapukat; hajts végre hasonló lépéseket. Ez a webshop készítés és optimalizálás fontos lépése.
 • Tervezd meg az intuitív navigációs rendszert, amely lehetővé teszi a felhasználók számára a szükséges oldalak gyors elérését.
 • Az oldalad tartalmazza a nyilvánvaló cselekvésre ösztönzést (különösen a „vásárlás most” gombok).
 • Készíts weblapokat, amelyek szabványosak a vállalkozások weboldalain, például:
  • Home
  • Rólunk
  • Termékek / Szervízek
  • Webhelytérkép (SEO célokra)
  • Csapat / Menedzser csapat
  • Lépj kapcsolatba velünk
  • Felhasználási feltételek (online szerződés, amely szabályozza, hogy a felhasználók hogyan használhatják a weboldalad)
  • Adatvédelmi irányelvek

7. Optimalizáld a weboldalad a keresőmotorok számára (a webshop készítés megkezdésétől)

A webshop készítés fontos eleme a keresőoptimalizálás (SEO). A SEO egy olyan gyakorlat, amelyet a weboldal építésnél és menedzselésénél alkalmazunk annak biztosítása érdekében, hogy a keresőmotorok indexeljék és helyesen rangsorolják honlapunkat, majd mutassák meg a keresőmotorok felhasználóinak.

 • Minél jobb a weboldalad tervezése és tartalma, annál magasabb a megjelenése a keresőmotor eredményoldalán.
 • A SEO elsősorban a következő gyakorlatokat tartalmazza:
 • Kulcsszó kutatás és beillesztés
 • Forráskód optimalizálás
 • Gyors betöltési sebesség
 • SSL tanúsítvány telepítése; Az SSL a szokásos biztonsági technológia, amely biztosítja, hogy a webkiszolgálók és a böngészők között átadott adatok titkosítva maradjanak.
 • Mobilbarát weboldal
 • Kiváló minőségű linkek (kapcsolódó webhelyekkel kapcsolatos linkek kapcsolódó tartalommal), amelyek a te weboldaladra vezetnek
 • Belső linkek használata a weboldaladon, amelyekkel a látogatóid a weboldaladon tarthatod
 • Közösségi média használata a webhelyre mutató hivatkozáshoz (LinkedIn, Twitter, Facebook, Pinterest stb.)

A SEO egy rendkívül fontos folyamat, amely a különbséget a jelenti keresőmotorok eredményoldalának első oldalán történő megjelenés (ami nagy mennyiségű ingyenes forgalmat eredményez a webhelyedre) vagy a 300. oldal történő megjelenés között (ennek eredményeként nincs forgalom).

8. Rendszeresen hozz létre és tégy közzé minőségi tartalmat

A tartalom mennyisége és a frissesség egyaránt fontos a keresőmotorok számára, ezért fontos, hogy készíts egy tervet, hogy minőségi cikkeket és / vagy blogbejegyzéseket tegyél közzé weboldaladon és a weboldaladra mutató külső webhelyeken.

Ha jó helyet szeretnél szerezni a keresőmotorok eredményeiben, akkor arra kell ösztönöznöd a látogatóid, hogy újra és újra térjenek vissza a weboldaladra.

9. Telepítsd a webmester eszközöket

Használd a létfontosságú adatokhoz, a forgalom és a webhely teljesítményének elemzéséhez a Google Analytics, Google Search Console (mindkettő lehetőleg a Google Tag Manager segítségével) és a Bing Webmester eszközöket. Ezek az eszközök felhasználhatók a következő típusú információk nyomon követésére:

 • Napi, heti és havi látogatók a weboldaladon
 • Megtekintések száma a weboldalad minden oldalán
 • „Visszafordulási arány” – azon felhasználók százalékos aránya, akik egy oldal megtekintése után távoznak weboldaladról (a Google algoritmusai magasabb rangsorolást adnak az alacsony visszafordulási arányú webhelyek számára, azzal az elmélettel, hogy a látogatók több időt töltenek az oldalon, és értékesnek találja.)
 • A látogatók átlagosan a weboldalon töltött ideje
 • Feltérképezési hibák a webhelyen (hibák, amelyeket a keresőmotorok a honlapodon a tartalom feltérképezése során találtak)
 • Törött linkek az oldalon
 • Kulcsszavak, amelyek az oldaladra vezették a látogatókat
 • A weblapok letöltési ideje
 • Egyéb információ, amely segíthet javítani a SEO-t

10. Webshop készítés után csinálj egy weboldal karbantartási tervet

Annak érdekében, hogy sikeres weboldalad legyen, amely jól szerepeljen a keresőmotorokban, és ellenálljon hacker támadásoknak, meg kell győződnöd arról, hogy honlapod megfelelően karbantartott.

Havonta legalább egyszer ellenőrizd a webmestereszközök adatait.

A webshop készítés fontos eleme a karbantartás, ha szükséged van segítségedre bármelyik webshop / weboldal készítési pontnál nézd meg webfejlesztés szervízünk itt vagy vedd fel velünk a kapcsolatot.

webshop készítés lépései

Megosztás: